11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΗ υποστήριξη των ελληνικών εξαγωγών μέσω της Export Credit Greece S.A.

Η υποστήριξη των ελληνικών εξαγωγών μέσω της Export Credit Greece S.A.


Της Διονυσίας Σούρμπη,

Οι  οικονομίες των χωρών στηρίζονται αρκετά σε εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων. Η Ελλάδα, ωστόσο, έχει μεγαλύτερη δραστηριότητα στις εισαγωγές έναντι των εξαγωγών. Μεγαλύτερες εισαγωγές κάνει η χώρα μας από τη Ρωσία και τη Γερμανία, παρότι οι ρωσικές εξαγωγές επλήγησαν από τα μέτρα του εμπάργκο της Ε.Ε. για το θέμα της Ουκρανίας. Παρόλα αυτά, οι εξαγωγές μας σε ελληνικά προϊόντα, όπως το λάδι, το γάλα και το γιαούρτι, το ούζο και το μπράντυ, αποτελούν το 15,1% του ΑΕΠ. Οι χώρες προορισμού των εξαγωγών, πέρα από τις ευρωπαϊκές, είναι χώρες, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Γιβραλτάρ. Τι γνωρίζουμε, όμως, για την ασφάλεια των μεταφορών αυτών, καθώς και ποιες είναι οι εταιρείες που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας τα ασφαλιστικά συμβόλαια;

Η εταιρεία, για την οποία γίνεται λόγος στο άρθρο αυτό, είναι η Export Credit Greece S.A. Η εταιρεία, λοιπόν, θέτει ως στόχο την προώθηση και την κάλυψη των αναγκών κάθε εξαγωγικής πράξης, παρέχει υπηρεσίες ασφάλισης πιστώσεων υψηλής αξίας, ενώ χρηματοδοτεί μέσω απλών διαδικασιών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ελληνικών εξαγωγών. Θα λέγαμε πως αποτελεί μια νεοσύστατη ανώνυμη εταιρεία, η οποία προωθεί τον εκσυγχρονισμό του κρατικού export agency, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Επίσης, παρέχει προϊόντα προς όφελος της οικονομίας του κράτους μας.

Πηγή εικόνας: Fortune Greece

Βέβαια, πριν τη συγκεκριμένη εταιρεία αυτόν τον ρόλο τον είχε ο Οργανισμός ΟΑΕΠ, ο οποίος είχε ιδρυθεί μέσα στη δεκαετία του ’80 και από τότε ελάχιστες αλλαγές και βελτιώσεις είχε στο δυναμικό του. Ουσιαστικά μιλάμε για τον διάδοχο του ΟΑΕΠ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, οι εξελίξεις των αντίστοιχων ευρωπαϊκών οργανισμών τροποποίησαν το μοντέλο λειτουργίας τους και το αντικείμενο δραστηριότητάς τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες του διεθνούς εμπορίου, με συνέπεια να παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους Έλληνες εξαγωγείς. Έτσι, θεωρήθηκε υψίστης σημασίας η αναβάθμιση του συγκεκριμένου τομέα και στη χώρα μας. Όσον αφορά τη διαμόρφωση του επιχειρησιακού μοντέλου, για την Export Credit Greece S.A. ήταν με πρότυπο την αντίστοιχη ιταλική υπηρεσία.

Εύλογα αναλογιζόμαστε, όμως, τι μπορεί να προσφέρει αυτός ο φορέας στην οικονομία. Η Export Credit Greece, μέσω της λειτουργίας του νέου μοντέλου, εκτιμάται ότι αθροιστικά, σε βάθος πενταετίας, θα έχει υποστηρίξει εξαγωγές ύψους 8,7 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές αυτές πιστεύεται ότι μέσα στην πενταετία αυτή θα δημιουργήσουν παραγόμενο προϊόν ύψους 21,6 δισ. ευρώ και προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ ύψους 8,1 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις από την απαιτούμενη απασχόληση για την πραγματοποίηση των εν λόγω εξαγωγών. Επιπλέον των άμεσων θέσεων απασχόλησης που θα δημιουργηθούν στον νέο φορέα, οι πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στον τομέα της απασχόλησης ανέρχονται σε 50.000 έμμεσες θέσεις εργασίας κατά μέσο όρο ανά έτος.

Πηγή εικόνας: Naftemporiki

Επιλογικά, θα λέγαμε ότι ο φορέας αυτός είναι πολλά υποσχόμενος τόσο στην παροχή νέων θέσεων εργασίας όσο και στη γενική οικονομία, με γνώμονα την παροχή βοήθειας σε μικρομεσαίες εταιρείες, που ασχολούνται με τις εξαγωγές και έχουν ελάχιστη ή και καθόλου ενημέρωση.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Χρηματοδοτική υποστήριξη σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, Naftemporiki, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διονυσία Σούρμπη
Διονυσία Σούρμπη
Γεννήθηκε το 1999. Κατάγεται από την Ζάκυνθο όπου και μεγάλωσε. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Στατιστικής, Αναλογιστικών και Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Λατρεύει τα ταξίδια και την τζαζ μουσική. Επίσης, στον ελεύθερο χρόνο της παίζει σαξόφωνο. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά, ενώ παράλληλα την ενδιαφέρει η Λογοτεχνία.