12.8 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΣμυρνέικα Κουλουράκια: Μια γνήσια Χριστουγεννιάτικη συνταγή 

Σμυρνέικα Κουλουράκια: Μια γνήσια Χριστουγεννιάτικη συνταγή 


Της Αναστασίας Κουλούρη, 

Αχ έρχεται αυτή η εποχή, η εποχή των Χριστουγέννων. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα τρέλα με τις χριστουγεννιάτικες εορτές. Μία ο υπέρλαμπρος στολισμός του σπιτιού και κυρίως το χριστουγεννιάτικο δέντρο που με ανυπομονησία περιμένω να διακοσμήσω κάθε χρόνο, ώστε να το απολαύσω μήνες ολόκληρους (ναι είμαστε και εμείς που ξεστολίζουμε τέλη Φλεβάρη). Από την άλλη, ο τρόπος που έχω συνδέσει στο μυαλό μου τα Χριστούγεννα με το χιονισμένο τοπίο, επηρεασμένη φυσικά από τις ταινίες, μιας και στην Αθήνα είναι αρκετά σπάνιο να χιονίσει, ιδίως κατά την περίοδο των εορτών. Αλλά πάνω απ’ όλα θυμάμαι τη μυρωδιά που κοσμούσε ολόκληρο το σπίτι. Αυτή η μυρωδιά που χάρη στην γιαγιά μου γνώρισα και αγάπησα. Ο λόγος για τα σμυρνέικα κουλουράκια. Τα πιο καλοψημένα κουλουράκια που θα δοκιμάσετε, πιστέψτε με! 

Κάθε χρονιά η ίδια ιστορία, η ίδια συνταγή, η ίδια μυρωδιά. Τα κουλουράκια της γιαγιάς, στα οποία κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί. Αν λοιπόν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό τα φετινά Χριστούγεννα, αξίζει να τα φτιάξετε και εσείς. Ίσως σας θυμίσει κάτι από τη παιδική σας ηλικία. 

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής:  

  • 800 γρ. Βούτυρο φυτίνη  
  • 700 γρ. Ζάχαρη 
  • 2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι φρέσκο  
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ  
  • 2 πακέτα αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) 
  • 2 βανίλιες 
  • 2 αυγά  
  • Αντικολλητικό χαρτί 
  • Κουπ πατ με σχέδια 

Και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την εκτέλεση! Η ποσότητα που θα βγει είναι περίπου για 8 ταψιά. 

Προσοχή! Τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Αρχικά, βάζουμε το αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψιά και ξεκινάμε σιγά σιγά την συνταγή μας. 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. Στην συνέχεια, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ και τα χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα μας. Προσθέτουμε μέσα τις βανίλιες και τον χυμό πορτοκάλι και χτυπάμε ελαφρά. Στο τέλος, προσθέτουμε και το αλεύρι στο μείγμα. 

Ζυμώνουμε για λίγη ώρα ελαφρά το μείγμα μας, ώστε η ζύμη να είναι εύπλαστη και μαλακή. Έτσι, την χωρίζουμε σε μεγάλες μπάλες και χρησιμοποιώντας τον πλάστη παίρνουμε μία μία τις μπάλες αυτές και τις απλώνουμε. Καλό θα είναι η ζύμη να έχει πάχος γύρω στο 1 εκ.

Πηγή Εικόνας: Mononews

Διαλέγουμε ένα κουπ πατ και το πιέζουμε στη ζύμη. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία σε όλη τη ζύμη μέχρι να γεμίσει με σχέδια. Βγάζουμε πολύ προσεκτικά τα σχέδια και τα βάζουμε σιγά σιγά στο ταψί. Σίγουρα η χρήση της σπάτουλας θα σας διευκολύνει στην όλη διαδικασία. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία στην υπόλοιπη ζύμη που περίσσεψε.  

Σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε ώστε να αλείψουμε στην συνέχεια τα κουλουράκια και είναι έτοιμα να μπουν στο φούρνο.  

Έχουμε προθερμάνει ήδη τον φούρνο μας στον αέρα και σε θερμοκρασία 180 βαθμών.  

Χρειάζονται περίπου 30 με 40 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο για να είναι έτοιμα.  

Στο ενδιάμεσο, καλό είναι να τα παρακολουθείτε, γιατί ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τα ταψιά από την πάνω θέση στην κάτω και αντίστροφα μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρώς καφέ χρώμα.  

Τα κουλουράκια μας είναι έτοιμα! 

Ελπίζω να τα απολαύσετε! 

Καλή σας όρεξη!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 
  • Σμυρνέικα Κουλουράκια Χριστουγέννων, Cookpad, διαθέσιμο εδώ
  • Σμυρναίικα κουλούρια, Στέλιος Παρλιάρος, διαθέσιμο εδώ 
  • Σμυρνέικα Κουλουράκια Χριστουγέννων, Sofis Secrets, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστασία Κουλούρη
Αναστασία Κουλούρη
Γεννήθηκε στην Αθήνα εν έτει 1999 με καταγωγή από την Αρκαδία. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομκού Πανεπιστημίου Αθηνών, με σκοπό να εξειδικευτεί στα «Περιβαλλοντικά Οικονομικά». Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη μουσική και τα ταξίδια, ενώ παράλληλα είναι λάτρης του ισπανόφωνου κινηματογράφου, με όνειρο ζωής να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ανδαλουσία.