20.5 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Άνθρωπος Μαρίκα: Από τη Σμύρνη στην Κοκκινιά», του Σάκη...

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Άνθρωπος Μαρίκα: Από τη Σμύρνη στην Κοκκινιά», του Σάκη Σερέφα


Της Μαρίας Κελεπούρη,

Το επίθετο δεν ήταν το δικό της. Ούτε και το μικρό της όνομα. Ευαγγελία τη λέγανε. Και προφανώς έμελλε η ζωή να της φέρει τόσες αλλαγές, όσες έχει κι η θάλασσα. Γιατί γεννήθηκε πάνω σε ένα πλοίο και πήρε το όνομά του, για να του ανταποδώσει τον ερχομό της στη ζωή. Αυτό το βιβλίο, όμως, είναι δικό της. Είναι μόνο για εκείνη. Ο Σάκης Σερέφας στο νέο του συγγραφικό εγχείρημα Άνθρωπος Μαρίκα: Από τη Σμύρνη στην Κοκκινιά, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, αφιερώνει την παραστατική γραφή του στον άνθρωπο, τη Μαρίκα Νίνου.

Είναι ένα αφήγημα, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος ο δημιουργός του. Ένα αφήγημα που δεν περιορίζεται σε αναφορές βιογραφικών στοιχείων ή σε καταγραφές ιστορικών γεγονότων, αλλά δίνει και παίρνει ζωή. Κι έτσι, το παιχνίδι είναι ισότιμο. Δίνει ζωή στο πρόσωπο της Μαρίκας, στον μύθο της σταρ που την περιέβαλλε. Αλλά και η Μαρίκα, με τον ντόμπρο χαρακτήρα της και τη λαϊκή της ενσυναίσθηση, δίνει πνοή σε αυτό το ολιγοσέλιδο, αλλά βαθιά προσωπικό έργο.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Σάκης Σερέφας. Πηγή Εικόνας: bookpress.gr

Δεν πρόκειται για βιογραφία, ούτε καν για μια απόπειρα του συγγραφέα να ανιχνεύσει και να αποκαλύψει τα μυστικά της καλά φυλαγμένης ζωής της. Αντιθέτως, στο επίκεντρο της σύγχρονης ματιάς του βρίσκεται η αυθεντικότητα, ο πόνος και η δύναμή της. Ο Σάκης Σερέφας, με μια πολυποίκιλη συγγραφική παρουσία όλα αυτά τα χρόνια, συνδυάζει σε αυτό το βιβλίο τη μαρτυρία με το χιουμοριστικό σχόλιο και τη μυθοπλασία. Ένα κράμα που συντελεί σε μια ρέουσα γραφή, η οποία εύκολα θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε θεατρική πρόζα. Άλλωστε, πολλά από τα θεατρικά έργα του ίδιου έχουν κερδίσει διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο ελληνικού έργου «Κάρολος Κουν 2007», της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών, που αποδόθηκε στο έργο του «Μαμ». Εκτός από τα κείμενα για τις παραστάσεις του, ο Σάκης Σερέφας έχει εκδώσει όχι μόνο πεζογραφικά έργα, αλλά και ποίηση ή βιβλία για παιδιά, για αρκετά από τα οποία έχει βραβευτεί.

Η Ιστορία κυλάει και σημαδεύει κάθε χρόνο από τα 35 έτη της Μαρίκας. Γέννηση και ξεριζωμός από τη Σμύρνη, καριέρα και δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες. Πάνω της αποτυπώνονται τα προσωπικά της βάσανα και τα ίχνη της πονεμένης Ελλάδας. Καημός που βρίσκει διέξοδο στους στίχους και οι στίχοι με τη σειρά τους στη φωνή της Μαρίκας. Σε αυτήν τη φωνή ο Σάκης Σερέφας επιχειρεί να δώσει υπόσταση. Να της προσδώσει το χαμένο της πρόσωπο. Εκείνο που αντίκριζε τις δυσκολίες και τη μοναξιά με το θρασύ θάρρος ενός σκληρού κόσμου, που, όμως, δεν είχε χάσει την ειλικρίνειά του.

Χρονικές μετατοπίσεις, ευφάνταστες μα συνάμα τόσο ρεαλιστικές παρομοιώσεις και λεξιλογικά τερτίπια που δημιουργούν ένα ιδανικό συνταίριασμα και καταφέρνουν να αποδώσουν την προσωπικότητα της Μαρίκας Νίνου, έστω κι αν πρόκειται για την εικόνα που έχει πλάσει ο ίδιος ο συγγραφέας για εκείνη. Μάλλον, όλοι κάπως έτσι τη φανταζόμαστε και αν μπορούν οι σκέψεις μας να πάρουν μορφή μέσα από τις περιγραφές αυτού του βιβλίου, τότε γιατί να μην το κάνουν;

Πηγή Εικόνας: literature.gr

Αυτό το βιβλίο αντικρίζει την κοινή ζωή. Την ακολουθεί και, ταυτόχρονα, τη σχολιάζει. Τι κι αν τα ιστορικά τεκταινόμενα διαδέχονταν το ένα το άλλο με ταχύ ρυθμό και προπορεύονταν των προσωπικών διαδρομών. Τα καθημερινά, μα ταυτόχρονα πολύ βασανισμένα πρόσωπα, που παίρνουν τον λόγο –χωρίς να ξέρουν πως κάποιος τα παρακολουθεί– αποδεικνύουν πως η ζωή πάντοτε προχωρά και πάντα θα συνεχίζει. Μέσα από τον ευθύ λόγο των χαρακτήρων, οι οποίοι εύκολα μπορούν να ανεβούν στο θεατρικό σανίδι, το βιβλίο κερδίζει την αμεσότητα με τον αναγνώστη και του συστήνει με σεβασμό ένα πρόσωπο που χάραξε ιστορία στο τραγούδι και, ταυτόχρονα, «χαράχτηκε» από τα βάσανα και τη φτώχεια της εποχής.

Η γνήσια φωνή της Μαρίκας Νίνου ενσαρκώνεται με την αυθεντική γραφή του Σάκη Σερέφα, όχι για να παραπονεθεί ή να κραυγάσει, αλλά για να σταθεί με αξιοπρέπεια απέναντι στη ζωή, να συγχωρήσει, να δικαιολογήσει και να δώσει τη μάχη της μέχρι τέλους. Ίσως είναι η προσωποποίηση της λαϊκής αλήθειας. Εκείνης της αλήθειας που δεν φιμώνεται, δεν εκδικείται και δεν προδίδει. Αυτή ήταν η Μαρίκα. Τολμηρή, συμπονετική και αληθινή. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν «έκανε μπαμ» μόνο για ένα βράδυ, αλλά για μια ολόκληρη ζωή.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κελεπούρη
Μαρία Κελεπούρη
Γεννήθηκε το 1999 στην Ιτέα Καρδίτσας, όπου και μεγάλωσε. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Νεοελληνικών και Μεσαιωνικών σπουδών. Έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμό διηγήματος, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση, ενώ έχει παρακολουθήσει ένα σεμινάριο σχετικά με την ΔΕΠΥ. Είναι μέλος σε σύλλογο παραδοσιακών χορών, ενώ παράλληλα στα ενδιαφέροντά της συμπεριλαμβάνονται η ανάγνωση βιβλίων, η συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων και η αρθρογραφία.