10.4 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΈντονη αγωνία για το μέλλον του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Έντονη αγωνία για το μέλλον του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)


Του Ανδρέα Παρασκευόπουλου,

Στις 23 Φεβρουαρίου 2022, το Κέντρο Πολιτισμού γιόρτασε τα πέμπτα γενέθλιά του. Με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη το 2017, το Κέντρο θα περνούσε στην κυριότητα του Δημοσίου, ωστόσο, στις 10 Φεβρουαρίου το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποφάσισε να παρατείνει για έναν ακόμη χρόνο τη δωρεά του, δηλαδή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, καθώς δεν υπήρχε κάποια ειδοποίηση από την πολιτεία. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, κύριος Ανδρέας Δρακόπουλος, σε μία εκδήλωση του Κέντρου είχε τονίσει ότι: «Το έργο αυτό δεν πρέπει να κάτσει. Και θέλει τρομερή δουλειά για να μην κάτσει. Η συνεργασία με το Δημόσιο είναι σημαντική, αλλά υπάρχει ένα κενό: το έργο έχει παραδοθεί στην ελληνική κοινωνία, ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Υπάρχει η φιλοσοφία ότι ‘’εφόσον υπάρχει από πίσω το ίδρυμα άστο […] αλλά το δημόσιο πρέπει να κοιτάξει τις υποχρεώσεις του, που δεν είναι μόνο οικονομικές. Εμείς είμαστε εδώ και βοηθάμε, αλλά μια μέρα δε θα είμαστε. Δεν πρέπει να είμαστε».

Είναι γεγονός ότι το Κέντρο φιλοξενεί αρκετές και πολυποίκιλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ, παράλληλα, φιλοξενεί και τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Επίσης, ας μη λησμονηθεί ότι το ΚΠΙΣΝ διαθέτει και ένα τεράστιο πάρκο συνολικής έκτασης 210 στρεμμάτων, το οποίο αποτελεί έναν πολύτιμο χώρο πρασίνου και άσκησης για χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως. Τα κύρια έσοδα του Κέντρου, εκτός από τις χορηγίες του ιδρύματος, προέρχονται από τη φιλοξενία εκδηλώσεων, τη στάθμευση, τους χώρους εστίασης κτλ..

Φωτογράφος: Βαγγέλης Ζαβός

Αναμφισβήτητα, η βασική αγωνία όλων είναι για το τι θα συμβεί στον πολυσύχναστο και υπέροχο χώρο, όταν θα περάσει στην κυριότητα του δημοσίου. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ξοδέψει για τα πέντε χρόνια λειτουργίας του πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μέχρι στιγμής, το ελληνικό κράτος για το 2018 και το 2019 έχει δαπανήσει 500 χιλιάδες ευρώ και 1 εκατομμύριο ευρώ για το 2020 και το 2021. Είναι βέβαιο ότι τα συγκεκριμένα ποσά είναι αρκετά μικρά για τον τεράστιο πλούτο που προσφέρει το Κέντρο στους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κράτος μπορεί να εξασφαλίσει πόρους μέσω ευρωπαϊκών, αλλά και εγχώριων κονδυλίων. Επίσης, οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του κέντρου πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο, προκειμένου να υπάρξουν νέες συνδέσεις με πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς, με τα μουσεία της πρωτεύουσας, ενώ, παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στη φιλοξενία ευρωπαϊκών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τέλος, δεδομένου ότι ο εν λόγω χώρος πολιτισμού και αθλητισμού επισκέπτεται από σχολεία και συλλόγους, όπου αθλούνται νέοι, το κράτος έχει την υποχρέωση να το φροντίσει περαιτέρω και να μην το παραμελήσει.

Η πολιτεία οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί και να προστατέψει το πολιτιστικό κέντρο για τα επόμενα χρόνια, διότι αυτό αναβαθμίζει διαρκώς την πολιτιστική και αθλητική ζωή της πρωτεύουσας. Το Κέντρο οφείλει να ακμάσει και όχι να παρακμάσει και να περάσει στη λήθη, όπως άλλοι φορείς, των οποίων την κύρια διαχείριση εκτελεί το κράτος.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πέντε χρόνια Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: Αγωνία για το αύριο, Δημήτρης Ρηγόπουλος, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Παρασκευόπουλος
Ανδρέας Παρασκευόπουλος
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ωστόσο λόγω σπουδών μετακόμισε στην Πάτρα. Είναι κάτοχος πτυχίου Φιλολογίας και συνεχίζει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο πάνω στην Νεοελληνική Φιλολογία. Τα ενδιαφέροντά του είναι η ιστορία, η λογοτεχνία, η μουσική, ο κινηματογράφος, ενώ, παράλληλα ασχολείται και με την πολιτική επικαιρότητα.