15 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΧαμένος, ή μήπως όχι, ο ελεύθερος χρόνος; Tips για καλύτερη διαχείρισή του 

Χαμένος, ή μήπως όχι, ο ελεύθερος χρόνος; Tips για καλύτερη διαχείρισή του 


Tης Γεωργίας Κουμεντάκη, 

Χρόνος, μια τόσο μικρή λέξη με μεγάλη, όμως, σημασία. Πολυτέλεια, θα έλεγε κανείς, στις μέρες μας. Χρόνου φείδου, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, ο χρόνος είναι χρήμα και τα σχετικά. Οι υποχρεώσεις, ο διαρκής αγώνας επιβίωσης και, γενικά, οι ασθματικοί ρυθμοί της καθημερινότητας δεν αφήνουν περιθώρια για να περάσουμε χρόνο με τον εαυτό, τους φίλους, τα παιδιά μας… 

Όταν κάποιος ρωτήθηκε πώς περνάει τον ελεύθερο χρόνο του, απάντησε προκλητικά: «Γιατί, ποιος έχει ελεύθερο χρόνο τη σήμερον ημέρα;». Σεβαστό μεν, αλλά εγώ θα πω ότι αυτοί που παραπονιούνται πως δεν διαθέτουν ελεύθερο χρόνο, είναι και αυτοί που δεν διαχειρίζονται τον χρόνο τους με τον καλύτερο τρόπο. 

Αν αναλογιστείς πόσο πιο εύκολη θα ήταν η καθημερινότητα με μια καλή διαχείριση του χρόνου, θα άλλαζε η ζωή σου. Το πιο σημαντικό είναι η ομαδοποίηση των υποχρεώσεων. Όσο βαρετό και αν ακούγεται, δε χρειάζεται να τρέχεις πανικόβλητος κάθε λίγο και λιγάκι μέσα στη βδομάδα, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, στα μαγαζιά (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία κ.ο.κ). Σκέψου και κατάγραψε τα τυπικά ψώνια της εβδομάδας ή του μήνα που θα χρειαστείς και πήγαινε μια φορά. 

Εξίσου σοβαρό θέμα είναι και το διάβασμα, η μελέτη. Εφόσον για το πανεπιστήμιο ή την εργασία μετακινείσαι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, διάβασε κατά τη μετακίνηση. Μπορεί αυτό να ζαλίζει και να μη βολεύει αρκετούς από εμάς, αλλά έχει δύο οφέλη. Πρώτον, κερδίζεις χρόνο (μισή ώρα και παραπάνω, όσο κάνεις να φτάσεις στον προορισμό) και δεύτερον, το πρωί ο εγκέφαλος δέχεται πιο εύκολα πληροφορίες (αφού είναι ξεκούραστος) και αφομοιώνει γρηγορότερα.

Πηγή Εικόνας: Medium.com

Αυτό το τρίτο hack που θα αναφέρω τώρα, θα διευκολύνει αρκετά φοιτητές και μη. Πληρώστε ηλεκτρονικά ό,τι λογαριασμό έχετε. Σπαταλώντας μισή ώρα στο διαδίκτυο για να πληρώσετε τους λογαριασμούς του μήνα, δε θα ξαναχρειαστεί να σταθείτε σε αυτές τις τεράστιες ουρές, δίχως τέλος, έξω από τις δημόσιες, και μη, υπηρεσίες. 

Ένας άλλος τρόπος για εξοικονόμηση χρόνου είναι ο κανόνας του 5. Ψυχολογικός ή όχι, ο κανόνας αυτός προτρέπει τον καθένα να μην σκέφτεται παραπάνω από 5 λεπτά για τη διευθέτηση ή όχι μιας υποχρέωσης. Όλοι βαριόμαστε ή είμαστε κουρασμένοι, οπότε ίσως αφήνουμε πίσω κάποιες υποχρεώσεις, ειδικά λόγω αναβλητικότητας. Οπότε, την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε ότι έχετε να κάνετε κάτι, μέσα στα πρώτα 5 λεπτά να ξεκινήσετε και τη διευθέτησή του. 

Πολύ ενδιαφέρων, και συμπληρωματικός του κανόνα των 5 λεπτών, είναι και ο κανόνας των τριών D (do it, dump it, delegate it). Με πιο απλά λόγια: ή κάνε κάτι, ή παράτα το, ή ανάθεσε το σε κάποιον τρίτο. Η πολλή σκέψη για τη διευθέτηση ενός ζητήματος, συνήθως, οδηγεί από αναβολή σε αναβολή και καταλήγεις να μην κάνεις τίποτα. 

Μια τελευταία, πιο πρακτική συμβουλή είναι η σωστή διαρρύθμιση του χώρου που ζούμε. Ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο έχουμε τοποθετημένα τα αντικείμενα που χρειαζόμαστε κάθε μέρα. Έτσι, δεν σπαταλάμε περιττό χρόνο να ψάχνουμε τα βασικά μας πράγματα, που θα είναι παρατημένα από δω και εκεί μέσα στο σπίτι. Λίγη τακτοποίηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

Πηγή Εικόνας: The Daily Meal

Σημαντικό καθίσταται και το μαγείρεμα (για όσους από εμάς μαγειρεύουν). Πολύ εξυπηρετική θα ήταν η στοχευμένη αφιέρωση κάποιων ωρών του Σαββατοκύριακου για το μαγείρεμα των γευμάτων της βδομάδας. Έτσι, μπορείτε να τα ετοιμάσετε στη διάρκειά του και να τα έχετε αποθηκευμένα στην κατάψυξή σας. 

Τέλος, αυτό που θα αναφέρω τώρα, ίσως, ακουστεί τετριμμένο, αλλά «βάλτε πρόγραμμα»! Και συγκεκριμένα, ορίστε διορίες για τα task σας, έτσι ώστε να έχετε ένα πλάνο στο μυαλό και να μην αφήνετε δραστηριότητες για την τελευταία στιγμή. Ο προγραμματισμός, είτε ακολουθείται κατά γράμμα είτε εν μέρει, συνδράμει στην τακτοποίηση των σκέψεων και υποχρεώσεών μας, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα του τι πρέπει να υλοποιήσουμε. 

Μετά από αυτά, νομίζω ο καθένας μας, ακόμα και ο πιο πολυάσχολος, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, λίγο χρόνο για να τον αφιερώσουμε στον εαυτό μας μπορούμε να βρούμε.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
  • How to gain control of your free time – Laura Vanderkam, TED on Youtube, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Κουμεντάκη
Γεωργία Κουμεντάκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ασχολείται με το χορό, τη ζωγραφική και το θέατρο. Της αρέσει να παρακολουθεί σεμινάρια και ομιλίες με θέματα ψυχολογίας και ευρωπαϊκού περιεχομένου.