11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηVoter's Opinion #12: Ματιά στις δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου

Voter’s Opinion #12: Ματιά στις δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου


Του Δημήτρη Τόλια,

Στις αρχές του χρόνου συζητούσαμε για την σοσιαλδημοκρατική τάση ανόδου των κεντροαριστερών κομμάτων στην Ευρώπη που φαινόταν να χτίζει το τοπίο της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία. Οι εξελίξεις ήρθαν για να εξαφανίσουν κάθε τέτοια συζήτηση άμεσα και επιτακτικά. Τα γεγονότα στην Ουκρανία, θεωρώ πως επαναφέρουν τη ρεαλιστική θεώρηση της πολιτικής στο προσκήνιο ως την κυρίαρχη πολιτική αξία μιας εντελώς νέας εποχής που άτσαλα μοιάζει να ξεκινά στα ματωμένα πεδία των μαχών. Τα γεγονότα αυτά δεν αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις που θα παρουσιαστούν παρακάτω. Αυτές, αφορούν τις τελευταίες ημέρες πριν το ξέσπασμα της εισβολής. Αποτελούν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της παλιάς εποχής για την Ευρώπη, ίσως και για τον κόσμο ολόκληρο. Θα έχει μεγάλη σημασία να επιστρέψουμε συγκριτικά σε αυτές σε λίγους μήνες.

Στη Μεγάλη Βρετανία, το κόμμα των Συντηρητικών συνεχίζει να καταγράφει απώλειες πέφτοντας πλέον στο 34%. Αντίθετα, οι Εργατικοί εκμεταλλεύονται τόσο την φθορά στο πρόσωπο του Τζόνσον όσο και την ανοδική σοσιαλδημοκρατική τάση που επικρατεί στην Ευρώπη και ανεβαίνουν στο 39%. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων μετριέται στις 4 μονάδες, με το κλίμα να ευνοεί την περαιτέρω άνοδο των Εργατικών. Ωστόσο, με τις εκλογές να αργούν και με τις συζητήσεις για αντικατάσταση του Πρωθυπουργού με δημοφιλέστερο πρόσωπο του Συντηρητικού Kόμματος, μετατρέπει σε ιδιαίτερα εύθραυστο το προβάδισμα αυτό που απειλείται να παραμείνει αναξιοποίητο.

Πηγή εικόνας: politico.com

Στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να μην αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα παρά την κυβερνητική φθορά του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κατορθώσει σε καμία περίπτωση να ανέβει πάνω από το 25%. Το κυβερνητικό κόμμα δείχνει να ξεπέρασε με μικρές απώλειες την κακή διαχείριση της πανδημικής κρίσης κατά το τελευταίο διάστημα καθώς και της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δείχνει σημάδια εδραίωσης στο 17% με την πολιτική σύγκρουση στην Ελλάδα να στρέφεται πλέον στην διαχείριση της ενεργειακής κρίσης που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Πηγή εικόνας: politico.com

Στη Γερμανία, το SPD καταγράφει σημαντικές φθορές που σε αντίθεση με την άνοδο του CDU/CSU προκαλούν την ανατροπή των συσχετισμών. Μετά από μήνες οι Χριστιανοδημοκράτες θα πάρουν το προβάδισμα ξανά, ανεβαίνοντας στο 26%. Οι Σοσιαλδημοκράτες θα χάσουν αυτόν τον μήνα 3 μονάδες, πέφτοντας στο 23%, 3 μονάδες πίσω από το CDU/CSU. Τα έτερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού παραμένουν σταθερά. Οι Πράσινοι στο 16%, ενώ οι Φιλελεύθεροι κυμάνθηκαν αυτόν τον μήνα από το 11,5 στο 10%.

Πηγή εικόνας: politico.com

Στην Ιταλία το ντέρμπι καλά κρατεί. Όπως είχαμε δει στο προηγούμενο κείμενο του Voter’s Opinion, το Δημοκρατικό κόμμα κατέλαβε μετά από χρόνια την πρώτη θέση στις πρώτες δημοσκοπήσεις του έτους. Ένα μήνα μετά διατηρεί τη θέση αυτή σε στενή μάχη με το Fratelli D’ Italia. Το συντηρητικό κόμμα μετριέται εξίσου στο 21%. Η Lega καταγράφει σημαντικές απώλειες και δείχνει να χάνει για τα καλά την κυριαρχία του πυρήνα των συντηρητικών ψηφοφόρων στην Ιταλία.

Πηγή εικόνας: politico.com

Στην Ισπανία, οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ ενισχύονται σταθερά δείχνοντας να έχουν ξεπεράσει τις δυσκολίες του 2021. Το κυβερνητικό κόμμα απέχει 5 μονάδες από το Λαϊκό Κόμμα το οποίο δείχνει να καταρρέει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Οι συντηρητικοί βρίσκονται πλέον 2 μονάδες, μια ανάσα, από το ακροδεξιό VOX, το οποίο συνεχίζει να ξεπερνάει το 20%. Η μικρή αλλά διαρκής άνοδος του ετέρου κυβερνητικού κόμματος, PODEMOS, δείχνει να συνεχίζεται με το κόμμα να μετριέται στο 12%.

Πηγή εικόνας: politico.com

Στη Γαλλία οι εκλογές πλησιάζουν. Η άνοδος της Πεκρέζ αποδεικνύεται επί του παρόντος πλασματική. Η συντηρητική υποψήφια έχασε αυτόν τον μήνα 4 μονάδες και έπεσε στην τέταρτη θέση πίσω και από τον Ζεμούρ. Η μάχη στη δεξιά πολυκατοικία έχει φουντώσει για τα καλά. Οι ακροδεξιοί Λε Πεν και Ζεμούρ φαίνεται να έχουν πλέον εκείνοι το πρώτο χέρι έναντι της συντηρητικής Πεκρέζ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται δύσκολο για τους δύο ακροδεξιούς υποψηφίους να νικήσουν σε ένα δεύτερο γύρο τον Πρόεδρο Μακρόν. Η Πεκρέζ ήταν η μόνη που συγκέντρωνε ένα ανταγωνιστικό ποσοστό σε αυτό το σενάριο, ωστόσο, οι πιθανότητές της να διαδραματίσει ρόλο στις γαλλικές εκλογές εξανεμίζονται. Έτσι, ο Εμμανουέλ Μακρόν αυξάνοντας το ποσοστό του στο 26% δείχνει να βαδίζει σταθερά προς μια δεύτερη προεδρική θητεία.

Πηγή εικόνας: politico.com

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Τόλιας
Δημήτρης Τόλιας
Γεννήθηκε το 1998 και μεγάλωσε στον Ωρωπό Αττικής. Είναι αριστούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με την πολιτική ανάλυση και την πολιτική επικοινωνία έχοντας εργασιακή και ερευνητική εμπειρία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν τα πολιτικά κόμματα, τα πολιτικά και εκλογικά συστήματα και η πολιτική κοινωνιολογία.