Tης Κάτιας Σπυροπούλου,
Η ημερομηνία 9 Μαΐου 1950 σηματοδοτεί την υπογραφή της «Διακήρυξης Σουμάν». Πρόκειται για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, τα μέλη της οποίας θα διαχειρίζονταν από κοινού την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Ο Γάλλος ιδρυτής και συνάμα Υπουργός Εξωτερικών Robert Schuman αποσκοπούσε κατά κύριο λόγο στη διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης ειρήνης στη μεταπολεμική Ευρώπη. Πρόκειται για υψίστης σημασίας έργο, ιδίως στη σύγχρονη εποχή, δεδομένων των περιστάσεων στην πληγείσα Ουκρανία.
Η Ημέρα, λοιπόν, της Ευρώπης εορτάζει με τον δικό της τρόπο την υπογραφή. Σε συνδυασμό με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022, οι φωνές των πολιτών της Ευρώπης μέλλει να εισακουστούν με ακόμη περισσότερη βαρύτητα. Η κίνηση αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμβολή των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καλούν τον κόσμο σε μια ποικιλία διαδικτυακών και επιτόπιων δραστηριοτήτων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και στην έδρα των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο.
Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν αρχικά την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Είναι ούτως ή άλλως αφιερωμένη η συγκεκριμένη Ημέρα στον λαό του μετώπου. Βίντεο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μάλιστα, παρουσιάζει τους μόνιμους Αντιπροσώπους της Ε.Ε. να φορούν κονκάρδες στα ουκρανικά χρώματα προς ένδειξη συμπαραστάσεως. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ε.Ε., Πρέσβης Ιωάννης Βράιλας.
Ταυτόχρονα, δεν εκλείπει και το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας καθώς και η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Αντιστοίχως, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην οικοδόμηση ενός πιο πράσινου, περιεκτικού και ψηφιακού μέλλοντος με κύριο άξονα τους νέους. Αναφορικά με τη Διάσκεψη, εκείνη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. 49 προτάσεις με βάση τις συνεισφορές των πολιτών διαμορφώθηκαν τους περασμένους μήνες. Αυτές θα διαβιβαστούν στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron για το Συμβούλιο εντός της σημερινής ημέρας.
Σημειωτέον ότι, η η Γενική Γραμματέας Marija Pejčinović Burić τίμησε την πρωτοβουλία της Ευρώπης, κάνοντας έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να ανανεώσουν τις επενδύσεις τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου ενόψει της «τρομερής βίας και της σεισμικής αλλαγής». Ενώ καταδικάζει η Γενική Γραμματέας καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα, αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη γενναιότητα και αποφασιστικότητα της Ουκρανίας. Αντικρίζει την ωμή αλήθεια ότι, δυστυχώς, τέτοιες εικόνες δεν ανήκουν στο παρελθόν.
Εν αντιθέσει, η παρουσία τους στη σύγχρονη εποχή είναι κάθε άλλο παρά ανύπαρκτη. «Η ιστορία επέστρεψε στην ήπειρό μας με τον πιο σκληρό τρόπο», με το μέγεθος της καταστροφής και τις μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές επιπτώσεις να εξακολουθούν να ξεδιπλώνονται κάνοντας αισθητή την παρουσία τους. Προς επίρρωση αυτού, τονίζεται έτι περαιτέρω η σημασία του Συμβουλίου της Ευρώπης και διαβεβαιώνει ότι η υποστήριξή της είναι αδιαίρετη. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη χώρα και τον λαό της και θα το κάνουμε με περισσότερα προσαρμοσμένα μέτρα μόλις τελειώσει η βία».
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Καλώς ήρθατε στη Europe Day, Europa eu, διαθέσιμο εδώ