11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμη«Θεματοφύλακες του Συντάγματος»: Δείγμα της πανδημικής ή της πολιτικής κρίσης;

«Θεματοφύλακες του Συντάγματος»: Δείγμα της πανδημικής ή της πολιτικής κρίσης;


Του Τάσου Καλαντζή,

Είναι γεγονός πως σήμερα όλοι κάνουν λόγο για κρίση της πολιτικής, αμφισβητώντας, μάλιστα, τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα των θεσμών. Παραβλέπουν, όμως, πως η κρίση δεν ενέχει μονάχα πολιτικό χαρακτήρα, με την έννοια της δημόσιας συνδιαλλαγής, λόγω του ότι διαπερνά όλο το φάσμα των συμμετοχικών και αντιπροσωπευτικών θεσμών, όπως προβλέπονται και αναγνωρίζονται από το Σύνταγμα. Πρόκειται για μια κρίση πολιτικών, κοινωνικών και ιδεολογικών ταυτοτήτων, καθότι αμφισβητείται ο ίδιος ο άξονας των πολιτικών διαβαθμίσεων και των ιδεολογικοκομματικών κατευθύνσεων, όπως εκφράζονται με τον ιστορικά διαμορφωμένο διαχωρισμό Δεξιάς-Κέντρου-Αριστεράς. Η κρίση αυτή, που κορυφώνεται σήμερα με τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», δείχνει πως έχουμε ανάγκη από μια μεγάλη απόφαση για ανανέωση ολόκληρης της πολιτικής σκηνής, καθώς με τέτοιου είδους κοινωνικούς σχηματισμούς διαφαίνεται ξεκάθαρα η κλονισμένη εμπιστοσύνη του λαού απέναντι στην πολιτική.

Με λειτουργία που παραπέμπει σε παρακρατική οργάνωση, οι λεγόμενοι «Ομολογητές Θεματοφύλακες του Συντάγματος» ή «Σώμα Θεματοφυλακής Άρθρου 120 Σ.» επιχειρούν τις τελευταίες εβδομάδες να καταλύσουν κάθε έννοια Δημοκρατίας, προβαίνοντας έως και σε συλλήψεις και βιαιοπραγίες έναντι κρατικών λειτουργών, όπως ο διευθυντής δημοσίου σχολείου στην Πιερία. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί κείμενο, το οποίο τιτλοφορείται ως: «Διαταγή Πληρωμής» και υπογράφεται βέβαια από τον Γρηγόρη Χαραλαμπίδη, ο οποίος εμφανίζεται στο εν λόγω δικής του εμπνεύσεως και δημιουργίας έγγραφο, ως ο μοναδικός νόμιμος ανώτατος τριαδικός νομοθέτης, εκτελεστής και πρώτος εθνικός δικαστής της χώρας.

Η οργάνωση αυτή – γιατί περί οργάνωσης πρόκειται – αποτελεί ένα επιπρόσθετο στίγμα των επί σειρά ετών λαθών των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων στη διαχείριση ζητημάτων που επιτρέπουν σε συνωμοσιολογικές κλίκες να δρουν υπεράνω του νόμου χωρίς τις ανάλογες συνέπειες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμό για την έκθεση, η οποία εμφανίζει την Ελλάδα ως χώρα που οι δημοκρατικοί της θεσμοί λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό εύρυθμα, όταν πολίτες όχι απλώς προβαίνουν σε παρανομίες, εξαιτίας του ιδεολογικού του υπόβαθρου, αλλά κίβδηλα ταυτίζουν την ιδεολογία τους ως το μοναδικό άξιο θεσμικό αρμό του κράτους.

Πηγή εικόνας: kathimerini.gr

Στην έξαρση αυτών των συμπεριφορών οφείλονται και οι συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικής πραγματικότητας, τις οποίες έχει προκαλέσει η πανδημία, που αποδεικνύεται σαρωτική δύναμη σε όλα τα επίπεδα. Δεν πυροδότησε μόνο τη βαθύτερη ύφεση εν καιρώ ειρήνης και ραγδαίες ανατροπές στον τρόπο ζωής μας, αλλά ήρθε να δοκιμάσει και τα όρια των δημοκρατικών θεσμών, οι οποίοι επηρεάστηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό, που συστήνονται ομάδες επιδιώκοντας μέσα στην άγνοια, την ημιμάθεια και τη συνωμοσιολογία τους να καταλύσουν κάθε συνταγματικό κεκτημένο.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Ελλάδα σε πρόσφατη έρευνα δημοκρατικών θεσμών, αλλά και διαχείρισης της πανδημίας βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων, τη στιγμή που ο λαός διαφοροποιείται ως προς την άποψή του από τις έρευνες. Οι συνέπειες της πανδημίας, λοιπόν, υπήρξαν επώδυνες αναφορικά με την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και με τη διασφάλιση των βασικών δημοκρατικών θεσμών, όπως η ισότητα, η ισονομία και η διαφάνεια. Οι πολίτες, οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειες σε όλα τα φάσματα της ζωής τους, εξοργίζονται και οι πιο οξύθυμοι προσφεύγουν σε ενέργειες, όπως η κατάλυση της θεσμικής και έννομης τάξης.

Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη, η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας, την περίοδο αυτή φανέρωσε το προϋπάρχον τεράστιο πρόβλημα στα θεμέλιά της, γι’ αυτό και κλονίστηκε ολόκληρο το δημοκρατικό πλαίσιο στο σύνολο των χωρών της. Η Ελλάδα, ως μέλος αυτής της κοινότητας, επηρεάστηκε σημαντικά και είναι ανάγκη να δώσουμε άμεσα λύση σε αυτά τα κοινωνικά προβλήματα, καθώς τέτοιου είδους εικόνες θυμίζουν μεσαιωνικές εποχές, πράγμα που θα έπρεπε να μας προβληματίζει από καιρό πριν. Ήδη θα έπρεπε να λειτουργεί ένα καλά οργανωμένο σχέδιο αποκατάστασης των δικαιωμάτων των ανθρώπων ή ένα σχέδιο, το οποίο θα ενημερώνει τους ανθρώπους σχετικά με ζητήματα έκτακτων συνθηκών, που επιβάλλουν την προστασία του συλλογικού έναντι του ατομικού συμφέροντος σε μία δημοκρατία, ώστε να μην εγείρονται τόσο σημαντικά θέματα, καθώς δεν ξέρουμε τέτοια περιστατικά τι διαστάσεις μπορούν να πάρουν και με ποιο πολιτειακό κόστος.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Θεσσαλονίκη: Έφοδος της αστυνομίας για τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος (βίντεο), protothema.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τάσος Καλαντζής
Τάσος Καλαντζής
Γεννήθηκε το 2001 και σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης του Ρεθύμνου. Ενδιαφέρεται για την πολιτική και ειδικότερα για τα θέματα δημόσιας διοίκησης και περιφερειακής ανάπτυξης. Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να μελετά φιλοσοφία.