10.5 C
Athens
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΜυθολογιαΔέκατος Άθλος: Τα βόδια του Γηρυόνη

Δέκατος Άθλος: Τα βόδια του Γηρυόνη


Της Ευγενίας Σαχινιάν,

Ο Ευρυσθέας απτόητος εξακολουθεί να θέτει δύσκολους άθλους στον Ηρακλή, με σκοπό να τον εξαντλήσει και να τον φτάσει στα όριά του. Οι αποτυχίες του μέχρι τώρα δεν δείχνουν να τον συγκινούν, αφού ο ίδιος πιστεύει πως η μοίρα θα στραφεί υπέρ του και θα τον βοηθήσει να εκπληρώσει τα κακόβουλα σχέδιά του. Υποστηρίζεται πως ο δέκατος στη σειρά άθλος θα ήταν, αρχικά, και ο τελευταίος άθλος που θα ανέθετε στον Ηρακλή, κάτι που η συνέχεια της ιστορίας δεν μας επιβεβαιώνει.

Ενώ, λοιπόν, τα δύο κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας, ο Ηρακλής και ο Ευρυσθέας, βρίσκονται στο παλάτι, ήρθε η ώρα ο βασιλιάς να ανακοινώσει ποια θα είναι η επόμενη δοκιμασία. Στο νησί της Ερύθειας βρίσκεται ένας γιγάντιος άνθρωπος με τρία σώματα, τρία κεφάλια και από έξι άκρα στο κάθε ένα. Το όνομά του ήταν Γηρυόνης. Διέθετε πολλούς συντρόφους και μεγάλο στρατό, τόσο πολύ που κανείς δεν είχε τολμήσει να αναμετρηθεί μαζί του. Ο Γηρυόνης κατείχε ένα τεράστιο κοπάδι από σπάνια βόδια, κόκκινα και θεόρατα, τα οποία σπάνιζαν στον κόσμο. Όμοια τους δεν υπήρχαν. Τα βόδια αυτά αναζητούσε ο Ευρυσθέας και ήθελε να του τα μεταφέρει ο Ηρακλής στην Τίρυνθα. Επομένως, ο ήρωας για άλλη μια φορά ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι.

Στον δρόμο του έκανε στάση στη Λιβύη, όπου και κλήθηκε να παλέψει με τον βασιλιά της Ανταίο, γιο του Ποσειδώνα και της Γης. Πληροφορίες μαρτυρούν πως ο Ανταίος προκαλούσε σε μάχη οποιονδήποτε περνούσε από τη χώρα του. Ακόμα και αν έχανε, αντλούσε δυνάμεις από τη μητέρα γη κάθε φορά που άγγιζε το έδαφος. Ο Ηρακλής το συνειδητοποίησε γρήγορα και με μια κίνηση πάνω στην πάλη, τον σήκωσε ψηλά και τον έπνιξε. Μετά από αυτή τη μάχη, ακολούθησε μια στάση στο Γιβραλτάρ, στο οποίο και διέμεινε για αρκετό καιρό, χτίζοντας τις Ηράκλειες Στήλες. Τελευταία στάση του Ηρακλή ήταν και η χώρα, στην οποία θα καλούνταν να αναμετρηθεί με τον Γηρυόνη.

Ο Ηρακλής εξοντώνει τον Γηρυόνη. Έργο του Francisco De Zurbaran. Πηγή εικόνας: grekklegendsandmyths.com

Όταν κατέφθασε εκεί, ο πρώτος που του επιτέθηκε ήταν ο Όρθρος, ένας γιγάντιος δικέφαλος σκύλος που χίμηξε με μανία πάνω στον μυθικό ήρωα, καθώς τον είδε να συγκεντρώνει τα βόδια, που έβοσκαν ελεύθερα στο κοπάδι. Παρά τη δύναμή του, όμως, ο Ηρακλής με το ρόπαλό του μπόρεσε να τον σκοτώσει. Σαν να μην έφταναν, όμως, οι συμφορές που είχαν βρει τον νεαρό πολεμιστή, αντιλήφθηκε την παρουσία του και ο βοσκός του κοπαδιού, ο Ευρυτίωνας, ο οποίος προσπάθησε να του επιτεθεί, χωρίς, βέβαια, να σημειώσει επιτυχία. Με τον ίδιο τρόπο που εξόντωσε τον Όρθρο, ο Ηρακλής νίκησε και τον βοσκό, χρησιμοποιώντας, δηλαδή, το ρόπαλό του.

Έφτασε, ωστόσο, η ώρα να αναμετρηθεί με τον πραγματικό του αντίπαλο. Από μια σπηλιά αντίκρισε τον Γηρυόνη να βγαίνει, θεόρατος, με τα τρία του σώματα. Ο κίνδυνος για τον Ηρακλή θα ήταν μεγαλύτερος από ό,τι φανταζόταν. Μόλις σκότωνε το ένα από τα σώματά του, θα είχε να αντιμετωπίσει το επόμενο. Παραδόξως, χάρη στα δηλητηριασμένα βέλη του, ο Ηρακλής μπόρεσε να σκοτώσει και τις τρεις μορφές του Γηρυόνη.

Το μαρτύριό του, φυσικά, δε θα έληγε στον δέκατο άθλο, που του είχε υποσχεθεί ο Ευρυσθέας. Με τη δικαιολογία πως τη Λερναία Ύδρα τη σκότωσε με τη βοήθεια του Ιόλαου και για τους στάβλους του Αυγεία πήρε ανταμοιβή, του πρόσθεσε δύο ακόμα άθλους, που θα έπρεπε να φέρει εις πέρας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Προβατάκης, Θωμάς (2002), Η μυθολογία των Ελλήνων, Αθήνα: Εκδόσεις Ι. ΡΕΚΚΟΣ & Σια Ο.Ε.
  • sites.google.com, Εισαγωγή στην ελληνική μυθολογία – Λήμμα «Ηρακλής». Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευγενία Σαχινιάν
Ευγενία Σαχινιάν
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Μέγαρα Αττικής το 2003. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αγαπάει τη μουσική και στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το τραγούδι και την κιθάρα.