27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πανδημία

Η σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πανδημία


Του Τάσου Καλαντζή,

Είμαστε βυθισμένοι σε μια άβυσσο και, είτε το θέλουμε είτε όχι, είμαστε ακυβέρνητοι μέσα σε αυτή. Η Ελλάδα εν καιρώ πανδημίας βουλιάζει στις λάθος επιλογές της και, ανήμπορη να αντιδράσει, περιμένει να δει κάτι να πηγαίνει καλύτερα. Μέσα σ’ έναν κόσμο που βασανίζεται από την πανδημία, πλήττεται από τη φτώχεια και την ακρίβεια. Σε μία τέτοια κρίσιμη περίσταση, φαίνεται πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι τοπικοί ηγέτες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, που η πανδημία έχει χτυπήσει και τη χώρα μας, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να αποφασίζουμε για τους κυβερνώντες με μεγαλύτερη σύνεση και απαλλαγμένοι από προσωπικά οφέλη. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί ορθά μια τόσο σπουδαία υγειονομική κρίση, καθώς οι νεκροί καθημερινά πληθαίνουν, τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται και η δυστυχία και η φτώχεια, λόγω αυτής της κατάστασης, έχει υπερισχύσει μέσα στην κοινωνία.

Η κρατική μέριμνα για τους πολίτες είναι πενιχρή και το επικοινωνιακό παιχνίδι επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Από τη μία, υπάρχουν Έλληνες που επωφελούνται από αυτή τη διαχείριση (επιχειρηματίες, πολιτικοί, ΜΜΕ). Έχουν κερδίσει ένα σημαντικό οικονομικό κεφάλαιο και περιμένουν το τέλος αυτής της δύσκολης συνθήκης, ώστε να επενδύσουν σε υπηρεσίες του μέλλοντος κι έτσι να συνεχίσουν να διατηρούν τον πλούτο τους. Από την άλλη, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας που για ακόμη μια φορά έχει φορτωθεί στις πλάτες της την οικονομική στήριξη των ευνοημένων της κυβέρνησης. Έτσι, οι ρωγμές μέσα στο κοινωνικό σύνολο, η απογοήτευση και απελπισία έχει χτυπήσει κατά πολύ την ελληνική κοινωνία, η οποία δεν μπορεί να βρει διέξοδο σε αυτό το φοβερό τέλμα.

Πηγή εικόνας: tovima.gr

Μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, όμως, όλοι μας καταλάβαμε πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, πόσο μπορεί να σταθεί στο πλευρό των πολιτών και να εξασφαλίσει στον βαθμό που έχει δικαιοδοσία την ευημερία των πολιτών της και να στηρίξει αυτούς που η κυβέρνηση παραγκωνίζει με τις πολιτικές της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει μια καλύτερη τιμή για τα μοριακά τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2. Τα παραδείγματα δεν σταματούν εκεί: υπάρχουν και άλλοι δήμοι που αποφάσισαν να στηρίξουν κοινωνικές ομάδες, τις οποίες η κυβέρνηση έχει εκθέσει με την απόφασή της στα δόντια μιας υπερμεταδοτικής μετάλλαξης που δεν γνωρίζουμε τι τελικά μπορεί να αφήσει στον κόσμο που τη φέρει.

Ο Δήμος Σικυωνίων είναι, λοιπόν, ένας ακόμα δήμος ο οποίος στηρίζει με τις αποφάσεις του τους μαθητές και εκπαιδευτικούς της περιοχής με την παροχή δωρεάν μοριακών τεστ στο Κέντρο Υγείας Κιάτου. Πιο συγκεκριμένα, η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σικυωνίων, με απόφαση του προέδρου της Δημήτρη Ζάρκου, αγόρασε και δώρισε στο Κέντρο Υγείας της πόλης σημαντική ποσότητα μοριακών και rapid τεστ για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εκπαιδευτικών δομών του δήμου. Στόχος αυτής της δωρεάς είναι η αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου με την αξιοπιστία των μοριακών τεστ στις σχολικές μονάδες, ώστε να εξασφαλισθεί στον βαθμό του εφικτού η εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών.

Εύκολα, λοιπόν, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως η ιδέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν εμπεριέχει την απλή μεταφορά εξουσιών και ευθυνών από την κεντρική διοίκησης στις τοπικές αρχές, αλλά ορισμένες φορές οι τοπικές αρχές μπορούν να ξεπεράσουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό και να βρεθούν πιο αποτελεσματικά δίπλα στον πολίτη και μέσω της εξασφάλισης του ανταγωνισμού των δήμων να ευνοηθούν περισσότεροι πολίτες στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τάσος Καλαντζής
Τάσος Καλαντζής
Γεννήθηκε το 2001 και σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης του Ρεθύμνου. Ενδιαφέρεται για την πολιτική και ειδικότερα για τα θέματα δημόσιας διοίκησης και περιφερειακής ανάπτυξης. Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να μελετά φιλοσοφία.