15.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ κυπριακή οικονομία επηρεάζεται από τη Ρωσία

Η κυπριακή οικονομία επηρεάζεται από τη Ρωσία


Της Δήμητρας Αργυρού, 

Γενικά είναι ευρέως γνωστό ότι η οικονομία της Κύπρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές συνδέσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα έντονες στη χώρα. Οι Ρώσοι τουρίστες μπορούν να μετρηθούν σε εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της χώρας. Συγκεκριμένα, το έτος 2020 πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ από επενδύσεις προήλθαν από τη χώρα της Ρωσίας, δηλαδή το ένα τέταρτο των ξένων επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην Κύπρο.

Αυτή την περίοδο, όμως, με τις πολεμικές εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και με την πολεμοχαρή στάση της Ρωσίας, η Ευρώπη επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις από τη Ρωσία και να διακόψει τους δεσμούς μαζί της. Το γεγονός αυτό σίγουρα δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Κύπρο, η οποία έχει βασίσει την οικονομία της, εδώ και χρόνια, στην οικονομική παρουσία της Ρωσίας. Θα μπορούσε να πεις κανείς ότι ουσιαστικά την χρησιμοποίησαν ως τραπεζικό σπίτι για τις γκρίζες περιουσίες των επενδύσεων τους. Την τελευταία δεκαετία η Κύπρος έχει κάνει μικρά σταθερά βήματα ώστε να λύσει τους τόσο στενούς δεσμούς της με τη Ρωσία, αλλά οι παρούσες εξελίξεις την αναγκάζουν να ενεργοποιηθεί και να προβεί σε καθολική, ουσιαστικά, απομάκρυνση από τη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί, προφανώς, πίεση, αλλά και η Κύπρος στάθηκε υπέρ των κλιμακούμενων κυρώσεων για τη Ρωσία, γνωρίζοντας ότι μπορεί να πληγεί, σε μεγάλη κλίμακα, η οικονομία της.

Ο κυπριακός τραπεζικός τομέας και ο τουρισμός είναι από τους κλάδους που θα υποστούν ζημιά από τη συμπεριφορά της Ρωσίας. Πηγή εικόνας: politis.com.cy

Ο τραπεζικός τομέας θα είναι ένα από τα «θύματα», ενώ, τουλάχιστον, ένα στα πέντε άτομα στη λίστα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν περιουσιακά στοιχεία σε κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες τραπεζικών αξιωματούχων. Δεκάδες πολυτελή διαμερίσματα και ακίνητα, κατά πάσα πιθανότητα, θα μείνουν απούλητα, ενώ ο τουρισμός θα είναι ένας από τους τομείς που θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά. «Η κυπριακή οικονομία επηρεάζεται δυσανάλογα σε σύγκριση με άλλες χώρες λόγω της δομής της κυπριακής οικονομίας και της εξάρτησης της από τους Ρώσους τουρίστες». Αυτά ήταν κάποια από τα λόγια του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών, Κωσταντίνου Πετρίδη. Τόνισε, επίσης, ότι η διάρκεια αυτής της πολεμικής κρίσης θα ορίσει το κατά πόσο θα επηρεαστεί η οικονομία, καθώς, σε περίπτωση που διαρκέσει μικρό διάστημα, τότε θα μπορούν να υπάρξουν περιθώρια να βγουν αλώβητοι, ενώ, αν κρατήσει μεγάλο διάστημα, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές όχι μόνο για την Κύπρο.

Τέλος, η Κύπρος, σε γενικά πλαίσια, υποστήριξε, αρχικά, τα σχέδια αποκλεισμού της Ρωσίας από τις διεθνείς αγορές, αλλά στην πορεία εντοπίστηκαν σημάδια δισταγμού. «Είναι σαν να θέλουμε να τιμωρήσουμε τη Ρωσία, αλλά να τιμωρούμε τους εαυτούς μας», είπε ο Πανίκος Δημητριάδης,  πρώην τραπεζίτης του νησιού. Κάποιοι Ρώσοι υφιστάμενοι προσπάθησαν να την χρησιμοποιήσουν για να μεταπηδήσουν τις επικείμενες κυρώσεις. Η ρωσική κρατική τράπεζα μετέφερε το σύνολο των μετόχων στην κυπριακή τράπεζα RCB σε κυπριακής καταγωγής μετόχους, καθιστώντας την τράπεζα εξολοκλήρου κυπριακής ιδιοκτησίας. Η Κύπρος προσπαθεί να αντισταθμίσει τη μεγάλη απώλεια προσεγγίζοντας άλλες αγορές. Αυτός ο στόχος, όμως, είναι σχετικά δύσκολος εξαιτίας και της πανδημίας που ήδη είχε πλήξει την τουριστική πραγματικότητα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • “Cyprus is losing its Russians — and confronting existential questions about its economy”, politico.eu, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμητρα Αργυρού
Δήμητρα Αργυρού
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1999. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση στα Οικονομικά. Θα ήθελε να κάνει μεταπτυχιακό στον τομέα του Μάρκετινγκ, ενώ έχει εργαστεί στην πώληση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά και της αρέσουν η γυμναστική και τα βιβλία ψυχολογίας.