10.5 C
Athens
Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Σοσιαλισμός και πολιτική εξουσία σήμερα», Συλλογικό Έργο

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Σοσιαλισμός και πολιτική εξουσία σήμερα», Συλλογικό Έργο


Της Αριάδνης – Παναγιώτας Φατσή,

Για τους περισσότερους ανθρώπους στις μέρες μας —αν όχι για όλους— είναι εμφανές ότι βιώνουμε μια περίοδο μεγάλων κρίσεων και αλλαγών, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «τέλος εποχής». Μέσα σε μια τόσο δυναμική και αβέβαιη πραγματικότητα είναι εύλογο ότι ακόμη και η έννοια των πολιτικών ιδεολογιών αλλάζει και μεταβάλλεται, με αποτέλεσμα ένας φοιτητής που επιθυμεί να κατανοήσει σε βάθος ζητήματα οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών επιστημών να χρειάζεται σύγχρονη και προσεγμένη βιβλιογραφία για τα ζητήματα που τον ενδιαφέρουν.

Ένα τέτοιου είδους βιβλίο είναι και αυτό που σας παρουσιάζουμε σήμερα. Πρόκειται για έναν συλλογικό τόμο, σε επιμέλεια του Χρύσανθου Τάσση, και με τη συμμετοχή των Βασίλη Ασημακόπουλου, Κώστα Δημουλά, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, Αριστομένη Συγγελάκη, Θέμη Τζήμα και Βασίλη Φούσκα. Το βιβλίο τιτλοφορείται Σοσιαλισμός και πολιτική εξουσία σήμερα, κυκλοφόρησε μέσα στο 2022 και μπορείτε να το αναζητήσετε από τις Εκδόσεις Διόνικος. Ο Χρύσανθος Τάσσης, επιμελητής της έκδοσης, είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου διδάσκει Πολιτική Κοινωνιολογία και Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα. Συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ενώ έχει διδάξει και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συμμετέχει ποικιλοτρόπως στην ακαδημαϊκή έρευνα για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Αξίζει να αναφερθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι συγγραφείς που συμμετέχουν στο βιβλίο έχουν πλούσια βιογραφικά από τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές τους καριέρες, ενώ οι περισσότεροι διδάσκουν σε πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Ο Χρύσανθος Τάσσης. Πηγή Εικόνας: ertnews.gr/Φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Το βιβλίο αποτελείται από εννέα κεφάλαια-κείμενα που φωτίζουν διαφορετικές πτυχές του θέματος. Προτού, όμως, αναφερθούν περισσότερα για αυτό, αξίζει να σταθεί κάνεις στην εισαγωγή του εγχειριδίου. Το προλογικό σημείωμα εξηγεί ότι στόχος της συγγραφής του εν λόγω πονήματος είναι να καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία και, συμπληρωματικά, να παραθέσει απόψεις για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, από όπου απουσιάζει μια σοσιαλιστική δύναμη. Παράλληλα, εξετάζει και σύγχρονα θέματα που άπτονται της πολιτικής στις μέρες μας, όπως οι νέες τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη.

Το πρώτο κεφάλαιο, διά χειρός Θέμη Τζήμα, πραγματεύεται τις προκλήσεις τις διεθνούς σκηνής για μια σοσιαλιστική πολιτική. Αναφερόμενος εκτενώς στην περίπτωση της Ελλάδας, τις διαστρεβλώσεις της εθνικής στρατηγικής σε πολλά θέματα, όπως και στο ελληνοτουρκικό, και την εξάρτηση από ξένες δυνάμεις μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιθέσεων σε μια ταραχώδη περιοχή, ο Τζήμας προτείνει μια φιλόδοξη σοσιαλιστική πολιτική, με στόχο την απουσία εξαρτήσεων και την αποδόμηση του ιμπεριαλισμού. Στο δεύτερο κεφάλαιο, τη σκυτάλη παίρνει ο Χρύσανθος Τάσσης, για να εξηγήσει με αναφορές σε σπουδαίους διανοητές και καίριες περιόδους τη σχέση των σοσιαλιστικών ιδεολογιών με την ανάπτυξη της κοινωνικής ασφάλισης στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και τη σταδιακή ενσωμάτωση αυτής στο καπιταλιστικό μοντέλο. Στη συνέχεια, το τρίτο κεφάλαιο, γραμμένο από τον Αριστομένη Συγγελάκη, έρχεται οργανικά για να εξηγήσει τι συμβαίνει με την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα και ειδικότερα τον θεσμό του Ε.Σ.Υ., με τις παθογένειες που αντιμετωπίζει σήμερα, ιδίως λόγω της υποχρηματοδότησης. Το τέταρτο κεφάλαιο αφορά επίσης την κοινωνική πολιτική και υπογράφεται από τον Κώστα Δημουλά, ο οποίος εξετάζει την επίδραση των κρίσεων και προτείνει μια σοσιαλιστική θεώρηση των ζητημάτων αυτών.

Πηγή Εικόνας: douzinas.gr

Το πέμπτο κεφάλαιο, γραμμένο από τον Βασίλη Ασημακόπουλο, αναλύει την ιστορική εξέλιξη των σοσιαλδημοκρατιών στην Ευρώπη από τον 20ό αιώνα ως σήμερα, επιθυμώντας να καταρρίψει τη θεώρηση ότι αυτές προήλθαν από μια μετριοπαθέστερη εξέλιξη των σοσιαλιστικών κομμάτων. Στη συνέχεια, ο Χρύσανθος Τάσσης παίρνει ξανά τη σκυτάλη στο έκτο κεφάλαιο, για να μας παρουσιάσει την πορεία του ΠΑΣΟΚ, που αποτέλεσε τον κύριο πολιτικό χώρο με σοσιαλιστικά στοιχεία στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κεφάλαιο, που μπορεί να προσφέρει γνώσεις ακόμη και στο γενικό κοινό. Τα υπόλοιπα τρία κείμενα αφορούν τον σοσιαλισμό στη σύγχρονη εποχή και το κατά πόσο είναι εφικτό να συμβαδίσει με τη νεωτερικότητα και τις νέες τεχνολογίες (κεφ. 7, Θέμη Τζήμα), με την παρούσα ιστορική συγκυρία (κεφ. 8, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη) και, τέλος, ένα κείμενο που λειτουργεί και ως επίμετρο του υπόλοιπου βιβλίου, το οποίο επιμελείται ο Βασίλης Φούσκας, παρουσιάζοντας τον σοσιαλισμό ως μια πολιτική θεώρηση άμεσα σχετιζόμενη πλέον με τα όρια αντοχής του καπιταλιστικού συστήματος.

Το συλλογικό αυτό έργο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ειδικό κοινό, που ασχολείται ακαδημαϊκά με τα πολιτικά φαινόμενα που πραγματεύεται, χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνεται κατανοητό και στον μη ειδικό αναγνώστη που έχει τη διάθεση να ερευνήσει αυτά τα θέματα. Αν σας ενδιαφέρει η πολιτική επιστήμη και θέλετε να μελετήσετε τον σοσιαλισμό, είναι αδιαμφισβήτητα ένα βιβλίο που αξίζει να έχετε στη βιβλιοθήκη σας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση σε φοιτητικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Unique Minds και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Την ενδιαφέρει η συγγραφή νομικών και λογοτεχνικών άρθρων, τάσεις τις οποίες ικανοποιεί η συμμετοχή της στο OffLine Post. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.