27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜατιές στην ΙστορίαΗ 19η Απριλίου στην Ιστορία

Η 19η Απριλίου στην Ιστορία


Του Νικόλαου-Νεκτάριου Δημητρά, 

Ζωγραφική απεικόνιση της εξέγερσης της Βαλτιμόρης. Πηγή Εικόνας: alchetron.com

1861: Γίνεται η Εξέγερση της Βαλτιμόρης, η οποία έγινε στον δρόμο Pratt, για αυτό ονομάζεται και «Εξέγερση του Pratt» ή αλλιώς «Σφαγή του Pratt». Η πρώτη πλευρά που συμμετείχε στη σύγκρουση ήταν η μεγαλύτερη αντιπολεμική φατρία της περιοχής, “Copperhead Democrats”, μαζί με φίλους των Νοτίων. Η αντίπαλη πλευρά ήταν μέλη της πολιτοφυλακής της Μασαχουσέτης και της Πενσυλβάνια, με ηγέτη τον συνταγματάρχη Edward Frank Jones, που είχε ξεκινήσει από τη Βοστώνη για να υπηρετήσει και να βοηθήσει στον βομβαρδισμό και την υποταγή του οχυρού Sumter. Η διαμάχη ξεκίνησε στον σταθμό President Street, όταν η πορεία τους διακόπηκε από τους εξεγερμένους. Επεκτάθηκε γρήγορα στον ομώνυμο δρόμο, στον Howard Street και στον σταθμό του Camden Street. Η εξέγερση είχε ως αποτέλεσμα τους πρώτους θανάτους του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου και για αυτό οι ιστορικοί αναφέρουν πως τότε έγινε «η πρώτη αιματοχυσία του εμφυλίου της Αμερικής». Πράγματι, σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.


Καταστροφές στο Τορόντο, μετά από την πυρκαγιά. Πηγή Εικόνας: thecanadianencyclopedia.ca

1904: Ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στο Τορόντο που ίσως ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της πόλης. Έγινε αντιληπτή στις οχτώ το βράδυ, όταν ένας αστυνομικός, ο οποίος έκανε περιπολία, είδε φλόγες να βγαίνουν από το εργοστάσιο E&S Currie Limited’s, που βρισκόταν στην οδό Wellington Street West. Γρήγορα έγινε κατανοητό ότι η πυρκαγιά ήταν πολύ επικίνδυνη λόγω του μεγέθους της, αλλά και λόγω του ότι δίπλα στο εν λόγω εργοστάσιο υπήρχαν και άλλες βιομηχανίες, στις οποίες θα μπορούσε να επεκταθεί η πυρκαγιά. Επίσης, ο άνεμος ήταν πολύ δυνατός, αναφέρεται πως φυσούσε περίπου με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα. Για αυτόν τον λόγο προσήλθαν πυροσβεστικές δυνάμεις από άλλες περιοχές, για να την κατασβήσουν: από το Χάμιλτον, το Οντάριο και το Μπάφαλο. Χρειάστηκαν συνολικά περίπου δέκα ώρες, ώστε η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο. Οι συνέπειές της ήταν καταστροφικές. Ένας άνθρωπος απεβίωσε, περίπου εκατό κτήρια καταστράφηκαν, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους. Η ζημιά υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 10.000.000 δολάρια Καναδά. Μετά από την κατάσβεση της πυρκαγιάς, έγινε πιο αυστηρή η νομοθεσία για την ασφάλεια των κτηρίων και ενισχύθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης. Αν και η αιτία της δεν είναι εξακριβωμένη, πιθανολογείται ότι ξεκίνησε είτε λόγω κάποιου ηλεκτρολογικού προβλήματος είτε ίσως να οφείλεται σε κάποια ελαττωματική σόμπα.


Βρετανικά πολεμικά αεροπλάνα, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής. Πηγή Εικόνας: Pinterest.com

1944: Διεξάγεται η επιχείρηση “Cockpit”. Επρόκειτο για μια επίθεση των Συμμάχων στο νησί Sabang, στην Ινδονησία, το οποίο είχε καταληφθεί από τις ιαπωνικές δυνάμεις. Η επιχείρηση ήταν αποτέλεσμα του πορίσματος των Συμμαχικών δυνάμεων στη Διάσκεψη στο Κάιρο, σύμφωνα με το οποίο: «Η κύρια προσπάθεια εναντίον της Ιαπωνίας θα πρέπει να γίνει στον Ειρηνικό Ωκεανό». Η επίθεση έγινε από αεροσκάφη, τα οποία αναχώρησαν από αμερικανικά και βρετανικά αεροπλανοφόρα και είχαν στόχο τον ιαπωνικό στόλο και τα αεροδρόμια αυτού. Συνολικά, ήταν 27 πολεμικά πλοία και 6 ναυτικά. Επειδή η επίθεση αυτή ήταν απροσδόκητη για τις ιαπωνικές δυνάμεις, οι συμμαχικές αντιμετώπισαν ελάχιστη αντίσταση. Ωστόσο, πολύ λίγα ιαπωνικά πλοία και αεροσκάφη καταστράφηκαν, ενώ μόλις ένα αμερικανικό αεροσκάφος χάθηκε. Η επιχείρηση ήταν μερικώς επιτυχημένη, καθώς, ενώ πέτυχε τακτικά, δεν κατάφερε να καταφέρει μεγάλες απώλειες στις ιαπωνικές δυνάμεις. Επιπλέον, η επιχείρηση αυτή του ανατολικού στόλου ήταν η πρώτη που έγινε με αεροπλανοφόρα στα έτη 1944-1945. Σκοπός της ήταν να εκτρέψει τις ιαπωνικές δυνάμεις, οι οποίες θα μεταφέρονταν αργότερα στη Νέα Γουινέα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Harry Ezratty, Baltimore in the Civil War: The Pratt Street Riot and a City Occupied, Charleston, SC: The History Press, Cheltenham, Gloucestershire, 2010.
  • George William Brown, Baltimore And The Nineteenth Of April, 1861: A Study Of The War, N. Murray (Johns Hopkins University), Baltimore 1887.
  • Lasiuk, Jon, Friebe, Marla. A History of the Toronto Fire Services 1874-2002. Toronto Fire Department, Toronto, 2003.
  • Wyndham Wise. Take One’s Essential Guide to Canadian Film. University of Toronto Press, Scholarly Publishing Division, Toronto, 2015.
  • Brown, David. Hobbs, David (ed.). Carrier Operations in World War II. Barnsley, Yorkshire: Frontline, 2009.
  • Faulkner, Marcus. War at Sea: A Naval Atlas, 1939–1945. Naval Institute Press, Annapolis, Maryland, 2012.
  • Hobbs, David. The British Pacific Fleet: The Royal Navy’s Most Powerful Strike Force. Naval Institute Press, Annapolis, Maryland, 2011.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλαος Νεκτάριος Δημητράς
Νικόλαος Νεκτάριος Δημητράς
Έχει σπουδάσει στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό ΕΚΠΑ με κατεύθυνση Ιστορίας. Αποφάσισε να σπουδάσει Ιστορία γιατί του αρέσει να μελετά τους πολιτισμούς αλλά και τα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα. Αγαπά την Ιστορία και πιστεύει πως χάρη σε αυτήν μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο το παρόν όσο και το μέλλον. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Επίσης, αγαπά τα ταξίδια, το διάβασμα, την γυμναστική και την ζωγραφική.