13.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΑυτοβελτίωση και συνομιλία με τον εαυτό μας: Mια δύσκολη αλλά ιδιαίτερα καρποφόρα...

Αυτοβελτίωση και συνομιλία με τον εαυτό μας: Mια δύσκολη αλλά ιδιαίτερα καρποφόρα διαδικασία


Tης Γεωργίας Κουμεντάκη, 

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί κάποτε ποιο είναι το κλειδί της επιτυχημένης προσωπικής- επαγγελματικής ζωής. Παρακολουθώντας σεμινάρια, διαβάζοντας άρθρα και σκεπτόμενη τη δική μου μέχρι τώρα εμπειρία, κατέληξα στο ότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή επιτυχίας (μακάρι να υπήρχε!). Υπάρχουν, όμως, τρόποι προσέγγισης αυτής. Η διαδικασία του λεγόμενου self improvement (αυτοβελτίωση) προϋποθέτει τόσο να γνωρίζουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, όσο και να κατανοήσουμε, με αυτά που διαθέτουμε, πώς μπορούμε να πορευτούμε με τον βέλτιστο τρόπο είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.  

Πρωτίστως, αναγκαία καθίσταται η καθημερινή συζήτηση με τον εαυτό μας. Ας  διαθέσουμε 5 ή 10 λεπτά ημερησίως να αναλογιστούμε την ημέρα που πέρασε. Σημειώσατε τους τυχόν λάθος χειρισμούς σας; Θέσατε καινούργιους και αντικειμενικότερους στόχους; Επιβραβεύσατε τον εαυτό σας που προσπαθεί καθημερινά; Θα σας απαντήσω εγώ: Νομίζω πως όλοι το προσπερνάμε αυτό. H καθημερινότητα είναι απαιτητική και απορροφά άπλετο χρόνο, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ούτε λίγα λεπτά για τον εαυτό μας. Όμως, το κλειδί της προσωπικής βελτίωσης βρίσκεται στο τρίπτυχο αυτογνωσία-αυτοπεποίθηση-αυτοβελτίωση. 

Swot Analysis

Πηγή Εικόνας: Business-to-you.com

Η νοητή (στο μυαλό μας) ή πραγματική καταγραφή (σε ένα κομμάτι χαρτί) των δυνατοτήτων μας αυξάνει την αυτοεκτίμησή μας. Οφείλουμε, ωστόσο, να καταγράψουμε και όλους τους φόβους και τις αποτυχίες μας εξίσου. Αυτομάτως κάνουμε ένα πρώτο βήμα προσέγγισης της «επιτυχίας». Τα άτομα που «πετυχαίνουν», στατιστικά, έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία. Αναγνώρισαν αρχικά ότι έχουν φόβους. Σε δεύτερο επίπεδο κατέγραψαν τους φόβους και τις ανησυχίες τους, αλλά και τα πράγματα στα οποία τα έχουν καταφέρει μέχρι τώρα, καθώς και ποιες ενδεχόμενες απειλές έχουν να αντιμετωπίσουν (λ.χ. αναβλητικότητα ή και εξωτερικές απειλές όπως ο ανταγωνισμός) σε συνάρτηση με τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν. Βλέποντας, λοιπόν, ότι παρά τους δισταγμούς, έχουν καταφέρει κάτι και στο παρελθόν, παίρνουν κουράγιο και σκέφτονται τρόπους με τους οποίους μπορούν να μετατρέψουν τις τωρινές τους ανησυχίες σε μελλοντικές δημιουργικές δράσεις. Ο άνθρωπος ανεξαρτήτου ηλικίας πρέπει να θέτει στόχους, να φτιάχνει ένα πρόγραμμα, δηλαδή, το οποίο θα περιλαμβάνει τα όνειρά του και το πώς σκέφτεται να τα υλοποιήσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Εκεί έρχεται να συνδράμει το Swot Analysis. Γι΄ αυτό μέσα από την όχι και τόσο εύκολη ενδοσκόπηση γνωρίζει πτυχές του εαυτού του που δεν ήξερε ότι υπάρχουν και μαθαίνει να έρχεται αντιμέτωπος με αυτές για δικό του όφελος. 

Maslow’s pyramid (ιεράρχηση αναγκών)

Πηγή Εικόνας: Psu.edu

Έχοντας περάσει από τη διαδικασία της καταγραφής των δυνατοτήτων-φόβων-απειλών, το επόμενο βήμα είναι η ιεράρχηση των αναγκών σου. Η γνωστή πυραμίδα του Maslow αναφέρεται στο πώς πρέπει να είναι οργανωμένες οι ανθρώπινες ανάγκες για να φτάσει κανείς στην αυτοπραγμάτωση (reaching of full potential). Ξεκινώντας από το χαμηλότερο επίπεδο (βιολογικές ανάγκες) και περνώντας από τα άλλα στάδια (ψυχολογικές ανάγκες) φτάνουμε στην κορυφή της πυραμίδας, που είναι η αυτοπραγμάτωση. Ο προγραμματισμός των υποχρεώσεων και των αναγκών σε σημαντικές και λιγότερο σημαντικές συνεπικουρεί στη μείωση του στρες, που προκαλείται από την πληθώρα θεμάτων προς διευθέτηση. Καλύτερα να κάνεις ένα πράγμα τη φορά, δηλαδή μικρά αλλά σταθερά βήματα για την επίτευξη ενός στόχου, αλλά να το κάνεις καλά. Η υπερφόρτωση του προγράμματός σου οδηγεί στο άγχος ότι δε θα τα προλάβεις όλα. Σκέψου ότι δεν μπορείς να τα προλάβεις όλα. Πάντα μια υποχρέωση θα θυσιάζεται για κάποια άλλη. Γι’ αυτό το λόγο, καλό είναι να φτιάξεις πρόγραμμα. 

Ξέρω ότι όλα αυτά ακούγονται ιδανικά, αλλά στην πραγματικότητα όλοι μας διστάζουμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση με τον εαυτό μας, για να δούμε πού βρισκόμαστε. Το ζητούμενο είναι να πράξεις, καθώς κάθε δράση έχει και αντίδραση. Μη μένεις αδρανής, ζήτα και καμιά φορά βοήθεια. Είναι σημαντικό να δεχόμαστε συμβουλές, να μάθουμε να ακούμε την εμπειρία του άλλου, καθώς ένας καλός ακροατής μπορεί να γίνει ένας καλύτερος ομιλητής. Ακόμα κι αν αποτύχεις,  δέξου τα πράγματα όπως έρχονται, μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου και αφοσιώσου στο πώς θα πετύχεις την επόμενη φορά, αφού, όταν πιστέψουμε σε κάτι, μπορούμε σίγουρα και να το πλησιάσουμε. Τέλος, είναι βέβαιο πως αν δεν ελέγχουμε τον χρόνο μας για κάτι, σίγουρα θα μας ελέγξει αυτός. Οπότε, φτιάξε πρόγραμμα και σταμάτα να αντιμετωπίζεις τα πράγματα υπό μια επιφανειακή σκοπιά. Μη σκέφτεσαι πώς θα τελειώσεις γρήγορα ένα task, αλλά κυρίως τι θα αποκομίσεις από αυτό! 

Και μην ξεχνάς ότι η επιτυχία δεν είναι θέμα τύχης αλλά, κυρίως, επιλογών!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ  
  • Ηow to motivate yourself to change your behavior, Tali Sharot, TEDxCambridge – YouTube, διαθέσιμο εδώ
  • Katy Milkman, Αλλάζω!, Εκδόσεις Διόπτρα, Αθήνα, 2021

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Κουμεντάκη
Γεωργία Κουμεντάκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ασχολείται με το χορό, τη ζωγραφική και το θέατρο. Της αρέσει να παρακολουθεί σεμινάρια και ομιλίες με θέματα ψυχολογίας και ευρωπαϊκού περιεχομένου.