14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ πτυχιακή εργασία ως το τελευταίο βήμα για την αποφοίτηση

Η πτυχιακή εργασία ως το τελευταίο βήμα για την αποφοίτηση


Της Αγγελικής Μανωλάκη,

Καθώς άλλο ένα ακαδημαϊκό έτος φτάνει στο τέλος του, για πολλούς φοιτητές αποτελεί το τελευταίο τους. Εκτός από το πολύωρο διάβασμα για τα τελευταία μαθήματα για το πτυχίο, μπορεί να υπάρχει και άλλο ένα αγχωτικό γεγονός μέσα στο καλοκαίρι. Αναφέρομαι στην παρουσίαση της περίφημης πτυχιακής. Η πτυχιακή εργασία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πλέον προαιρετική για το πτυχίο και ο/η φοιτητής/-τρια μπορεί να επιλέξει κάποια μαθήματα παραπάνω για να μπορέσει να πάρει πτυχίο. Λόγω της μη υποχρεωτικής φύσης της, αρκετά παιδιά αντιμετωπίζουν το δίλημμα για το αν είναι καλό να πραγματοποιήσουν μια πτυχιακή εργασία ή όχι.

Έπειτα από αρκετή δική μου έρευνα και σκέψη, ως φοιτήτρια του τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, κατέληξα πως τίποτα δεν τελειώνει ή ξεκινάει με μια πτυχιακή. Δεν θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την αποδοχή σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, δεν θα επηρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά τη μελλοντική καριέρα μας και σίγουρα δεν θα μας κάνει καλύτερους ή χειρότερους επαγγελματίες. Ωστόσο, αν υπάρχει ο χρόνος και η διάθεση, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για εξάσκηση στην έρευνα, στις απαιτήσεις μιας ακαδημαϊκής εργασίας, στην προετοιμασία για μια διπλωματική εργασία, στα πλαίσια κάποιου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, που εκεί είναι συνήθως υποχρεωτική για τη λήψη πτυχίου.

Πηγή εικόνας: cs.uowm.gr

Υπάρχουν μερικά απλά βήματα, τα οποία μπορεί να διευκολύνουν κατά πολύ μια ίσως χαοτική κατάσταση εκ πρώτης όψεως, όπως είναι η συγγραφή πενήντα σελίδων! Αρχικά, πρέπει να διαλέξουμε το θέμα και καλό θα ήταν να είναι ένα θέμα, το οποίο μας ενδιαφέρει, ώστε να έχουμε όρεξη και ενέργεια να εμβαθύνουμε σε αυτό. Είναι σίγουρο πως αν από την αρχή δούμε την πτυχιακή ως μια ακόμα βαρετή εργασία, θα δυσκολευτούμε πολύ, καθώς είναι απαιτητική και θα χρειαστεί να δαπανήσουμε αρκετές ώρες μέχρι την ολοκλήρωσή της. Ας μην ξεχνάμε πως αν ήταν τόσο εύκολη, δεν θα χρειαζόμασταν ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος για να την τελειώσουμε.

Συνήθως, μια πτυχιακή εργασία ξεκινάει αρχές χειμερινού εξαμήνου, του τελευταίου έτους, οπότε για να μην καταλήξουμε να τρέχουμε τελευταία στιγμή ή να διαλέγουμε βιαστικά ένα θέμα, να ξεκινήσουμε χαλαρά μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας ή να ψάχνουμε στα βιβλία της σχολής και στο διαδίκτυο, σχετικά με το θέμα που μας ενδιαφέρει. Αυτό γίνεται, ώστε να έχουμε συντάξει μια ερευνητική πρόταση με αποδέκτη τον/την καθηγητή/-τρια που θέλουμε να μας αναλάβει. Επιπρόσθετα, υπάρχει συγκεκριμένο όριο φοιτητών που δέχεται κάθε επόπτης, οπότε άλλος ένας λόγος για να υποβάλουμε έγκαιρα τη δική μας πρόταση.

Ίσως το πιο σημαντικό από όλα είναι η σωστή οργάνωση και μεθοδικότητα που πρέπει να έχουμε για όλους τους μήνες συγγραφής. Σίγουρα, θα έρθουν στιγμές που το συγκεκριμένο εγχείρημα θα μας φαίνεται βουνό και ίσως αδύνατον να ολοκληρωθεί. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή, συχνά διαλείμματα και συχνή επικοινωνία με τον επόπτη, για να υπάρχει ανατροφοδότηση και διόρθωση. Ο πρώτος καιρός θα φανεί δύσκολος, καθώς οι πιο πολλοί από εμάς δεν είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με τη συγγραφή εργασιών, την έρευνα, την ανασκόπηση βιβλιογραφίας, αλλά μετά από λίγο καιρό θα γίνει ρουτίνα και θα αρχίσει να παίρνει την τελική μορφή.

Πηγή εικόνας: foititikanea.gr

Είμαι σίγουρη ότι στο τέλος θα νιώθεις υπερηφάνεια για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και για τον εαυτό σου που δεν τα παράτησες και άντεξες μέχρι τέλους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Foititips: 6+ 1 tips για μια σωστή πτυχιακή φοιτητική εργασία, citycampus.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αγγελική Μανωλάκη
Αγγελική Μανωλάκη
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Σπουδάζει Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ, ονειρεύεται να γίνει ψυχαναλύτρια και να ζήσει στο εξωτερικό. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την επικαιρότητα και τα ζητήματα του κλάδου της, με ιδιαίτερη αδυναμία στις γαλλικές ταινίες και τα μυθιστορήματα.