5.7 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήJunior Eurovision Song Contest 2021: Αυτή η χώρα είναι η νικήτρια!

Junior Eurovision Song Contest 2021: Αυτή η χώρα είναι η νικήτρια!


Του Αλέξανδρου Βωβίδη,

Ο 18ος διαγωνισμός τραγουδιού της Junior Eurovision διεξήχθη στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στο Παρίσι, όπου και έγινε με μεγάλη επιτυχία, μεγαλύτερη απ’ ότι και οι ίδιοι οι διοργανωτές περίμεναν, αφού πάνω από 180 χώρες ψήφισαν τον νικητή μαζί με τις 19 χώρες που διαγωνίζονταν. Η Maléna κέρδισε μία δεύτερη νίκη για την Αρμενία με το τραγούδι της “Qami Qami”, εκείνη τη βραδιά στη Γαλλία, συγκεντρώνοντας συνολικά 224 βαθμούς, αρκετά καλά για την πρώτη θέση, με τη δευτεραθλήτρια Πολωνία και την οικοδέσποινα Γαλλία να σημειώνουν 218 και 187 πόντους, αντίστοιχα.

Πηγή Εικόνας: eurovisionworld.com

Ας ξεκινήσουμε, όμως, πρώτα με λίγες πληροφορίες για την ιδέα πίσω από την Junior Eurovision. Ο Διαγωνισμός τραγουδιού της Junior Eurovision άρχισε το 2003. Βασίστηκε σε ένα σκανδιναβικό φεστιβάλ τραγουδιού για παιδιά, το Melodi Grand Prix Nordic. Η EBU πήρε την ιδέα για έναν διαγωνισμό τραγουδιού με παιδιά, τον οποίο διεύρυνε σε όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς μέλη της EBU, καθιστώντας τον μια πανευρωπαϊκή εκδήλωση. Τον Νοέμβριο του 2003, ο πρώτος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη της Δανίας με μόλις 16 χώρες. Ο Dino Jelušić, από την Κροατία, κέρδισε με το τραγούδι του “Ti si moja prva ljubav” (“You Are My First Love”). Αφού το Ηνωμένο Βασίλειο και αργότερα η Κροατία αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό, ο Nορβηγικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NRK φιλοξένησε τη δεύτερη έκδοση στο Lillehammer. Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ήταν σε θέση να υποβάλουν προσφορά για τη διοργάνωση του διαγωνισμού, το 2004. Αυτό ανακούφισε την πίεση στους νεαρούς ερμηνευτές, επειδή η νικήτρια χώρα δεν χρειάστηκε να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό την επόμενη χρονιά.

Συνολικά 39 χώρες έχουν λάβει μέρος στην Junior Eurovision. Μαζί τους και η Σερβία-Μαυροβούνιο, που μόνο μία φορά μπήκε στον διαγωνισμό, το 2005, πριν τη διάλυσή τους. Η Σερβία έκανε το debut της ως ξεχωριστή χώρα το 2006 και το Μαυροβούνιο ακολούθησε το 2014. Από το 2014, οι νικητές της Junior Eurovision έχουν εμφανιστεί και στην κανονική Eurovision. Ωστόσο, για να εκπροσωπήσει κάποιος τη χώρα του και στην κανονική Eurovision πρέπει να είναι από 16 ετών και πάνω. Βέβαια, μέσα στα χρόνια πολλοί καλλιτέχνες έχουν μεταπηδήσει από τον Junior διαγωνισμό στην κανονική Eurovision με μεγάλη επιτυχία. Στην αρχή ο νικητής της Junior Eurovision καθοριζόταν από το κοινό, αυτό, όμως, άλλαξε το 2008, όταν ο νικητής βγήκε από τον συνδυασμό 50%-50% κοινού και επιτροπών. Το 2016 χρησιμοποιήσαν μόνο την ψήφο των επιτροπών και μερικούς ειδικούς της μουσικής σκηνής και το 2017 επέστρεψε ξανά το σύστημα 50%-50%.

Πηγή Εικόνας: facebook.com

Το show πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στο La Seine Musicale, ένα υπέροχο θέατρο συναυλιών στο Île Seguin (Νησί Seguin) του ποταμού Σηκουάνα. Το slogan ήταν “Imagine”, παρμένο από το νικητήριο τραγούδι της Valentina J’imagine. Αλλά, είναι κάτι περισσότερο από ένα σύνθημα, είναι ένα κάλεσμα στη φαντασία. Οι οικοδεσπότες για τη βραδιά ήταν οι Olivier Minne, Élodie Gossuin και η Carla (που εκπροσώπησε τη Γαλλία το 2020 με το τραγούδι “Bim Bam Toi”). Την παράσταση έκλεψαν η βασίλισσα της βραδιάς Valentina, το ζεύγος DJ Ofenbach που άνοιξε και το show, η θεαματική Barbara Pravi (που εκπροσώπησε τη Γαλλία στη Eurovision 2021 και πήρε την 2η θέση), καθώς και οι 19 διαγωνιζόμενες χώρες που τράβηξαν τα βλέμματα του κοινού περισσότερο από ποτέ φέτος.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Junior Eurovision Song Contest – 2021, junioreurovision.tv, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Βωβίδης
Αλέξανδρος Βωβίδης
Αρχικά ξεκίνησε για σπουδές στην Επικοινωνία στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας – Deree. Μετά από 4 χρόνια, τον κέρδισαν τα Social Media και το Marketing, καθώς και η φωτογραφία και το βίντεο. Τον ερχόμενο χρόνο θα βρεθεί για σπουδές στην σχολή του Ant1 Media Lab για να ασχοληθεί με την εικονοληψία και το blogging. Αυτό το διάστημα ασχολείται με τα podcasts θίγοντας ποίκιλα θέματα. Είναι γενικότερα ανήσυχο πνεύμα όπου του αρέσει να ασχολείται με τα κοινά και να ενημερώνετε πάντα για όλη την κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα.