14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠαιδεία: Η αρετή που πρέπει να καλλιεργηθεί

Παιδεία: Η αρετή που πρέπει να καλλιεργηθεί


Της Δήμητρας Δρίτσα, 

Παιδεία… μία λέξη, τρεις συλλαβές και όμως τόσο δυσνόητη για κάποιους ανθρώπους. Η έλλειψή της συχνή· τι θα κάνουμε, όμως, για να την καταπολεμήσουμε; Παιδεία είναι η μόρφωση, οι καλοί τρόποι, η κόσμια και μη παραβατική συμπεριφορά του ανθρώπου και όλα αυτά ξεκινάνε να καλλιεργούνται μέσα από την οικογένεια και το σχολείο. Αρχικά, όλοι γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε με κάποιες αξίες που αποκομίζουμε από την οικογένειά μας και με αυτές πορευόμαστε. Οι γονείς αποτελούν σημαντικά πρότυπα για τα παιδιά τους και οτιδήποτε πουν αυτοί, τα παιδιά το κάνουν κτήμα τους. Μέσα από την οικογένεια μαθαίνουμε να είμαστε καλοί άνθρωποι, να φερόμαστε με ευγένεια, να έχουμε καλούς τρόπους, να εκτιμάμε και να αγαπάμε. Η παιδεία δεν είναι μόνο η μόρφωση που διαθέτουν οι άνθρωποι, είναι κάτι ανώτερο που καλλιεργείται από διάφορες καταστάσεις της ζωής μας και μέσα από τις συμβουλές που λαμβάνουμε από δικά μας άτομα. Αν μέσα από την οικογένεια το παιδί δεν λαμβάνει αγάπη ή δεν καλλιεργούνται όσα προαναφέρθηκαν τότε το παιδί συχνά αποκτάει παραβατική συμπεριφορά και καταλήγει σε ακραίες καταστάσεις.

Το σχολείο είναι ένα μέρος στο οποίο τα παιδιά περνάνε πάρα πολύ χρόνο μακριά από το σπίτι τους και αποτελεί χώρο όπου τέτοιου είδους αξίες θα έπρεπε να καλλιεργούνται. Θα ήταν καλό να υπήρχε μάθημα με για το συγκεκριμένο θέμα, όπου τα παιδιά μέσω συζητήσεων θα καλλιεργούνταν και θα γίνονταν καλύτεροι άνθρωποι. Θα μάθαιναν τρόπους καλής συμπεριφοράς, πώς να φέρονται, να μη δέχονται την έννοια του ρατσισμού και όλα αυτά μέσα από την βοήθεια των δασκάλων, οι οποίοι θα ξεκολλήσουν από την έδρα τους και θα έρθουν πιο κοντά στους μαθητές τους με σκοπό να αναδείξουν τρόπους της σωστής παιδείας του ανθρώπου.

Δυστυχώς, τα σχολεία πλέον δεν έχουν αυτό το σκεπτικό. Έχουν σκοπό να δημιουργούν παθητικούς μαθητές που διαβάζουν και γράφουν τεστ για να περάσουν τις τάξεις. Δεν επικεντρώνονται στη καλλιέργεια του ανθρώπου σε βάθος. Εκτός της νοητικής καλλιέργειας θα έπρεπε να εστιάζουν στον άνθρωπο ως ολότητα. Η παιδεία είναι αρετή στον άνθρωπο και μόνο με την σωστή καθοδήγηση θα γίνει αυτό.

Πηγή εικόνας: alfavita.gr

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που συναντάμε στη καθημερινότητά μας, ένα συχνό παράδειγμα είναι στα λεωφορεία όπου παρατηρούνται φαινόμενα ελλείψης παιδείας και συγκεκριμένα σεβασμού, όταν οι νέοι δεν δίνουν την θέση τους σε κάποιο ηλικιωμένο άτομο ή σε κάποια έγκυο γυναίκα. Άλλα αντίστοιχα παραδείγματα αποτελούν οι ύβρεις προς τρίτους, η χειροδικία, καθώς και οι ολοένα αυξανόμενες περιπτώσεις βιασμών που μαστίζουν τη χώρα μας.

Όταν δεν σεβόμαστε, φερόμαστε άσχημα και δεν υπολογίζουμε κανένα και τίποτα, είναι δείγμα έλλειψης παιδείας. Αποτελεί ένα σημαντικό μειονέκτημα των σημερινών κοινωνιών και δυστυχώς τα φαινόμενα παραβατικών περιστάσεων είναι πάμπολλα. Η οικογένεια είναι ένας θεμέλιος λίθος για την ορθή οικοδόμηση συμπεριφοράς για τα παιδιά, να τους μάθουν το σωστό, όταν κάνουν λάθος, να αναγνωρίζουν και να επιβραβεύουν σωστές συμπεριφορές. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν αυτές οι βάσεις από την οικογένεια, θα έπρεπε να καλλιεργούνται παραπάνω από το σχολείο και σε κάθε τάξη. Μόνο έτσι θα εξαλειφθούν όλες αυτές οι αρνητικές συμπεριφορές. Ο άνθρωπος χρειάζεται αγάπη για να ημερεύσει και η παιδεία είναι πολύ βασικός παράγοντας για την δημιουργία ανθρώπων που θα αγαπούν, θα συμπονούν, θα συγχωρούν και που δεν θα βλάπτουν ποτέ κανένα. Μόνο αν βάλει ο καθένας το λιθαράκι του θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κοινωνίες, όπου η ανθρωπιά θα κυριαρχεί.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • Η παιδεία του ανθρώπου φαίνεται στη συμπεριφορά του, ewoman.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμητρα Δρίτσα
Δήμητρα Δρίτσα
Γεννήθηκε το 2001 και ζει στα Χανιά. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου και θέλει να ακολουθήσει τον τομέα της ειδικής αγωγής. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την ποίηση και το γράψιμο κειμένων και στον ελεύθερο της χρόνο διαβάζει βιβλία ανθρωπιστικών σπουδών. Μια φράση που την χαρακτηρίζει είναι το «να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του γνωστού παιδαγωγού Λέο Μπουσκάλια.