16.7 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομία5 + 1 Προτάσεις Βιβλίων Οικονομικών και Κοινωνικών επιστημών

5 + 1 Προτάσεις Βιβλίων Οικονομικών και Κοινωνικών επιστημών [Μέρος Β’]


Της Γεωργίας Παγιαβλά,

Σε προηγούμενο άρθρο, είδαμε τα τρία πρώτα βιβλία από τη λίστα. Σε αυτό, λοιπόν, θα δούμε όσα απέμειναν από τα αμιγώς οικονομικά βιβλία, αλλά και την πρότασή μου για ένα λογοτεχνικό!

«Φεμινισμός, παρελθόν και παρόν ενός κινήματος» (Κάμερον, 2020)

Πηγή εικόνας: tomov.gr

Το βιβλίο ξεκινάει με ένα ερώτημα που έχει σημασία να αναλογιστούμε όλες: πόσες σύγχρονες γυναίκες ταυτίζουν τον εαυτό τους με την έννοια του φεμινισμού; Η συγγραφέας θέλει να κάνει αισθητό από την αρχή κιόλας ότι αυτοί οι προβληματισμοί είναι οικουμενικοί και για να μπορέσουμε να αποδεχθούμε ή να απορρίψουμε το κίνημα του φεμινισμού, οφείλουμε να το γνωρίζουμε (Τσιαμπάλη, 2021). Σε αυτό το βιβλίο, δίνεται με απλό τρόπο η ιδέα του φεμινισμού στα πρώιμα γραπτά των γυναικών του 15ου αιώνα, όσο και το πολιτικό κίνημα του 18ου αιώνα. Γίνεται αναφορά στον παλιό και τον νέο φεμινισμό και θίγει τα όρια που υπάρχουν ανάμεσα σε όρους και ορολογίες. Η συγγραφέας ξεδιαλύνει το κουβάρι των φεμινιστικών συζητήσεων και χωρίζει το βιβλίο σε έξι θεματικές —ανδρική κυριαρχία, δικαιώματα, εργασία, κοινωνική κατασκευή της θηλυκότητας, σεξ και κουλτούρα—, εκθέτοντας τους βασικούς προβληματισμούς για το καθένα. Ο ανησυχητικός αριθμός των γυναικτονιών παγκοσμίως αλλά και ιδιαίτερα στη χώρα μας, καθιστά τον φεμινισμό ένα από τα σημαντικότερα διανοητικά, πολιτισμικά και πολιτικά κινήματα και επειδή παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ, το βιβλίο της Κάμερον κάνει μια ωραία επισκόπηση.

«Θεωρίες της Ανεργίας» (Δεδουσόπουλος, 2000)

Πηγή εικόνας: dardanosnet.gr

Αν και το βιβλίο είναι γραμμένο παραπάνω από 20 χρόνια πριν, καταπιάνεται με το πιο επίκαιρο οικονομικό θέμα της εποχής μας, την ανεργία. Στόχος του βιβλίου είναι να διερευνήσει τις επιπτώσεις της κρίσεις στην αγορά εργασίας και να διευκρινίσει τους μηχανισμούς της κρίσης. Ο συγγραφέας τονίζει ότι αυτά τα θέματα είναι συχνά αγνοημένα, καθώς το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης συνήθως προσανατολίζεται στις δημοσιονομικές και νομισματικο-πολιτικές, οι οποίες, παρεμπιπτόντως ή δευτερογενώς, αναφέρονται μόνο στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας ή τις λαμβάνουν υπόψιν. Το παρόν βιβλίο ακολουθεί μια ιστορικο-αναλυτική προσέγγιση εστιάζοντας την προσοχή στην ιστορική εξέλιξη της ίδιας της αγοράς εργασίας και η ίδια η έννοια της εργασίας μετασχηματίζεται μέσα σε αυτήν την ιστορική αναδρομή.

«Τι να κάνουμε;» (Τσερνισέφσκι, 2013)

Πηγή εικόνας: eranistis.net

Το «Τι να κάνουμε;» είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που έχει ως θέμα του την αλλαγή της κοινωνίας σε μια πιο ανθρώπινη, κοινοβιακού χαρακτήρα, που θα βασίζεται στην άνευ όρων ισότιμη θέση της γυναίκας με τον άντρα.

Πυρήνας του μυθιστορήματος είναι η ιστορία της ατίθασης Βέρα Πάβλοβνα, που δεν αρκείται στην κοινή μοίρα της συζύγου και νοικοκυράς. Η δραστήρια Βέρα στήνει ένα εργαστήριο ραπτικής, που καταφέρνει να λειτουργεί σε κοινοβιακή, ισότιμη βάση μεταξύ όλων των μελών του. Τα πράγματα δυσκολεύουν κάπως όταν η Βέρα ερωτεύεται τον Κιρσάνοφ, τον φίλο του Λοπουχόφ, που επίσης εμπνέεται από παρόμοιες ιδέες…

Πρόκειται για έργο που, κατά πολλούς έγκυρους κριτικούς, «εφοδίασε την ιντελιγκέντσια της εποχής με μια συναισθηματική δυναμική για την επανάσταση πολύ ισχυρότερη και από το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ!» (από το οπισθόφυλλο).


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Τσιαμπάλη, Χ. (2021). Deborah Cameron: «Φεμινισμός: Παρελθόν και παρόν ενός κινήματος». Διαθέσιμο εδώ.  Τελευταία πρόσβαση 14/12/2021.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Παγιαβλά
Γεωργία Παγιαβλά
Αποφοίτησε από το Tμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό στο University of Glasgow με ειδίκευση Economic Development. Παρακολούθησε δεύτερο μεταπτυχιακό στα Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ, παράλληλα, ήταν βοηθός ερευνήτρια στο «Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης». Απασχολήθηκε σε μια αστική ΜΚΟ για την Απολιγνιτοποίηση στη Μεγαλόπολη και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό στο Tμήμα Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση Χωρικές Πολιτικές και Ανάπτυξη στην Ευρώπη. Συνεχίζει τις σπουδές της σε διδακτορικό επίπεδο, ενώ, συγχρόνως, φοιτά στο προπτυχιακό Τμήμα της Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Χόμπυ της η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων και οι περίπατοι στην Αθήνα.