Της Νεφέλης Τσιλοπούλου,
Τα Χριστούγεννα, πέρα από τη γιορτινή αύρα που εγκαθιστούν στην καθημερινότητά μας, φέρνουν μαζί και μικρές συνήθειες που υιοθετούμε εν αναμονή των ημερών. Πριν όμως από τους επισήμους στολισμούς, τις πυρετώδεις ετοιμασίες για την εύρεση δώρων και την ετοιμασία του réveillon, η προσωπική επίσημη έναρξη των γιορτών σηματοδοτείται από το πρώτο άκουσμα του Χριστουγεννιάτικου τραγουδιού. Πολλές οι χαρακτηριστικές μελωδίες και οι στίχοι που παραμένουν αναλλοίωτοι στο πέρασμα των χρόνων. Διαλέξαμε τρία αγαπημένα και σας αποκαλύπτουμε τις κρυφές τους πτυχές:
WHAM– Last Christmas
Το σωτήριο έτος του 1984 και συγκεκριμένα στις 3 Δεκεμβρίου κυκλοφόρησε η μεγαλύτερη επιτυχία του George Michael (1963-2016), του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου και έχει ελληνοκυπριακή καταγωγή από τον πατέρα του. Το παράδοξο με αυτό το τραγούδι είναι πως η αρχική πρόθεση ήταν να κυκλοφορήσει με το όνομα “Last Easter”, λόγω πιέσεων της δισκογραφικής εταιρίας που ήθελε μία χριστουγεννιάτικη επιτυχία, όμως ο George άλλαξε τους στίχους σύμφωνα με το κλίμα της εποχής. Αυτό αποτελεί, θα λέγαμε, έναν «αστικό μύθο», καθώς δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα όπως, επίσης, και δεν έχει διαψευσθεί.
Το τραγούδι όπως και το χαρακτηριστικό video clip περιγράφουν μία ερωτική απογοήτευση, αφού σύμφωνα και με τη μετάφραση του ρεφρέν: «Τα προηγούμενα Χριστούγεννα σου έδωσα την καρδιά μου, αλλά την επόμενη μέρα τη χάρισες. Αυτή τη χρονιά για να με γλιτώσω από δάκρυα, θα τη δώσω σε κάποιον ξεχωριστό». Tο video clip, όπου πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Michael, μετράει πλέον πάνω από 660 εκατομμύρια προβολές και έχει γυριστεί στο Ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο Saas Fee.
Το τραγούδι σημείωσε τεράστια επιτυχία, φτάνοντας Νο1 σε αρκετές χώρες και σημειώνοντας εντυπωσιακές πωλήσεις. Τριάντα εφτά – και πρόσω ολοταχώς για τριάντα οχτώ – χρόνια ζωής συμπληρώνει και παραμένει ανεξίτηλο και ακόρεστο, γνωρίσματα που επιβεβαιώνουν τη σπουδαιότητα του George Michael, αλλά και την τεράστια παρακαταθήκη που άφησε στη μουσική βιομηχανία.
Bing Crosby – White Christmas
To “White Christmas” αποτελεί ένα τραγούδι φαινόμενο. Δημιουργήθηκε το 1941 στην καρδιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από τον Irving Berlin (1888- 1989), συνθέτη και στιχουργό, που θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδοποιούς στην ιστορία της μουσικής. Κατόρθωσε να μπει στη λίστα με τα ρεκόρ Guinness ως το πιο επιτυχημένο single όλων των εποχών, ξεπερνώντας τις 50 εκατομμύρια πωλήσεις ανά τον κόσμο.
Πλεγμένοι οι στίχοι με τη μελωδία, αφήνουν μία γλυκιά, αλλά παράλληλα και μελαγχολική αίσθηση. Δεν αναφέρεται στο παρόν, αλλά, όπως λέει, ονειρεύεται, δηλαδή αναπολεί τον παλιό καιρό και τις καλύτερες μέρες. Το τραγούδι όταν πρώτο παίχτηκε από την ραδιοφωνική εκπομπή Kraft Music Hall και ακούστηκε από τους Αμερικάνους στρατιώτες, συνδέθηκε με ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός που συνέβη σχεδόν 20 μέρες νωρίτερα, την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.
Τα ξημερώματα στις 7 Δεκεμβρίου του 1941 ο αεροπορικός στόλος της Ιαπωνίας πραγματοποίησε επίθεση κατά της αμερικανικής Ναυτικής, Στρατιωτικής και Αεροπορικής Βάσης, προκαλώντας τεράστιες απώλειες. Το γεγονός αυτό καθαυτό έθεσε τέλος στη μέχρι τότε εσωστρέφεια και ουδετερότητα των ΗΠΑ, που ήταν και η επικρατέστερη θέση της αμερικανικής κοινής γνώμης, οδηγώντας τη χώρα στην ενεργό εμπλοκή της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Tην επόμενη μέρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ στον ιστορικό του λόγο χαρακτήρισε την 7η Δεκεμβρίου «ημέρα ντροπής» (για τις ΗΠΑ), συνεχίζοντας με την κήρυξη του πολέμου εναντίον της Ιαπωνίας και στις 11 Δεκεμβρίου, κατ΄ ακολουθία εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας.
Ένα χρόνο αργότερα, τα επόμενα Χριστούγεννα οι στρατιώτες ήταν στο πεδίο μάχης και το “White Christmas”, που έπαιζε στο ραδιόφωνο, τους θύμιζε το σπίτι και την οικογένειά τους. Στις συναυλίες, μάλιστα, του Crosby οι στρατιώτες επέμεναν να το τραγουδάει, φτάνοντας στο τέλος του πολέμου να είναι το τραγούδι με τις περισσότερες πωλήσεις, τίτλο που διατήρησε για 56 χρόνια. Το 1928, ο Crosby χάνει των μόλις τριών εβδομάδων γιο του ανήμερα των Χριστουγέννων και με αυτό το τραγούδι, όπως και οι στρατιώτες που υπομένουν τα δεινά του πολέμου, προσπαθεί να ξεπεράσει τη θλίψη του. Το τραγούδι έκτοτε έχει ερμηνευθεί από σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Elvis Presley, o Frank Sinatra και η Lady Gaga.
Mariah Carey- All I want for Christmas is you
Ο απόλυτος ύμνος των Χριστουγέννων και μία μόνιμη πηγή εσόδων για την Carey. Στις 29 Οκτώβρη του 1994 κυκλοφορεί για πρώτη φόρα, με την τραγουδίστρια να είναι αρχικά δύσπιστη για την κυκλοφορία ενός δίσκου με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Το επιχείρημά της ήταν πως ένα τέτοιο εγχείρημα ταιριάζει σε κάποιον που βρίσκεται στη δύση της καριέρας, άκρως αντιθέτως με την εκτοξευτική πορεία της Mariah τότε.
«Ήταν καλοκαίρι, αλλά είχα στολίσει το σπίτι για να μπω στο κλίμα των Χριστουγέννων. Είχα βάλει την ταινία “A Wonderful Life” και βρισκόμουν στον πάνω όροφο. Ακουγόταν σε όλο το σπίτι. Άρχισα να πειραματίζομαι σε ένα παλιό συνθεσάιζερ Casio που είχα. Έφτιαξα τη βασική μελωδία και την ηχογράφησα με ένα κασετόφωνο. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα και αβίαστα, όπως συμβαίνει με τα κορυφαία τραγούδια». Με αυτά το λόγια περιγράφει σε συνέντευξή της τη γέννηση του τραγουδιού, στο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη.
Το τραγούδι με την κυκλοφορία του έγινε άμεσα επιτυχία και δέχτηκε διθυραμβικές κριτικές. Μετρά πάνω από 16 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως και αποτελεί αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη επιτυχία της Carey με τα έσοδά του να ανέρχονται στα 65 εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια, έχουν ακολουθήσει επανακυκλοφορίες, συνεργασίες (όπως με τον Justin Bieber), η συγγραφή ενός πετυχημένου παιδικού βιβλίου και η κυκλοφορία μίας ταινίας κινουμένων σχεδίων. Τα συνολικά έσοδα είναι ανυπολόγιστα.
Σχεδόν 30 χρόνια μετά τη γέννησή του, το 2019, κατόρθωσε να βρεθεί στην κορυφή του αμερικάνικου Billboard Hot 100! Φυσικά, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια ποικίλουν και υπάρχουν επιλογές για όλες τις διαθέσεις και τα γούστα. Μας συντροφεύουν αυτές τις μέρες και μας πασπαλίζουν με λίγη αστερόσκονη και μαγεία.
I’m dreaming of a White Christmas, λοιπόν ….