13.4 C
Athens
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΣτο Μικροσκόπιο των Γαλλικών εκλογώνΈρευνα OffLine Post: Ποια στάση υιοθετούν οι Γάλλοι νέοι προς την επικείμενη...

Έρευνα OffLine Post: Ποια στάση υιοθετούν οι Γάλλοι νέοι προς την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση;


Του Κέβι Μερκούρη,

[Η παρούσα έρευνα αποτελεί προϊόν εργασίας της Εύης Τσάκαλη, για λογαριασμό του OffLine Post]

Με αφορμή τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών της 10ης Απριλίου, το OffLine Post πραγματοποίησε έρευνα-δημοσκόπηση, με τη μορφή ερωτηματολογίου, σε δείγμα Γάλλων φοιτητών. Πιο συγκεκριμένα, 63 φοιτητές του πανεπιστημίου Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, στο χρονικό διάστημα μεταξύ 28 Μαρτίου και 2 Απριλίου. Η έρευνα αυτή της συντακτικής ομάδας του Off Line Post αποτελεί μια προσπάθεια ενδεικτικής σκιαγράφησης των πολιτικών καταβολών της νεότερης γενιάς των Γάλλων ψηφοφόρων.

Αρχικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταγραφούν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των φοιτητών που συμμετείχαν στην έρευνα. Έτσι, λοιπόν, στο σύνολο 63 ερωτηθέντων, 45 (71,4%) δήλωσαν γένους θηλυκού, 17 (27%) γένους αρσενικού, ενώ 1 (1,6%) δήλωσε non-binary. Αναφορικά με την ηλικία των ερωτηθέντων, η πλειονότητα ανήκει στην ομάδα των 18-22 με ποσοστό 76,2%. Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα έχει δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά σε διαδικασία προεδρικών εκλογών.

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων είναι 18-22 χρονών.

Έπειτα, ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 22-25 με ποσοστό 19%, ενώ οι ομάδες των 25-30 και 30+ εκπροσωπούνται με 2 άτομα η πρώτη και με 1 η τελευταία. Επιπλέον, το σύνολο των ερωτηθέντων προέρχεται από τη μητροπολιτική Γαλλία, στοιχείο που έχει τη δική του σημασία, όπως θα φανεί και από επόμενα ευρήματα της έρευνας. Τέλος, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το ποσοστό των φοιτητών που λαμβάνει υποτροφία. Μεταξύ των ερωτηθέντων, το 28,6% απάντησε θετικά, δηλώνοντας πως είναι δικαιούχοι υποτροφίας.

Ένα από τα βασικά σημεία της έρευνας ήταν η πρόθεση των ερωτηθέντων να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές. Στο ερώτημα αυτό η συντριπτική πλειονότητα αποκρίθηκε θετικά. Πιο συγκεκριμένα, σε σύνολο 63 φοιτητών, το 95,2% δήλωσε πως θα προσέλθει στις κάλπες. Το ποσοστό αυτό φανερώνει μια δυναμική που φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη τάση που επικρατεί στη γαλλική κοινωνία.

H μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων έχουν σκοπό να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Η αποχή, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, αναμένεται να κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Ορισμένες δημοσκοπήσεις έκαναν λόγο για ποσοστό που μπορεί να φτάσει ακόμα μέχρι το 25%, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα της δικής μας έρευνας, αναφορικά με τη νεότερη γενιά ψηφοφόρων. Παράλληλα, η μικρή μειοψηφία που δεν δήλωσε πρόθυμη να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα δεν εξέφρασε συγκεκριμένη αιτιολογία για την απόφασή της αυτή.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο σύνολο των 50 φοιτητών που εξέφρασαν την εκλογική τους προτίμηση, το 44% που αντιστοιχεί σε 22 ερωτηθέντες, δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον υποψήφιο της Αριστεράς Jean-Luc Mélenchon. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Emmanuel Macron συγκέντρωσε ποσοστό 20%, δηλαδή, 10 φοιτητές. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο υποψήφιος των πρασίνων Yannick Jadot, με ποσοστό 14%. Οι υποψήφιοι της ακροδεξιάς Marine Le Pen και Éric Zemmour δεν φαίνεται να βρίσκονται στις προτιμήσεις των νέων, καθώς συγκέντρωσαν στο σύνολό τους 6 από τις 50 διαθέσιμες ψήφους, με τον καθένα από αυτούς να μετρά 3.

Παρατηρείται ότι οι περισσότεροι που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν μια προτίμηση προς την Αριστερά.

Τέλος, οι υποψήφιοι των υπολοίπων κομμάτων συγκεντρώνουν στο σύνολό τους μόλις 5 ψήφους, γεγονός που καθιστά τη δημοτικότητά τους πολύ χαμηλή. Αρνητική έκπληξη αποτελεί η υποψήφια των ρεπουμπλικάνων Valérie Pécresse, με μόλις μία ψήφο σε σύνολο 50 ερωτηθέντων. Η σφυγμομέτρηση αυτή, σε περιορισμένο βέβαια αριθμό φοιτητών, διαμηνύει πως, παρά τη γενικότερη στροφή της γαλλικής κοινωνίας προς τη Δεξιά, η νέα γενιά των Γάλλων δείχνει να έχει και αριστερά ερείσματα.

Τα παραπάνω ευρήματα έρχεται να συμπληρώσει και η άποψη των ερωτηθέντων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα, το 84,1% δηλώνει θετική στάση, ενώ οι εναπομείναντες εκφράζουν ευρωσκεπτικιστική διάθεση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως κανένας από τους φοιτητές που δήλωσαν πρόθεση ψήφου υπέρ του Emmanuel Macron δεν αυτοπροσδιορίζεται ως ευρωσκεπτικιστής. Αντίθετα, η πλειοψηφία όσων εκφράζονται αρνητικά προς την Ε.Ε. είναι υποστηρικτές του Jean-Luc Mélenchon, ενώ έπονται οι ψηφοφόροι των δύο ακροδεξιών υποψηφίων.

Μία ακόμη παράμετρος της έρευνας είναι η άποψη των ερωτηθέντων αναφορικά με τον Κοσμικισμό (laïcité), τον διαχωρισμό, δηλαδή, του κράτους από οποιαδήποτε θρησκεία και δόγμα. Στο ερώτημα αυτό δεν χωράει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, καθώς το 93,7% τάχθηκε υπέρ του, κάνοντας εμφανή τη γενική αποδοχή της αρχής μεταξύ των φοιτητών, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης.

Σχεδόν με ομοφωνία, οι Γάλλοι φοιτητές τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού του κράτους από οποιοδήποτε θρήσκευμα.

Τέλος, μέσα από το ερωτηματολόγιο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν μια σειρά από ζητήματα της γαλλικής πολιτικής ατζέντας, ανάλογα με τη σοβαρότητα που τους αποδίδουν. Στο σύνολο των 63 ερωτηθέντων, το ζήτημα που αναγνωρίστηκε ως ιδιαίτερα σημαντικό είναι αυτό της εκπαίδευσης. Επίσης, έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ενώ την τρίτη θέση στη λίστα προτεραιότητας έλαβε η ισότητα των φύλων και η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Στον αντίποδα, το ζήτημα που αποδείχτηκε λιγότερο σημαντικό με βάση τις απαντήσεις των φοιτητών είναι το καθεστώς των υπερπόντιων εδαφών. Παρόμοια αντιμετώπιση είχαν θέματα που σχετίζονται με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς και με τη θρησκεία.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κέβι Μερκούρη
Κέβι Μερκούρη
Γεννήθηκε το 1998 στην Αλβανία και είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου. Τα ενδιαφέροντά του σχετίζονται με ζητήματα διεθνούς πολιτικής και οικονομίας. Του αρέσουν τα ταξίδια και η εκμάθηση ξένων γλωσσών.