Της Ελευθερίας Κωνστάντιου,
Τα τελευταία χρόνια, ειδικά και μετά την έλευση της πανδημίας, τα podcasts έχουν καταστεί τάση και στη χώρα μας. Μια πλειάδα ηχητικών αφηγήσεων κατακλύζει καθημερινά τις πλατφόρμες, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία στο ολοένα αυξανόμενο κοινό των podcasts. Έτσι, το παρόν άρθρο έχει έναν και μοναδικό σκοπό: να παρουσιάσει ορισμένες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις podcast και να παρακινήσει τον αναγνώστη του να μπει στην διαδικασία να ακούσει κάτι από αυτά.
Γιατί, όμως, η συγκεκριμένη βιομηχανία αναπτύσσεται συνεχώς; Τι κάνει τις ψηφιακές αφηγήσεις τόσο αγαπητές; Σαφέστατα, η ραδιοφωνική κουλτούρα είναι βαθιά ριζωμένη στο ελληνικό κοινό, ωστόσο, τις τελευταίες 2 δεκαετίες τα ραδιοφωνικά προγράμματα περνάνε βαθιά κρίση. Η πλειάδα θεματικών επιλογών που προσφέρουν τα podcasts έχει στρέψει το ενδιαφέρον προς αυτά, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό. Παράλληλα, έχουν γίνει και μια αγαπημένη συνήθεια, ενισχύοντας το multitasking και τη συγκέντρωση, αφού μπορούν να ακούγονται την ώρα που κάποιος είναι στο γυμναστήριο, μέχρι και την ώρα που διαβάζει.
Η θεματολογία των ελληνικών podcasts
Συνεντεύξεις, επικαιρότητα, σχολιασμοί από δημιουργούς και φαν επιτυχημένων σειρών της ελληνικής τηλεόρασης, όπως οι Άγριες Μέλισσες και ο Σασμός, true crime αφηγήσεις, ιστορικά γεγονότα, βιβλία, αλλά και θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν, μέχρι και σήμερα, την pop κουλτούρα, είναι ενδεικτικά μερικά από τα θέματα που απασχολούν τόσο τους Έλληνες podcasters όσο και τους ακροατές, οι οποίοι τα ακούνε και τα στηρίζουν φανατικά.
Το ελληνικό κοινό ανέκαθεν έδειχνε μια αγάπη στο είδος του true crime. Μερικές από τις πιο αγαπημένες ελληνικές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης βασίστηκαν σε αυτό, ενώ με την ανάπτυξη του Internet είδαμε αρκετά threads σε forums και βιντεάκια στο YouTube να καταπιάνονται με το θέμα. Το true crime, όμως, έχει μπει για τα καλά και στον κόσμο του podcast με αρκετούς δημιουργούς να παράγουν επεισόδια για ανατριχιαστικές δολοφονίες που απασχόλησαν τον ελληνικό και τον διεθνή χώρο.
Αν, ωστόσο, έπρεπε να επιλέξω ένα από όλα όσα κυκλοφορούν στην εν λόγω κοινότητα, θα ήταν το «Μέχρι Θανάτου» της Αθηνάς Σαμαρά. Πρόκειται για ένα εβδομαδιαίο podcast, το οποίο ασχολείται με κάποιες από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις δολοφονιών των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες συγκλόνισαν τον ελληνικό χώρο. Χορταστικά επεισόδια με άψογη αφηγηματική συγκρότηση και ζεστή φωνή, τα οποία ανατριχιάζουν, χωρίς να αναλώνεται σε splatter περιγραφές και με ένα επιμύθιο που πάντα έρχεται σε συνάρτηση με την επικαιρότητα για να την ψέξει. Πρόκειται για μία εξαιρετική προσπάθεια και προτείνεται ανεπιφύλακτα!
Τα Μικροπράγματα και ο Άρης Δημοκίδης αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο στον ηλεκτρονικό τύπο της χώρας. Ο γνωστός δημοσιογράφος της LIFO, το καλοκαίρι του 2020, μπήκε στον κόσμο της ηχητικής αφήγησης με μια σειρά ντοκιμαντέρ που άλλοτε σχολιάζει την επικαιρότητα, άλλοτε απευθύνει ερωτήσεις σε αναγνωρίσιμους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα podcasts που ασχολούνται με αμφιλεγόμενα γεγονότα που συζητήθηκαν αρκετά όταν προέκυψαν, απασχολώντας την δημόσια σφαίρα.
Δύο νέα παιδιά, η Μάγδα και ο Κωνσταντίνος, ασχολούνται με άλλο ένα θέμα που απασχολεί μικρούς και μεγάλους· τη νοσταλγία για παλιές, αγαπημένες σειρές με αρκετά fan facts και κουίζ, θυμίζοντάς μας ξανά την πλοκή, τους χαρακτήρες και τις ατάκες που έγραψαν ιστορία! Μια ευχάριστη συνύπαρξη δύο παιδιών που πρώτα απ’ όλα περνάνε καλά και μας το μεταδίδουν!
Καθημερινά οι πλατφόρμες streaming γεμίζουν με νέες προσπάθειες, άλλες επιτυχημένες και άλλες όχι. Στο παρόν άρθρο, θέλησα να μοιραστώ μερικά από τα πια ενδιαφέροντα – για εμένα – ελληνικά podcasts. Μπορεί να τα γνωρίζατε, αλλά μπορεί και όχι. Η συμβουλή είναι μία: ακούστε podcast! Είτε αυτά που προτείνονται είτε άλλα, δώστε τους μια ευκαιρία, είναι βέβαιο πως θα σας κρατήσουν την πιο ευχάριστη συντροφιά!