13.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠώς οι ειδήσεις μας πληροφορούν και παράλληλα, μας απ-ευαισθητοποιούν

Πώς οι ειδήσεις μας πληροφορούν και παράλληλα, μας απ-ευαισθητοποιούν


Της Παρασκευής Μπακή, 

Ζούμε στην εποχή της γρήγορης πληροφόρησης, στην εποχή όπου η πληροφορία μεταδίδεται εύκολα και άμεσα με τη βοήθεια της τεχνολογικής εξέλιξης. Έτσι, ένα γεγονός άξιο προσοχής μπορεί να μεταδοθεί σε εμάς μέσα σε μόλις μερικά λεπτά ή ακόμη και την ίδια στιγμή που συνέβη. Με αυτό τον τρόπο η κοινωνία πληροφορείται, και εμείς οι άνθρωποι έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω μας.

Κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από πληθώρα ειδήσεων και γεγονότων που συμβαίνουν στον κόσμο. Μπορούμε γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού είτε της τηλεόρασης είτε του κινητού μας να ενημερωθούμε για το τι συνέβη σήμερα. Να μάθουμε στις ειδήσεις για το τι έγινε στην ίδια μας την πόλη και, επίσης, μπορούμε να ενημερωθούμε για το τι συνέβη σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Έχουμε πληθώρα διαφορετικών ειδήσεων και παράλληλα πολλά μέσα που μπορούμε να ενημερωθούμε σχετικά με την πληροφορία που αναζητάμε. Μία είδηση μπορεί να μεταδοθεί όχι μόνο σε ένα κανάλι, αλλά και σε άλλα κανάλια. Μία είδηση δεν θα κοινοποιηθεί μόνο σε μία διαδικτυακή ιστοσελίδα, αλλά σε πολλές άλλες διαδικτυακές ιστοσελίδες.

Πηγή εικόνας: vectorstock.com

Εμείς, όμως, πώς διαχειριζόμαστε όλη αυτή την πληθώρα πληροφοριών; Παρατηρείται έντονα, ειδικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες να μην υπάρχει εύκολη ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που ακούνε ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία. Οι ειδήσεις διαθέτουν πληθώρα πληροφοριών και οι άνθρωποι συνηθισμένοι στο να ακούν δυσάρεστες ειδήσεις δυσκολεύονται να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Είναι σαν έναν χειρουργό, ο οποίος τώρα ξεκινάει την επαγγελματική του πορεία σε σχέση με έναν χειρουργό, ο οποίος εργάζεται χρόνια σε αυτό το αντικείμενο, και έχει συνηθίσει απόλυτα τη χειρουργική διαδικασία, διότι για αυτόν έχει γίνει τρόπος ζωής. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην οπτική που αντιμετωπίζουν αυτοί οι δύο άνθρωποι την δουλειά τους. Θεωρώ ότι περίπου με αυτό τον τρόπο αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι που παλαιότερα δεν είχανε πρόσβαση στην είδηση και την πληροφορία σε σχέση με εμάς, οι οποίοι έχουμε στην πληροφορία γρήγορα και άμεσα.

Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι πλέον λόγω της πληθώρας των ειδήσεων, τείνουν να ευαισθητοποιούνται περισσότερο με την είδηση που προβάλλεται περισσότερο από την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αδιαφορώντας για γεγονότα που συμβαίνουν στην κοινωνία μας, τα οποία είναι δέουσας σημασίας. Πολλές φορές, όμως, τα γεγονότα τα οποία δεν προβάλλονται πολύ είναι αυτά, τα οποία εμείς ως κοινωνία πρέπει να δώσουμε περισσότερη βαρύτητα.

Είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε για τα γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν στην κοινωνία μας και όχι μόνο από ένα μέσο πληροφόρησης, αλλά από πληθώρα μέσων, ώστε να σχηματίζουμε μία αντικειμενική οπτική. Πώς, άλλωστε, μία κοινωνία θα οδηγηθεί μπροστά, άμα οι πολίτες της δεν ενημερώνονται;


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή Μπακή
Παρασκευή Μπακή
Είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Της αρέσει η ελληνική καθώς και η ξένη λογοτεχνία. Από πολύ μικρή ηλικία είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα ταξίδια. Στον ελεύθερό της χρόνο φροντίζει να γυμνάζεται. Η αγαπημένη μου φράση είναι «Η δυσκολότερη και η πιο επιμονή συνάντηση ενός ανθρώπου είναι όχι με τον χειρότερο εχθρό του, αλλά με τον ίδιο του τον εαυτό» από το βιβλίο «Η δύναμη του τώρα» του Eckhart Tolle.