11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑνθρώπινες σχέσεις: Πώς αυτές αλλάζουν όταν βάζουμε όρια;

Ανθρώπινες σχέσεις: Πώς αυτές αλλάζουν όταν βάζουμε όρια;


Της Ελένης Παπανικολάου,

Σύμφωνα με την Ψυχολογία, το σημαντικότερο για την πνευματική υγεία του ανθρώπου είναι η σωστή θέση ορίων, τα οποία αφορούν όλους όσους πλαισιώνουν τον κοινωνικό του κύκλο χωρίς αυτή να αποκλείει κανέναν. Αρχικά, τα όρια δεν είναι μια εγωιστική κίνηση, αλλά αντιθέτως είναι χρήσιμα και επιβάλλεται να τα βάζει ο καθένας μας.

Όπως λέει η Lindsay Holmes, «η ισορροπία στις σχέσεις των ανθρώπων (επαγγελματικές και προσωπικές), είναι κάτι που επιτυγχάνεται με καταβολή ενέργειας, ουσιαστική προσπάθεια και συνεχή συντήρηση των καλών πρακτικών συνύπαρξης». Έτσι, χωρίς τα απαιτούμενα όρια, ο άνθρωπος καταλήγει να λέει ναι σε όλα, να βάζει πάνω από όλα τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των άλλων ερχόμενος στο τέλος σε σύγκρουση με τον ίδιο του τον εαυτό και προκαλώντας επίσης, αρνητικές συνέπειες στην υγεία του.

Πηγή εικόνας: iatronet.gr

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα όρια που θέτουμε στους άλλους δε μας περιορίζουν, αλλά αντιθέτως μας απελευθερώνουν. Σύμφωνα με τον Κλινικό Ψυχολόγο στο Vanderbilt University, Chad Buck, ο οποίος ασχολείται με θέματα ισορροπίας μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής, τα οφέλη των ορίων που θέτουμε στους γύρω μας είτε αυτά αφορούν το επαγγελματικό ή το οικογενειακό περιβάλλον είναι πολλά. Όπως για παράδειγμα η ενίσχυση της αυτό-επίγνωσης του ανθρώπου, δηλαδή η ικανότητα να αναγνωρίζει τις ανάγκες και τα συναισθήματά του και αναφέρει ο ίδιος, «όταν θέτεις ένα όριο σημαίνει ότι τιμάς την ανάγκη για υγιή διαχωρισμό μεταξύ των σκέψεων και των συναισθημάτων σου, και των σκέψεων και συναισθημάτων των άλλων». Παράλληλα, αισθητή είναι η μείωση του άγχους και του θυμού, διότι εάν ο άνθρωπος αφήσει τους άλλους να καθορίσουν τη ζωή του, τότε είναι πολύ πιθανό να μην ικανοποιούνται οι ανάγκες του και να αισθάνεται αδικημένος. Έτσι εκφράζεται με επιθετικότητα και απομακρύνει τους ανθρώπους.

Όσον αφορά τώρα τους φίλους, την οικογένεια και τον σύντροφό του, τα όρια του επιτρέπουν να αξιολογήσει την κατάσταση που επικρατεί σε οποιαδήποτε σχέση του, είτε αυτή είναι επαγγελματική ή όχι και να ανακτήσει την ενέργειά του. Έτσι, είναι ικανός να πάρει τις καλύτερες γι’ αυτόν αποφάσεις και να αφιερώσει ποιοτικό χρόνο στους δικούς του ανθρώπους. Με τον Dr. Buck να συμπληρώνει, «εάν δεν θέσεις εσύ όρια, τότε είτε θα τα θέσουν οι άλλοι για εσένα ή θα αγνοήσουν εξ ολοκλήρου την ανάγκη για όρια». Και αυτή η κατάσταση μόνο επιζήμια μπορεί να είναι για τον ρόλο μας ως συνεργάτη, φίλο ή σύντροφο.

Πηγή εικόνας: therapia.gr

Συνεπώς, για να είναι αποτελεσματικά τα όρια, πρέπει ο άνθρωπος να εκφράζει τις απόψεις του έτσι ώστε να μην χρειάζεται οι άλλοι να μαντεύουν τις ανάγκες του αλλά και από την πλευρά τους οι συνάδελφοι, οι φίλοι και η οικογένεια, θα πρέπει να βοηθήσουν πολύ περισσότερο στην προσωπική πορεία οριοθέτησης εάν γνωρίζουν τον τρόπο. Σε διαφορετική περίπτωση, ενδέχεται να αιφνιδιαστούν από την αλλαγή της συμπεριφοράς και, προκειμένου να επαναφέρουν τη δική τους «ισορροπία», να επιχειρήσουν να ανατρέψουν την πορεία χάραξης ορίων, την ύπαρξή της, και αφετέρου τον σκοπό της.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τι συμβαίνει όταν βάζουμε όρια;, gametree.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Παπανικολάου
Ελένη Παπανικολάου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002. Σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα στο Τμήμα Φιλολογίας. Θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία.