8.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ χρηματιστηριακή μάχη των εμβολίων

Η χρηματιστηριακή μάχη των εμβολίων


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Πανδημία, κορωνοϊός και υγειονομική κρίση δεν έχουν πάψει στιγμή να μας απασχολούν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσουν άμεσα ή έμμεσα να αποτελούν το μείζον θέμα συζήτησης για αρκετό καιρό ακόμα.

Ως καλύτερος και αμεσότερος τρόπος αντιμετώπισης και ως ένα από τα λίγα μέτρα αντιμετώπισης ήταν από το λανσάρισμα των εμβολίων και, μετά τα εμβόλια, των διάφορων φαρμακευτικών και ιατρικών κολοσσών. Πρώτη δόση, δεύτερη δόση και τώρα αναμνηστική και ποιος γνωρίζει τι έπεται. Κάθε δυνατό μέτρο πρόληψης και προστασίας, συγκαταλέγεται στη φαρέτρα του ανθρώπινου είδους έναντι του COVID-19.

Αν παραμεριστεί, προσωρινά έστω, ο ρόλος όλων όσων προαναφέρθηκαν στον κλάδο της υγείας, τότε πρέπει να μελετηθεί και το οικονομικό και χρηματοοικονομικό παρασκήνιο που έχει προκύψει. Έσοδα πολλών εκατομμυρίων και ποσά που ζαλίζουν, σε πρώτη φάση, για δαπάνες προς μελέτη και ανάλυση του ιού, προς κατασκευή μέσων καταπολέμησης στη συνέχεια, προς αγορά και προμήθεια αυτών στο τελικό στάδιο.

Πηγή εικόνας: dw.com

Καθώς πρόκειται για φαρμακευτικές, κατά κύριο λόγο, εταιρείες, με δραστηριότητες που ξεπερνούν κατά πολύ την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ήταν βέβαιο πως πρόκειται, την ίδια στιγμή, και για εταιρείες εισηγμένες στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη. Έτσι, Moderna, Pfizer και BioNTech, συμπαίκτες στη μάχη κατά της πανδημίας, βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα σε επίπεδο αγορών.

Σε ποσοστιαία βάση, το νήμα πρώτη κόβει, μέχρι στιγμής, η BioNTech, με τη μετοχή να έχει γνωρίσει άνοδο της τάξης του 258% για το τρέχον ημερολογιακό έτος και με τη Moderna να ακολουθεί με αύξηση τιμής μετοχής κατά 171% αντίστοιχα. Κόντρα στην προφανή δημοτικότητά της λόγω εμβολίων, την κούρσα κλείνει η Pfizer με άνοδο μεν, πολύ μικρότερης κλίμακας δε, μόλις 42%, δημιοργώντας ορισμένες απορίες.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, αναλυτές της Wells Fargo, αμερικανικής εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αναθεώρησε τις προβλέψεις και τους στόχους τους αναφορικά με τους τίτλους της Pfizer. Συγκεκριμένα, έθεσαν στόχο τα 60 δολάρια ανά μετοχή, από τα 52 δολάρια που συναντάται πάνω-κάτω η τιμή της Pfizer αυτήν τη στιγμή.

Κίνηση εντυπωσιασμού, κάλυψη μεγάλης έκθεσης που δεν πήγε βάσει προσδοκιών ή απλώς μία πρόβλεψη των καιρών; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Η επίσημη αιτιολόγηση, πάντως, από πλευράς Wells Fargo, έχει στέρεες βάσεις και έτσι, πολλές πιθανότητες να βγει αληθινή. Με υπαρκτό το σενάριο ο κορωνοϊός να συνεχίσει να απασχολεί και στο άμεσο μέλλον, μία ετήσια δόση εμβολίου, γιατί όχι και παραπάνω από μία, δύναται να γίνει συνήθεια, με τα αναμενόμενα έσοδα για τη Pfizer να κυμαίνονται σε επίπεδα κοντά στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή εικόνας: ft.com

Όλα αυτά εν μέσω συζητήσεων για μία ακόμα νέα μέθοδο πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού, με τη μορφή χαπιού αυτήν τη φορά, αλλά και πάλι με τη σφραγίδα της Pfizer. Αν όλα συμβούν με βάση τον προγραμματισμό και τα πλάνα του φαρμακευτικού κολοσσού, τότε το Paxlovid μπορεί να επιφέρει εισροή κεφαλαίων ως και 18 δισεκτομμύρια δολάρια το προσεχές έτος.

Κλείνοντας, κρατάμε το ενδιαφέρον που αναμένεται να στραφεί γύρω από τον τίτλο της Pfizer, αλλά όσο και να μας αρέσουν, όσο και να μας έλκουν τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά, κρατάμε την υψηλή κινητικότητα αναφορικά με νέες μεθόδους που θα μας βοηθήσουν σαν είδος να ξεπεράσουμε την κρίση σε υγειονομικό επίπεδο, ώστε να αλλάξουμε, επιτέλους, σελίδα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Πρόβλεψη Wells Fargo: Ποια εταιρεία θα κυριαρχήσει στην αγορά εμβολίων κατά του Covid, Capital. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.