Της Κωνσταντίνας Κάρκα,
Για να αγαπήσει κάποιος την εναλλακτική αυτή διατροφή, θα πρέπει, τόσο να γνωρίσει τη γενικότερη νοοτροπία vegan όσο και να κατανοήσει τους λόγους ύπαρξής της. Σήμερα, η χορτοφαγία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος καθώς συνδέεται με την κλιματική αλλαγή κι όχι μόνο.
Λόγω της τεράστιας κατανάλωσης κρέατος παγκοσμίως, η οποία έχει πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο μισό αιώνα, η παραγωγή αυτού αλλά και των γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν ξεπεράσει αριθμητικά τους ανθρώπους σε αναλογία 3 προς 1. Έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) την Αμερικανική Ένωση για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) και την Παγκόσμια Τράπεζα καταλήγει στο ότι οι επιπτώσεις της βιομηχανοποίησης της φάρμας επιβαρύνουν τόσο τη γη με την αποψίλωση των δασών όσο και το νερό, τον αέρα και τη βιοποικιλότητα.
Ο τομέας της κτηνοτροφίας, λοιπόν, αποτελεί ίσως έναν από τους σημαντικότερους συντελεστές στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Αν, για παράδειγμα, η έκταση γης που χρησιμοποιείται για να βοσκήσουν τα βοοειδή, χρησιμοποιούνταν για να αυξηθούν οι καλλιέργειες, τότε το φαινόμενο της ασιτίας εκατομμυρίων ανθρώπων θα μειωνόταν σημαντικά. Τα βοοειδή καταναλώνουν δυσανάλογη ποσότητα πρωτεΐνης σε σιτηρά απ’ ότι παραδίδουν σε κρέας. Επιπρόσθετα, στις τριτοκοσμικές χώρες αυξάνεται η παραγωγή των βοοειδών, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ποσοτικές ανάγκες κρέατος των υπολοίπων εθνών, αλλά την ίδια στιγμή οι λαοί τους λιμοκτονούν, καθώς δεν αντέχουν οικονομικά την αγορά κρέατος. Ακόμα, για την παραγωγή μισού κιλού ζωικής πρωτεΐνης απαιτείται 100 φορές περισσότερο νερό από ότι για την ίδια ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης. Σύμφωνα λοιπόν με τους vegans, αν οι άνθρωποι έτρωγαν λιγότερο κρέας, θα χρειάζονταν λιγότερα σιτηρά για τη βοσκή των βοοειδών και τότε οι καλλιέργειες σιτηρών θα προσανατολίζονταν στην εκπλήρωση διατροφικών αναγκών των λαών που το είχαν ανάγκη. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η vegan διατροφή αποτελεί το μέσο με το οποίο υπάρχει ταύτιση με την vegan ηθική, δηλαδή το να μην τρώμε, να μην φοράμε και να μην χρησιμοποιούμε ζώα.
Ως επί το πλείστον, οι χορτοφάγοι ασπάζονται τη φιλοσοφία της μη βίας και προσπαθούν να απέχουν, όσο είναι δυνατό, από οποιαδήποτε ενέργεια βλάπτει την χλωρίδα και την πανίδα γενικότερα. Έτσι, πολλοί αποφεύγουν τη χρήση προϊόντων για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκαν πειραματικές μέθοδοι ελέγχου συστατικών στα ζώα. Επιπλέον, αποφεύγουν την αγορά δερμάτινων ενδυμάτων ή αξεσουάρ και φυσικά δεν επικροτούν θεάματα τα οποία σχετίζονται με την εκμετάλλευση ζώων, όπως είναι το τσίρκο και οι ζωολογικοί κήποι. Ακόμα, μερικοί αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν φοινικέλαιο, καθώς για την παρασκευή του αποψιλώνονται συγκεκριμένα δέντρα, τα οποία απαρτίζουν το φυσικό περιβάλλον του ουρακοτάγκου, με αποτέλεσμα να θεωρείται είδος προς εξαφάνιση. Η υιοθέτηση ενός vegan διατροφικού μοντέλου δεν περιλαμβάνει τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ως ένδειξη σεβασμού προς τα ζώα και αντίρρησης στην εκμετάλλευσή τους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εκτός από κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, αφαιρούνται από τη διατροφή τους και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά και το μέλι, καθώς η πηγή προέλευσης κάθε τροφής είναι εξ’ ολοκλήρου φυτική.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Science, η vegan διατροφή προσφέρει πολυάριθμα οφέλη υγείας σε διάφορους τομείς, όπως είναι η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό οφείλεται στη χαμηλή περιεκτικότητά της σε κορεσμένα λίπη και τρανς λιπαρά, αλλά και στο γεγονός ότι οι vegan έχουν λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν παχύσαρκοι. Ακόμη, τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως του καρκίνου.
Βέβαια, η επιλογή αυτής της διατροφής δε σημαίνει ότι περιέχει μόνο φρούτα και λαχανικά. Οι παραπάνω επιλογές είναι πολύ θρεπτικές, με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα αλλά χωρίς αρκετές θερμίδες. Κύριο μέλημα όσων επιθυμούν να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή είναι να συμπεριλαμβάνουν στα κύρια γεύματά τους, πέρα από τα λαχανικά, μια ποικιλία οσπρίων και να έχουν τουλάχιστον μια πηγή αμύλου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως δεν υπάρχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας ούτε χρειάζεται να κάνει κάποιος εξειδικευμένους συνδυασμούς τροφίμων για να είναι υγιής. Η μοναδική ανάγκη ενίσχυσης του οργανισμού κατά τη διάρκεια μιας vegan διατροφής είναι η βιταμίνη Β12, η οποία βρίσκεται αποκλειστικά στα ζωικά προϊόντα. Όπως είναι φανερό η vegan διατροφή μπορεί να αποτελέσει μια από τις ωφελιμότερες επιλογές του ανθρώπου σε επίπεδο ατομικό, περιβαλλοντικό και ζωικό.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- Γνώρισε την Φυτική Διατροφή με Πλήρη Τρόφιμα, siniparksi.gr, διαθέσιμο εδώ
- Τι σημαίνει να είσαι Vegetarian;, queen.gr, διαθέσιμο εδώ
- Τι είναι ο Βιγκανισμός;, helios.media.uoa.gr, διαθέσιμο εδώ