Tης Δήμητρας Αργυρού,
Αναταραχές και ανακατατάξεις φαίνεται να πραγματοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της ρωσο-ουκρανικής εμπόλεμης κατάστασης. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι πολλαπλές, μία εκ των οποίων είναι η διαχείριση του πετρελαίου. Ο διχασμός σχετικά με το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου είναι έντονος και από όσο φαίνεται επτά από τα κράτη-μέλη είναι αυτά που λένε επίμονα «όχι» στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Josep Borrel, έδειξε φανερά την ενόχληση και την οργή του έπειτα από την τελευταία συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών των 27, στην τοποθεσία του Λουξεμβούργου. Χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής λόγια στους δημοσιογράφους που παρευρίσκονταν: «Δεν υπήρξε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο». Ο επικεφαλής της διπλωματίας, πέρα από το γεγονός ότι έδειξε την ανάγκη για την αρετή της φιλοτιμίας, δήλωσε επίσης ότι «το θέμα θα παραμείνει στο τραπέζι».
Το ίδιο, αν όχι και περισσότερο, εκνευρισμένος ήταν και ο Τσέχος Υπουργός Εξωτερικών. «Τι πρέπει να συμβεί ακόμα στην Ουκρανία, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει τελικά εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο» ήταν ένα εύλογο ερώτημα του Jan Lipavsky. Αναρωτήθηκε επίσης με έντονο τόνο πόσο πρέπει να κλιμακωθεί η κατάσταση για να επιβληθεί αποκλεισμός κατηγορώντας έμμεσα τις χώρες που υποστηρίζουν το «όχι». Η Ισπανική El pais, ισπανόφωνη καθημερινή εφημερίδα τόνισε τον κίνδυνο για πιθανή διάσπαση της ευρωπαϊκής ενότητας και ευημερίας. Ο κίνδυνος αυτός αναδείχθηκε προφανώς μετά από την σύνοδο των 27 Υπουργών Εξωτερικών και το συμπέρασμα προήλθε μετά από έγκυρο ρεπορτάζ.
Μολονότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίγνωση της κατάστασης και γνωρίζει ότι ρωσικές εισαγωγές επιφέρουν αρκετά χρήματα στη Μόσχα, που δυστυχώς αυτόματα ενισχύουν την πολεμική εκστρατεία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να διστάζουν να προβούν στον τερματισμό τους. «Αν και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται ιδιωτικά ότι η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είναι μόνο θέμα χρόνου, έχει ξεθωριάσει η αίσθηση… του επείγοντος», ήταν η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Politico, αντικατοπτρίζοντας απόλυτα τα δρώμενα.
Παράλληλα, είναι γεγονός ότι είναι δύσκολο να βρεθούν άμεσα εναλλακτικές λύσεις. Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα καταστήσουν ανεξάρτητη και αυτόνομη την Ευρώπη απαιτεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής. Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) δήλωσε επίσημα ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μία δυνητική διακοπή του ρωσικού πετρελαίου.
Τέλος, οι χώρες που τάσσονται κατά του εμπάργκο, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, αποτελούν χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλη κλίμακα από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και αρνούνται να επιβάλουν κυρώσεις που θα επηρεάσουν τον ενεργειακό τομέα. Συγκεκριμένα, η Γερμανία εισάγει από τη Ρωσία το 55% του φυσικού αερίου, με τις υπόλοιπες προαναφερθείσες χώρες να παρουσιάζουν παρόμοια ποσοστά. Σε περίπτωση, δηλαδή, που εφαρμοστεί ο αποκλεισμός για τη Ρωσία, δεν θα τιμωρηθεί μόνο η ίδια, αλλά και αυτές οι χώρες, καθώς η οικονομία τους θα πληγεί σημαντικά.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Διχασμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση, Naftemporiki, διαθέσιμο εδώ