17.6 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση: Ένα αιώνιο δίλημμα

Δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση: Ένα αιώνιο δίλημμα


Της Μαρίας Ζωγοπούλου,

Ένα ερώτημα που λίγο ή πολύ μας αφορά όλους σε διάφορες φάσεις της ζωής μας. Σε πρώτο στάδιο, ως παιδιά που ξεκινάμε τα πρώτα βήματα προς την εκπαίδευση πηγαίνοντας είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό σχολείο, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακόμα τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Αργότερα ως φοιτητές, οπού οι έφηβοι καλούνται να επιλέξουν αν θα ακολουθήσουν την εκπαίδευση των δημόσιων πανεπιστημίων για την προπτυχιακή τους κατάρτιση ή των ιδιωτικών πανεπιστημίων, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Τέλος, ως γονείς που είναι σημαντικό να βοηθήσουμε στις παραπάνω αποφάσεις των παιδιών και να σκεφτούμε τι είναι το καλύτερο.

Υπάρχει όμως η σωστή επιλογή εκπαίδευσης;

Πηγή εικόνας: cretalive.gr

Αυτό που χρειάζεται ένα παιδί και στη συνέχεια ο εν δυνάμει φοιτητής για να αποκτήσει την καλύτερη εκπαίδευση με σκοπό ένα μέλλον πολλά υποσχόμενο, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί, τόσο τους γονείς, όσο και τους ίδιους τους εφήβους. Η επιλογή για την κατάλληλη εκπαίδευση ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο φορέα είναι κάτι υποκειμενικό και διαφέρει από οικογένεια σε οικογένεια. Για παράδειγμα, αυτό που θεωρεί ιδανικό μία οικογένεια για το παιδί της, δε σημαίνει ότι είναι η σωστή επιλογή για το παιδί μίας άλλης οικογένειας.

Παρακάτω, υπάρχουν τρόποι που θα εξυπηρετήσουν τους γονείς να καταλήξουν σε μία από τις δύο επιλογές, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποφασίσουν μαζί τους, οι οποίοι είναι παράγοντες που θα χρειαστεί να εξετάσει όλη η οικογένεια.

Όταν απευθυνόμαστε στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε, τι προσφέρει η εγκατάσταση κάθε σχολείου. Είναι γνωστό ότι τα δημόσια σχολεία φέρουν μία «ταμπέλα» με λιγότερο προσεγμένες εγκαταστάσεις, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά σχολεία, τα οποία φημίζονται για τις πολυτέλειές τους. Από την άλλη, ποικίλλουν τα παραδείγματα με δημόσια σχολεία που παρέχουν εξαιρετικές εγκαταστάσεις στους μαθητές τους.

Πιο συγκεκριμένα όμως, όσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία, συνήθως διαθέτουν παροχές και εγκαταστάσεις που έχουν περισσότερες ανέσεις με αποτέλεσμα να είναι αρκετά δύσκολη η σύγκριση του δημόσιου σχολείου με του ιδιωτικού. Όμως, αυτή η επιλογή είναι υποκειμενική για την εκάστοτε οικογένεια σύμφωνα με αυτό που επιζητά από το σχολείο. Για παράδειγμα, αν οι γονείς εστιάζουν κυρίως σε αθλητικές εγκαταστάσεις για να ενισχύσουν τις αθλητικές ικανότητες του παιδιού, τότε ίσως επιλέξουν το ιδιωτικό σχολείο.

Δεύτερο παράγοντα που θα εξετάσουν οι γονείς, είναι η κατάσταση που θα επικρατεί στην τάξη, λαμβάνοντας υπόψη πόσοι θα είναι οι μαθητές στο τμήμα. Στο δημόσιο σχολείο είναι γνωστό πως πρέπει να εγγραφεί οποιοσδήποτε μαθητής μένει στα όρια που ορίζει η κάθε περιοχή για το δήμο της. Έτσι, οι τάξεις στο δημόσιο είναι συνήθως μεγάλες με πολλά άτομα, χωρίς όμως να σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόβλημα στη διδασκαλία, καθώς αυτό εξαρτάται από την εκάστοτε δασκάλα ή δάσκαλο.

Αντίθετα, τα ιδιωτικά σχολεία έχουν εξασφαλίσει μικρότερα μεγέθη τάξεων για την καλύτερη οργάνωση του τμήματος, λαμβάνοντας υπόψη και τους μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής και άλλες δυσλειτουργίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με περισσότερη ευκολία σε μία ολιγομελή τάξη.

Φυσικά, σημαντικός παράγοντας είναι το οικονομικό ζήτημα που θα πρέπει να γνωρίζει η οικογένεια πριν καταλήξει στην επιλογή που τη συμφέρει περισσότερο. Τα ιδιωτικά σχολεία είναι γνωστό ότι συγκεντρώνουν υψηλά δίδακτρα ετησίως και πολλές φορές αυξάνονται από τις δραστηριότητες που θα οργανώσουν μέσα στη σχολική χρονιά για τους μαθητές. Στον αντίποδα, τα δημόσια σχολεία δεν έχουν κάποιο κόστος για την εκπαίδευση του μαθητή και σε αρκετές περιπτώσεις παρέχουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες δωρεάν.

Το πιο σημαντικό, όμως, για την απόφαση του σχολείου είναι οι προσδοκίες που έχει κάθε γονέας τόσο για το σχολικό περιβάλλον όσο και για το παιδί του. Το ίδιο ισχύει και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα κληθεί ο έφηβος να αποφασίσει μαζί με τη βοήθεια των γονιών του, τι είναι το καλύτερο για τον ίδιο.

Πηγή εικόνας: alfavita.gr

Καταληκτικά, η δημόσια και η ιδιωτική εκπαίδευση έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, τα οποία θα πρέπει κάθε οικογένεια να σκεφτεί σοβαρά και να καταλήξει στην επιλογή με τα χαρακτηριστικά που υπερτερούν για να καλύψουν τις προσωπικές ανάγκες των γονιών και των παιδιών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σημαντικότερο είναι η θέληση του παιδιού για γνώση αλλά και η θέληση των γονέων να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Είναι μια δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση καλύτερη για το παιδί σας;, greelane.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Ζωγοπούλου
Μαρία Ζωγοπούλου
Γεννήθηκε το 1996 στην Αθήνα, όπου και ζει μόνιμα. Έχει πτυχίο στον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατεύθυνση το Μάρκετινγκ. Σπουδάζει ψυχολογία, ασχολείται με το χορό και της αρέσουν τα ταξίδια. Αγαπημένη φράση «η ευτυχία είναι απόφαση».