13.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜατιές στην ΙστορίαH 14η Ιουνίου στην Ιστορία

H 14η Ιουνίου στην Ιστορία


Του Νικόλαου-Νεκτάριου Δημητρά,

Πίνακας που αφορά τη μάχη των αμμόλοφων. Η κεντρική μορφή είναι ο Γάλλος διοικητής που ιππεύει νικητής. Πηγή εικόνας: wikimedia.org

1658: Διεξάγεται η Μάχη των αμμόλοφων στο πλαίσιο του γαλλο-ισπανικού πολέμου (1648 – 1659). Η μάχη ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του ισπανικού Dunkirk από τα γαλλικά στρατεύματα, με αρχηγό τον Turenne. Οι Γάλλοι είχαν υποσχεθεί ότι θα παρέδιδαν το Dunkirk στους Βρετανούς, αν οι τελευταίοι συμμαχούσαν μαζί τους εναντίον της Ισπανίας. Έτσι, οι Βρετανοί υποστήριξαν τους Γάλλους και στην εν λόγω μάχη, αποβλέποντας στο να ωφεληθούν και οι ίδιοι. Απέκλεισαν το λιμάνι με τα πολεμικά τους πλοία και έστειλαν στρατό πεζικού 6.000 ανδρών, ώστε να ενισχύσουν τον Turenne σε ξηρά και θάλασσα. Οι βετεράνοι Βρετανοί στρατιώτες του Lockhart επιτέθηκαν άμεσα σε έναν οχυρωμένο αμμόλοφο, τον οποίο κατείχαν οι Ισπανοί, και κατάφεραν να τον καταλάβουν μετά από σημαντικές απώλειες, ενώ τα βρετανικά πολεμικά πλοία βομβάρδισαν τα ισπανικά αποθέματα από τη θάλασσα. Στη συνέχεια, υπερασπίστηκαν τη θέση τους. Το γαλλικό ιππικό νίκησε τους εχθρούς του στην ισπανική δεξιά πτέρυγα, σε μια αμμώδη παραλία. Αποτέλεσμα της μάχης ήταν η νίκη για τις γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις, η οποία οδήγησε στην παράδοση του Dunkirk και στο τέλος του πολέμου με την Ειρήνη των Πυρηναίων ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία (1659).


Χάρτης που δείχνει τη Βολιβία, την Παραγουάη και το αμφισβητούμενο έδαφος του Gran Chaco. Πηγή: worldatwar.net

1935: Ολοκληρώνεται ο πόλεμος του Τσάκο (Chaco War). Είχε ξεκινήσει από το 1932 για τον έλεγχο του βορείου τμήματος της περιοχής Γκραν Τσάκο της Νότιας Αμερικής, η οποία θεωρούνταν πως ήταν πλούσια σε πετρέλαιο. Ονομαζόταν, επίσης, και «Πόλεμος της Δίψας», αφού διεξήχθη στην καυτή και αρκετά ξηρή περιοχή Chaco. Αντίπαλοι στην αιματηρή μάχη ήταν η Βολιβία και η Παραγουάη, δύο φτωχές περιοχές οι οποίες είχαν χάσει εδάφη κατά τον 19ο αιώνα. Επίσης, το γεγονός ότι οι δύο χώρες βρίσκονταν (και βρίσκονται ακόμα) απομονωμένες από τη θάλασσα είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να μεταφέρουν τον εξοπλισμό που ήταν αναγκαίος για τη μάχη. Οι συνθήκες ειρήνης που υπογράφθηκαν έκριναν ουσιαστικά νικήτρια χώρα την Παραγουάη, αφού της αναγνώριζαν τα δύο τρίτα της αμφισβητούμενης περιοχής.


Ο Χίτλερ φωτογραφίζεται μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ. Πηγή: Association for Diplomatic Studies &Training

1940: Ο ναζιστικός στρατός εισβάλει στο Παρίσι. Οι Παριζιάνοι ξυπνούν το πρωί εκείνης της ημέρας ακούγοντας μια γερμανική φωνή να ανακοινώνει στρατιωτικό νόμο. Το απόγευμα το Παρίσι είχε καταληφθεί εντελώς από τους ναζί και η σημαία της σβάστικας κυμάτιζε πάνω από την Αψίδα του Θριάμβου. Η ναζιστική αστυνομία (Gestapo) ξεκίνησε αμέσως τις συλλήψεις και τις ανακρίσεις εναντίον των Γάλλων. Οι Γάλλοι πολίτες προσπάθησαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα. Πολλοί τα κατάφεραν, αλλά αρκετοί έμειναν εγκλωβισμένοι υπό τη ναζιστική κατοχή. O Paul Reynaud (Πρωθυπουργός της Γαλλίας) ζήτησε την υποστήριξη του Franklin Roosevelt (Προέδρου των ΗΠΑ). Του ζήτησε, δηλαδή, να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας ή τουλάχιστον να στείλει υλική βοήθεια. Ο Roosevelt αποφάσισε να βοηθήσει τη Γαλλία, αλλά όχι δημόσια και φανερά, γιατί αυτό θα είχε αποτέλεσμα να εμπλακούν και οι ΗΠΑ στον πόλεμο, κάτι το οποίο ο Πρόεδρος δεν επεδίωκε ακόμα. Η γαλλική κυβέρνηση προσέφυγε στο Vichy και το Παρίσι εξουσιαζόταν από τον γερμανικό στρατό και από γαλλικές προσωπικότητες που ενέκριναν οι Γερμανοί. Για τους Παριζιάνους ξεκίνησε μια εποχή βασανιστηρίων, ταπείνωσης, απογοήτευσης και ελλείψεων. Τέλος, οι γαλλόφωνοι Εβραίοι του Παρισιού φορούσαν υποχρεωτικά ένα κίτρινο αστέρι ως σήμα που συμβόλιζε το άστρο Δαβίδ. Κατά αυτόν τον τρόπο, τους ξεχώριζαν οι ναζί, για να εφαρμόζουν διακρίσεις εναντίον τους, μία εκ των οποίων ήταν η απαγόρευση εισόδου τους σε συγκεκριμένους δημόσιους χώρους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Cust, Edward, Sir, Lives of the Warriors of the Civil Wars of France and England, John Murray, London, 1867
  • Battle of the Dunes, Britannica.com, διαθέσιμο εδώ
  • Longueville, Thomas, Marshall Turenne, Longmans, Green, London, 1907
  • Rout, Leslie B. Jr.  Politics of the Chaco Peace Conference, 1935–1939. University of Texas. 1970
  • Farcau, Bruce. The Chaco War: Bolivia and Paraguay, 1932–1935. Praeger, Santa Barbara, 1996
  • De Quesada, A. M. The Chaco War 1932–1935: South America’s Greatest Modern Conflict. Osprey Publishing, Oxford, 2011
  • Beevor Antony, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος (μετάφραση Γ. Μπλάνας), Γκοβόστης, Αθήνα, 2018
  • Stone – Norman, World War Two, Penguin Books, London, 2013

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλαος Νεκτάριος Δημητράς
Νικόλαος Νεκτάριος Δημητράς
Έχει σπουδάσει στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό ΕΚΠΑ με κατεύθυνση Ιστορίας. Αποφάσισε να σπουδάσει Ιστορία γιατί του αρέσει να μελετά τους πολιτισμούς αλλά και τα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα. Αγαπά την Ιστορία και πιστεύει πως χάρη σε αυτήν μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο το παρόν όσο και το μέλλον. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Επίσης, αγαπά τα ταξίδια, το διάβασμα, την γυμναστική και την ζωγραφική.