Της Σοφίας Χαλκίδου,
Dark academia. Ένα ιδιαίτερο aesthetic, που ορίζεται κυρίως από τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και την ποίηση. Τα βιβλία που χαρακτηρίζουν την αισθητική αυτή είναι κυρίως κλασικές νουβέλες της κατηγορίας των αγγλικών διηγημάτων και αρχαιοελληνικά φιλοσοφικά δοκίμια. Αν και τα δεύτερα έχουν αρκετή απήχηση, κυρίως σε συγγραφείς και φοιτητές φιλολογικών σχολών, δεν κινούν τόσο το ενδιαφέρον στο απλό αναγνωστικό κοινό. Για τον λόγο αυτό, παρακάτω προτείνονται δύο από τα πιο γνωστά λογοτεχνικά διηγήματα, που μπορούν να μαγέψουν εύκολα κάθε αναγνώστη:
“Wuthering Heights” – «Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη» (1847)
Τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» είναι μία νουβέλα, σκοτεινής πλοκής, της Emily Jane Brontë. Αν και αρχικά εκδόθηκε το 1847, τρία χρόνια αργότερα τροποποιήθηκε, από την ίδια τη συγγραφέα, προκειμένου να διορθωθούν κάποιες ορθογραφικές ατέλειες και εκφραστικές ασάφειες. Πλέον, θεωρείται ένα από τα κλασικότερα αγγλικά λογοτεχνικά κομμάτια, ωστόσο, στην εποχή του το βιβλίο δέχτηκε αρκετές αρνητικές κριτικές εξαιτίας των δυσνόητων συναισθηματικών σκηνών και της σκοτεινής ψυχολογίας που το χαρακτήριζε.
Η πλοκή ξεκινάει με τον εύπορο οικογενειάρχη, Lord Earnshaw να επιστρέφει από το επαγγελματικό του ταξίδι, με ένα ορφανό αγοράκι, τον Heathcliff, που δεν γνώριζε παρά μόνο ελάχιστα αγγλικά. Παρά την αλλόκοτη εμφάνισή του και την άγνωστη καταγωγή του, τόσο ο Earnshaw όσο και η κόρη του, Catherin τον δέχονται με όλη τους την αγάπη. Όσο το πάνω χέρι το ‘χει ο πατέρας, κανείς δε φέρνει αντίρρηση για την παρουσία του μικρού στο σπίτι. Όταν τα ηνία του σπιτιού λαμβάνει, όμως, η μητέρα και ύστερα ο γιός της Hindley, ο Heathcliff, αποκτάει νέο ρόλο. Τον ρόλο του υπηρέτη. Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο η απαγορευμένη του σχέση με την Catherin, κινδυνεύει και τόσο οι δυο τους έρχονται πιο κοντά στη ρήξη. Μία σειρά από μικρές προδοσίες, έρωτες και εκδικήσεις γεμίζουν τη δυστυχισμένη ζωή των δυο παιδιών, οδηγώντας τους σε έναν δρόμο που κανείς τους δεν είχε φανταστεί.
“Secret Garden” – «Ο Μυστικός Κήπος» (1911)
Η αγγλική νουβέλα της Frances Hodgson Burnett, «Ο Μυστικός Κήπος», αρχικά εκδόθηκε ως διηγηματική σειρά στο περιοδικό The American Magazine και ύστερα δημοσιεύτηκε ως λογοτεχνικό βιβλίο το 1911. Αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα κλασικότερα αγγλικά συγγράμματα με εξαιρετικά μεγάλη απήχηση ακόμα και στον χώρο του κινηματογράφου. Σε αντίθεση με το προηγούμενο, το Secret Garden , είναι ένα λογοτεχνικό κομμάτι που κυλάει αρκετά εύκολα, με πιο ευχάριστη πλοκή και λιγότερη σκοτεινή ψυχολογία.
Η Mary, ένα νεαρό κορίτσι που ζει με τους γονείς της στη Βρετανική Ινδία, αναγκάζεται να φύγει κοντά στον θείο της, στην Αγγλία, προκειμένου να γλιτώσει από την επιδημία που θέριζε εκείνη την εποχή στη γενέτειρά της. Αν και ορφανή πια, δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί από τον θάνατο των γονιών της, μιας και η μόνη οικογένεια που είχε γνωρίσει ήταν οι υπηρέτες του σπιτιού της. Αρκετά κακομαθημένη και έχοντας αλλάξει περιβάλλοντα, είναι απαιτητική στις καινούριες της βοηθούς, ενώ ο ατίθασος χαρακτήρας της καταφέρνει και δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στο έως τότε ήσυχο σπιτικό. Μία καινούρια φιλία κι ένα απρόσμενο λάθος θα αποκαλύψουν ένα, όχι και τόσο καλά, κρυμμένο μυστικό. Ένα μυστικό τόσο ατίθασο και θρασύ, όσο και η ίδια η Mary, που θα τη βοηθήσει, όμως, να δει τον κόσμο με άλλο μάτι.
Ο αριθμός των κλασικών λογοτεχνικών βιβλίων, τα οποία θα μπορούσε κανείς να προσθέσει άνετα στη λίστα του, είναι αρκετός, για να τον κρατήσει απασχολημένο για αρκετά χρόνια. Πολλά από αυτά είναι γνωστά, άλλα πάλι όχι και τόσο, το καθένα ξεχωριστό από τα υπόλοιπα, αλλά όλα με ένα κοινό χαρακτηριστικό: Ικανά να κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να τον ταξιδεύουν σε άλλες εποχές.