Του Άρη Κατσίδη,
Μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοιού, όλο και περισσότερο επαγγέλματα γίνονταν εξ αποστάσεως, κυρίως εκείνα που ήταν δουλειές γραφείων και μπορούσαν να γίνουν και από το σπίτι. Στις περισσότερες επιχειρήσεις παγκοσμίως, αυτή η κατάσταση παραμένει ως έχει μέχρι σήμερα, αφού θεωρητικά με την τηλεργασία μειώνονται τόσο τα έξοδα ενοικίων για γραφεία όσο και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα.
Αυτή η νέα κατάσταση έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της. Τα θετικά είναι ότι παραμένεις στον χώρο σου, οπότε δεν έχεις μετακίνηση και δεν χρειάζεσαι χρόνο προσαρμογής. Από την άλλη όμως, δεν υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους αφού η επικοινωνία είναι ψηφιακή, ενώ τίθεται και το θέμα της έλλειψης επαγγελματικών παραστάσεων και εμπειριών.
Δύο χρόνια σχεδόν μετά την πρώτη καραντίνα, οι εργαζόμενοι της Google σιγά σιγά επιστρέφουν στα γραφεία ακόμη και αυτοί που είναι part time, με τον πρώην CEO του κολοσσού και προέδρου, Έρικ Σμιντ, να είναι πολύ χαρούμενος για αυτό, υπογραμμίζοντας ότι: «Είναι σημαντικό κατ’ εμέ, αυτοί οι εργαζόμενοι να είναι στο γραφείο».
O Σμιντ, CEO της Google από το 2001 έως και το 2011 βρισκόταν στο τιμόνι της εταιρείας από όταν ήταν μια νέα start up στην Silicon Valley μέχρι που έγινε ένας τεχνολογικός κολοσσός με έσοδα ύψους 1.9 τρισεκατομμύρια δολάρια, επεσήμανε ότι: «Περάσαμε δεκαετίες συζητώντας για τους ανθρώπους ότι πρέπει να είναι κοντά. Οι συζητήσεις γινόντουσαν στο τραπέζι με τον καφέ. Τα θυμάστε όλα αυτά; Τι πήγε τότε λάθος;». Πολύ απλά, εννοεί ότι η τακτική της συναδελφικότητας και της δημιουργίας ομάδας στην επιχείρηση μέσω σύσφιξης διαπροσωπικών σχέσεων μόνο θετικά έφερε στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους νέους ηλικιακά, επειδή αυτές οι κουβέντες τους βοηθούσαν να γίνουν πιο επαγγελματίες και να λειτουργούν ως μέλη μιας ομάδας.
Ο πρώην CEO της Google υποστηρίζει ότι η διαπροσωπική επαγγελματική επαφή βοηθάει πολύ τους νέους ηλικιακά εργαζόμενους, ενώ στην τηλεργασία συμπεριφέρονται σαν είναι στο κολλέγιο, μην έχοντας καταλάβει ότι εργάζονται σε μια σοβαρή εταιρία. Επίσης, στην on-site εργασία έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν τις εργασιακές δεξιότητές τους, να μάθουν τα βασικά που πρέπει να ακολουθούν για ένα meeting και να έχουν συγκεκριμένες δεξιότητες παρουσίασης, να ακολουθούν μια συγκεκριμένη πολιτική στον χώρο της εργασίας, αλλά και το πώς να αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό τόσο εσωτερικά στην εταιρία όσο και εξωτερικά. Ο Σμιντ συνέχισε λέγοντας ότι: «Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Και με τα παρόντα ψηφιακά εργαλεία δεν είναι ίδια η συνεργασία, όπως θα ήταν στις διαπροσωπικές σχέσεις».
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Ο πρώην CEO της Google υπέρ της επιστροφής στο γραφείο, Oικονομικός Ταχυδρόμος. Διαθέσιμο εδώ