14.1 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΗ «χαμογελαστή κατάθλιψη» των social media

Η «χαμογελαστή κατάθλιψη» των social media


Της Παρής Στεφανή,

Άγχος, μελαγχολία, μοναξιά, απαισιοδοξία… Όλα αυτά είναι μερικά μόνο από τα συνηθισμένα πλέον συναισθήματα που χαρακτηρίζουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων σήμερα, συναισθήματα που είναι απόρροια της αυξημένης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι γεγονός πως τα social media συντείνουν στη μειωμένη ευεξία, και αυτή ακριβώς η σχέση μεταξύ μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ψυχικής υγείας αποτελεί διαρκώς αντικείμενο έρευνας από τους επιστήμονες.

Μα πώς κάτι που είναι σχεδιασμένο για να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά μπορεί να λειτουργήσει με τόσο αρνητικό τρόπο έχοντας σημαντικές επιπτώσεις στην αυτοπεποίθηση και την ψυχική υγεία του ατόμου; Κι όμως, συμβαίνει, και είναι σίγουρα παράδοξο.

Πηγή εικόνας: pixabay.com

Η απάντηση σε αυτό εγκολπώνεται στη μεγάλη μάζα μη ρεαλιστικών εικόνων που κατακλύζουν το διαδίκτυο. Αυτές ακριβώς οι εικόνες δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας, ενδεχομένως ζήλιας, και σίγουρα μια διαστρεβλωμένη αντίληψη ως προς το ποια είναι ακριβώς η ζωή των άλλων.

Αυτό το διαρκές κοίταγμα πίσω από μια κλειδαρότρυπα, σχετικά με το τι κάνει ο καθένας στην καθημερινότητά του, με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα άγχους και έλλειψης αυτοεκτίμησης. Όταν ένα πρόσωπο βλέπει σε stories, highlights και δημοσιεύσεις πόσο «τέλεια» και «ευτυχισμένη» ζωή κάνουν εκείνοι τους οποίους ακολουθεί, πολλές φορές αναρωτιέται, έστω και δίχως να το αντιλαμβάνεται, ενδεχομένως αυτόματα, «Γιατί να μην το κάνω κι εγώ αυτό; / Γιατί να μην έχω κι εγώ αυτή τη δυνατότητα; / Γιατί εγώ τώρα βρίσκομαι στον καναπέ με το τσάι μου κι ο άλλος έχει ταξιδέψει στη Μαδρίτη;».

Facebook, Instagram, Tik Tok είναι τα κυριότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει τη ζωή μας. Το διάλειμμα από την εργασία, τα μαθήματα και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας είναι πλέον -δυστυχώς- τα social media. Προκειμένου να «χαλαρώσουμε», αντί να διαβάσουμε κάποιο απόσπασμα από βιβλίο, αντί να ακούσουμε μουσική ή να βγούμε για περπάτημα, προτιμούμε να «σκρολάρουμε» την αρχική μας και να βλέπουμε «στόρυ».

Πηγή εικόνας: pixabay.com

Όλα αυτά δεν σημαίνουν σαφώς ότι πρέπει να κλείσουμε όλοι τους λογαριασμούς μας και να κλειστούμε στον εαυτό μας. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι η σωστή χρήση τους. Βέβαια, ακόμα και το να «κλειστούμε στον εαυτό μας» ενδεχομένως είναι πιο πιθανό με τη χρήση των social media, παρά με τη μη χρήση τους. Γιατί κανείς δεν εγγυάται ότι μια απλή «αντίδραση» σε ένα «στόρυ» ή οποιαδήποτε άλλη αλληλεπίδραση μεταξύ χρηστών αποτελεί μια ουσιαστική επικοινωνία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, δυστυχώς, που όσο περισσότερο εγκλωβίζονται σε μια οθόνη τόσο περισσότερο κλείνονται στον εαυτό τους.

Μετουσιώνονται σε «χρήστες» όχι ναρκωτικών, αλλά «διαδικτυακών» ουσιών. Και η ένεσή τους; Η «χαμογελαστή κατάθλιψη», που ξεγελά ακόμα και τους ίδιους…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Κατάθλιψη και social media: Ποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι το χειρότερο για την ψυχική υγεία;, huffingtonpost.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρή Στεφανή
Παρή Στεφανή
Έχει γεννηθεί το 2000 και ζει στον Πειραιά. Από το 2018 είναι φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό συνεδρίων και εκδηλώσεων σε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών της. Επιπλέον φέρει συμμετοχές σε ρητορικούς αγώνες ως διαγωνιζόμενη, αλλά και ως κριτής. Αγαπάει τη λογοτεχνία, τη μουσική και τον χορό. Η αγαπημένη της φράση είναι «Φτάσε όπου δεν μπορείς!» του Νίκου Καζαντζάκη.