17.1 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣτο Μικροσκόπιο των Γαλλικών εκλογώνΣε τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές: Τι διαμηνύουν οι δημοσκοπήσεις;

Σε τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές: Τι διαμηνύουν οι δημοσκοπήσεις;


Tης Μαρίας Κόλλια, 

Λίγο καιρό μετά από τη λήξη των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο κύκλος αυτός ολοκληρώνεται με τη διεξαγωγή των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, με τον α’ γύρο τους να λαμβάνει χώρα την Κυριακή 12 Ιουνίου και τον β’ γύρο την Κυριακή 19 Ιουνίου. Έτσι, βαδίζοντας στην τελική ευθεία των γαλλικών εκλογών, ευρισκόμενοι σε απόσταση αναπνοής από αυτές, αξίζει να μελετήσουμε τα αποτελέσματα των προσφάτων δημοσκοπήσεων, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για το εκλογικό αποτέλεσμα –παρόλο που είναι γεγονός πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση να προδικαστεί και λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη μας πως είναι ουκ ολίγες οι φορές που οι δημοσκοπήσεις δεν έδειξαν προς τη σωστή κατεύθυνση, βρίσκοντας ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Αρχικά, είναι αδήριτη ανάγκη να επισημανθεί το γεγονός ότι πρόκειται για μια εκλογική διαμάχη που χαρακτηρίζεται από μια περαιτέρω δυσκολία στο να προβλεφθεί. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως αποτελείται από 577 ξεχωριστές τοπικές φυλές. Σύμφωνα με τα προγνωστικά της εταιρείας IFOP,  ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron θα συγκεντρώσει κατά προσέγγιση 250-290 έδρες, με τον αριθμό εδρών που χρειάζεται για να καταφέρει να έχει πλειοψηφία να υπολογίζεται στις 289 έδρες. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πιθανότατα δεν θα κατορθώσει να λάβει την πλειοψηφία που απαιτείται και αναγκαστικά θα προβεί σε μια «συγκατοίκηση», γνωστή και ως “cohabitation”, για να μπορεί να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία.

Πηγή εικόνας: Getty Images

Ενώ, λοιπόν, κατά κανόνα στις βουλευτικές εκλογές, οι ψηφοφόροι έχουν εν γένει την τάση να επιλέγουν το ίδιο κόμμα με αυτό που διάλεξαν να ψηφίσουν στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές —απολύτως εύλογο κατά την προσωπική μου άποψη— βάσει των αποτελεσμάτων μιας έρευνας της πολυεθνικής εταιρείας IPSOS, αυτή τη φορά τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν διαφορετική τροπή. Ειδικότερα, το 1/5 περίπου των ψηφοφόρων εκείνων που προτίμησαν το πολιτικό κόμμα La Republique en Marche! (εξίσου γνωστό και ως LREM), αναδεικνύοντας ως Πρόεδρο της Γαλλίας τον Emmanuel Macron, σκοπεύουν να κάνουν μια άλλη επιλογή στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Με άλλα λόγια, σκέφτονται να κινηθούν περισσότερο προς μία αριστερή ή δεξιά κατεύθυνση.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως απέναντι στο κόμμα του Macron φαίνεται να στέκεται δυναμικά η αριστερού τύπου συμμαχία ονόματι NUPES, υπό τον Jean-Luc Mélenchon. Πιο αναλυτικά, ο εν λόγω συνασπισμός αποτελείται από το κόμμα La France Insoumise (γνωστό και ως «Ανυπότακτη Γαλλία» στα ελληνικά), τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές. Η πρωτοβουλία αυτή σύναψης συνασπισμού ανακοινώθηκε επισήμως λίγο μετά το πέρας των γαλλικών προεδρικών εκλογών του Απριλίου και κρίνεται ως μια ιδιαίτερα έξυπνη επιλογή, που ενδεχομένως να επιτύχει και τον σκοπό της. Παρόλο που η συγκέντρωση πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο δεν κρίνεται ιδιαίτερα πιθανή, η αλήθεια είναι πως τη δεδομένη χρονική στιγμή η αριστερή συμμαχία NUPES βρίσκεται δεύτερη, βάσει των δημοσκοπήσεων και πιθανότατα θα μπορέσει να κατακτήσει σημαντικό αριθμό εδρών στο Κοινοβούλιο, στερώντας από τον Μacron τη συντριπτική πλειοψηφία και προωθώντας τις δικές τους θέσεις από μια θέση ισχύος, φέρνοντας αντίσταση στο κυβερνητικό πρόγραμμα που σχεδιάζει να προωθήσει ο Macron.

Πηγή εικόνας: ABC News

Τέλος, το πολιτικό κόμμα της Le Pen βρίσκεται τρίτο (και καταϊδρωμένο, εκ των ισχυρών κομμάτων) στα στατιστικά, κάτι που διαμηνύει πως αποκλειστικά και μόνο οι παραδοσιακά δεξιοί ψηφοφόροι θα το στηρίξουν.

Συνοψίζοντας, το εκλογικό αποτέλεσμα προβλέπεται πιο αβέβαιο από ποτέ. Εντός ολίγων ημερών θα μαθευτεί πώς θα διαμορφωθεί η  κυβερνητική κατάσταση στη Γαλλία. Θα καταστεί, άραγε, η 4η cohabitation της Τέταρτης Γαλλικής Δημοκρατίας απτή πραγματικότητα;


ENΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • French elections: Who is Mélenchon and what does his NUPES alliance want?, BBC News, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κόλλια
Μαρία Κόλλια
Γεννήθηκε το 1999 στην Αθήνα και βρίσκεται στο τέταρτο έτος φοίτησης στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Γνωρίζει άριστα την αγγλική και την γαλλική γλώσσα, ενώ επιθυμεί στο μέλλον να μάθει και άλλες γλώσσες. Έχει λάβει μέρος σε προσομοιώσεις διεθνών οργανισμών και φέρει έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις σε διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα. Στον ελεύθερο χρόνο ασχολείται με ανάγνωση ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.