12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔεν έγραψα όσο ήθελα στις πανελλήνιες

Δεν έγραψα όσο ήθελα στις πανελλήνιες


Της Παρασκευής Μπακή, 

Πριν λίγες μόνο μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων. Πολλοί από τους εξεταζόμενους ξεχώρισαν για τις επιδόσεις τους, ενώ κάποιοι άλλοι δεν πέτυχαν τον στόχο που είχαν θέσει.

Μετά από τις πανελλήνιες εξετάσεις, ακούς άτομα να χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμά τους ως αποτυχία και να μην είναι κι οι ίδιοι ευχαριστημένοι με αυτό που έγραψαν. Όμως, πώς μια προσπάθεια μπορεί να χαρακτηριστεί αποτυχία, όταν ένα άτομο έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό και έχει παλέψει, ώστε να πετύχει το ανάλογο αποτέλεσμα; Όχι, δεν μπορεί να χαρακτηρίσει την εξυπνάδα ενός παιδιού ή το πόσο διάβασε μία εξέταση λίγων ημερών, ούτε μπορεί να του καθορίσει ολόκληρη τη ζωή του ένα μόνο αποτέλεσμα.

Κάθε εξεταζόμενος έδωσε τον δικό του προσωπικό αγώνα και αξίζει συγχαρητήρια για την προσπάθειά του. Ο κάθε αγώνας ήταν προσωπικός κι η απόφαση πρέπει να διαμορφωθεί με γνώμονα το τι θέλει εκείνος να κάνει με τη ζωή του, όχι το τι θέλουν οι άλλοι γι’ αυτόν.

Πηγή εικόνας: google.com

Υπάρχουν και παιδιά που επιλέγουν να μην δώσουν πανελλήνιες και ασχολούνται με επαγγέλματα που δεν βασίζονται σε έναν πανεπιστημιακό τίτλο. Η εισαγωγή σε ένα πανεπιστήμιο και, στη συνέχεια, η ακαδημαϊκή πορεία του κάθε ατόμου απαιτεί συνεχή μελέτη και ενημέρωση πάνω στο αντικείμενο. Για αυτό, ένα άτομο, το οποίο δεν είναι διατεθειμένο να δώσει πανελλήνιες, καθώς γνωρίζει ότι δεν του αρέσει κάποιο αντικείμενο σπουδών και ξέρει τι ακριβώς θέλει να κάνει μελλοντικά, πρέπει να έχει την υποστήριξη από τους γονείς του. Ένα πτυχίο δεν θα δώσει στο μέλλον του ατόμου αυτού απαραίτητα επαγγελματική αποκατάσταση. Μόνο όταν κάποιος αγαπά αυτό που κάνει, παλεύει συνεχώς να γίνεται καλύτερος και θα έχει επιτυχία.

Υπάρχουν άτομα που βρίσκονται στην προετοιμασία ή τώρα πήραν τα αποτελέσματα από τις πανελλήνιες και δεν γνωρίζουν ακόμα το τι θέλουν να κάνουν ως επάγγελμα, μην έχοντας κατασταλάξει σε μία συγκεκριμένη επιλογή. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην γνωρίζει ένα παιδί τι θέλει να κάνει για όλη την υπόλοιπή του ζωή και ειδικά στην ηλικία των 18. Μία κάπως κατατοπιστική λύση είναι να βρείτε σε ποιο επάγγελμα θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας μελλοντικά κι έπειτα να εξετάσετε τα προγράμματα σπουδών του κάθε τμήματος.

Πηγή εικόνας: juniorsclub.gr

Ένας επαγγελματίας που ασχολείται ως σύμβουλος εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας μπορεί να σας βοηθήσει, ώστε να βρει τι σας ταιριάζει με γνώμονα τα ενδιαφέροντά σας. Ένας σύμβουλος, επίσης, μπορεί να σας εξηγήσει πώς μπορείτε να αλλάξετε το πτυχίο σας προς μία άλλη κατεύθυνση ή διάφορες απορίες για τις σχολές που σκέφτεστε να δηλώσετε στο μηχανογραφικό σας.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια ευκαιρία που σας ανοίγει καινούριες επαγγελματικές πόρτες. Αν ένας εξεταζόμενος θέλει μια συγκεκριμένη σχολή, αξίζει να προσπαθήσει και δεύτερη φορά γι’ αυτό που θέλει. Ένα αποτέλεσμα, άλλωστε, δεν μπορεί να καθορίσει τη ζωή μας, σαφώς ούτε κι εμάς τους ίδιους!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή Μπακή
Παρασκευή Μπακή
Είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Της αρέσει η ελληνική καθώς και η ξένη λογοτεχνία. Από πολύ μικρή ηλικία είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα ταξίδια. Στον ελεύθερό της χρόνο φροντίζει να γυμνάζεται. Η αγαπημένη μου φράση είναι «Η δυσκολότερη και η πιο επιμονή συνάντηση ενός ανθρώπου είναι όχι με τον χειρότερο εχθρό του, αλλά με τον ίδιο του τον εαυτό» από το βιβλίο «Η δύναμη του τώρα» του Eckhart Tolle.