14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΡεαλιστική η ανάκαμψη για το 2022;

Ρεαλιστική η ανάκαμψη για το 2022;


Της Ηλιάνας Καλέργη,

Με τις ανατιμήσεις ιδιαιτέρως στον τομέα της παροχής ρεύματος να αυξάνουν, αρκετά οξύμωρο φαίνεται το γεγονός πως πρόσωπα της εθνικής πολιτικής ηγεσίας υπόσχονται ανάκαμψη της χώρας —και μάλιστα ισχυρή— για το 2022. Την ίδια άποψη φαίνεται να φέρει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, ξεκινώντας με στοιχεία της Ευρωζώνης, η ίδια εκτιμά ότι θα βρεθούμε στο τέταρτο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου με τον δείκτη του ρυθμού ανάκαμψης, για το 2022, να δείχνει περί τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες (4,9%). Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανασκεύασε τις προβλέψεις της θέτοντας προς τα πάνω τους δείκτες και βελτιώνοντας αυτούς του ελλείμματος-χρέους (σε συνολικό ποσοστό του Α.Ε.Π.). Το ίδιο ευνοϊκές είναι και οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις χώρες που αναμένουν τη μικρότερη αύξηση αυτού. Σύμφωνα με το παραπάνω επιχείρημα, η τροχοπέδη αυτή της ανάκαμψης οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για τη μετάλλαξη Όμικρον, ενώ δεν έχει συνυπολογιστεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Πηγή εικόνας: In.gr

Ωστόσο, η ύπαρξη του ιού, ο οποίος είναι ακόμα ιδιαιτέρως εμφανής σε όλη την επικράτεια, δημιουργεί αβεβαιότητα για τη «βαριά βιομηχανία» μας, τον τουρισμό, αφού τα μέτρα και η εξέλιξη της πανδημικής κατάστασης επηρεάζουν έντονα τις αφίξεις. Σαφώς, λοιπόν, οι όποιες προβλέψεις δεν μπορούν εκ των προτέρων να λάβουν υπόψιν τον άνωθι παράγοντα. Τα στοιχεία φαίνεται ότι θα χρειαστεί να επανεκτιμηθούν με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζεται εξίσου αισιόδοξο, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα. Συγκεκριμένα, «οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές της», σχολιάζει ο ίδιος. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον προαναφερθέντα, η χώρα μας θα παρουσιάσει μια ανάπτυξη τύπου «V», η οποία δύναται να επισκιάσει τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις που εμφανίστηκαν με την έναρξη της πανδημίας, το έτος 2020.

Περαιτέρω, η κυβέρνηση τονίζει πως θα επιμείνει σε μία συνετή συνέχεια της δημοσιονομικής πολιτικής της. Μάλιστα, η φέρελπις εκτίμησή της ομιλεί για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις από τη συνέχεια του τρέχοντος έτος και έπειτα. Άλλωστε, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την κάλυψη του κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων, από τις ανατιμήσεις σε ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ η κατασκευή των προγραμμάτων «Ηρακλής Ι και ΙΙ» στοχεύουν στη μεγαλύτερη ρευστότητά τους.

Πηγή εικόνας: grtimes.gr

Οι δημοσιονομικές προκλήσεις είναι, ωστόσο, πολλές, και η κυβέρνηση χρειάζεται να βρίσκεται σε επιφυλακή ώστε να τις αντιμετωπίσει. Όπως υπογραμμίζει το Υπουργείο Οικονομικών, τώρα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για να καταφέρει η χώρα να περάσει από το στάδιο της ανάκαμψης στο πολυπόθητο αυτό σκαλοπάτι της ανάπτυξης και να καταστεί ανταγωνιστική ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.

Εντούτοις, αν και οι εκτιμήσεις είναι επιθυμητό από όλους να καταστούν πραγματικότητα, πάντα θα πρέπει να μας επηρεάζει το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση πλησιάζει στο τέλος της θητείας της περί το 2023 και οι προβλέψεις της εκτείνονται αυτής. Ίσως, λοιπόν, να είναι περισσότερο αισιόδοξη, ώστε να διασφαλίσει την επόμενη θητεία της, «τέχνασμα» που ακολουθείται συχνά σε τέτοιες χρονικές στιγμές, και όχι μόνο από το παρόν κυβερνητικό σχήμα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλιάνα Καλέργη
Ηλιάνα Καλέργη
Είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Παράλληλα, την ενδιαφέρει η οικονομική επιστήμη, η χρηματοοικονομική Διοίκηση, οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις και το Management. Έχει λάβει μέρος σε παρεμφερείς ημερίδες και έχει διατελέσει ασκούμενη σε σχετικούς φορείς. Αγαπά και ενδιαφέρεται για τα διεθνή δρώμενα ανά την Ευρώπη και τον κόσμο, ενώ της αρέσει η ενασχόληση με την εκμάθηση ξένων γλωσσών.