15 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΜατιές στην ΙστορίαΗ 14η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 14η Δεκεμβρίου στην Ιστορία


Του Νικόλαου-Νεκτάριου Δημητρά,

Πορτρέτο της Μαρίας Στιούαρτ. Πηγή εικόνας: spiffingprints.com

1542: Η Mary Stuart γίνεται Βασίλισσα της Σκωτίας ως η μοναδική και νόμιμη κόρη του Ιακώβου Ε’ και της Μαρίας του Γκιζ. Διαδέχθηκε τον πατέρα της σε ηλικία έξι ημερών, αφού είχε γεννηθεί στις 14 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Αν και τυπικά εκείνη ήταν Βασίλισσα, κυβέρνησε με την βοήθεια ενός αντιβασιλέα, του κόμη του Άρραν, έως το 1554. Μετά αντιβασίλισσα ήταν η μητέρα της έως τον θάνατό της, το 1560. Ένας δημοφιλής θρύλος, ο οποίος πηγάζει από τον Τζον Νοξ, αναφέρει ότι όταν ο πατέρας της, Ιάκωβος, αντιλήφθηκε πως το παιδί του ήταν κορίτσι και επρόκειτο να τον διαδεχθεί είπε «Ξεκίνησε με μια γυναίκα και τελειώνει με μια γυναίκα». Πράγματι, ο Οίκος των Στιούαρτ είχε ξεκινήσει από την Μάρτζορι Μπρους και τελείωσε με την εκτέλεση της Μαρίας Στιούαρτ, το 1587, όταν, δηλαδή, κατηγορήθηκε ότι συνωμοτεί εναντίον της Βασίλισσας Ελισάβετ, κατά τη Συνομωσία του Ρίντολφι. Γενικά, η προσωπικότητά της ήταν αμφιλεγόμενη. Πολλοί Προτεστάντες Μεταρρυθμιστές, όπως ο Τζον Νοξ και ο Τζωρτζ Μπουκάναν, την κατηγορούσαν με τα χειρότερα λόγια, ενώ Καθολικοί, όπως ο Άνταμ Μπλάκγουντ, την ευλογούσαν και έγραφαν τα καλύτερα για εκείνη.


Έργο που παρουσιάζει τη ναυμαχία. Πηγή εικόνας: Louisianadigitalilibrary.org

1814: Διενεργείται η Μάχη της λίμνης Borgne, η οποία βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στη Λουϊζιάνα. Η μάχη έγινε στο πλαίσιο του Πολέμου του 1812, στον οποίο κύριοι αντίπαλοι ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επρόκειτο για μια ναυμαχία στη συγκεκριμένη λίμνη, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ενώ προς το τέλος οι άνδρες του πολεμικού ναυτικού πολέμησαν σώμα με σώμα. Νικητής στη μάχη αναδείχθηκε το ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Αμερικανικός Στόλος, που πολέμησε σε εκείνη τη μάχη, καταστράφηκε εντελώς. Δεκάδες Αμερικάνοι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι βρέθηκαν αιχμάλωτοι. Ο Αμερικάνος υπολοχαγός, Thomas ap Catesby Jones, αιχμαλωτίστηκε. Από την άλλη πλευρά, οι Βρετανοί έχασαν δύο πλοία και είχαν επίσης αρκετούς νεκρούς. Η νίκη αυτή επέτρεψε στους Βρετανούς να διεξάγουν επίθεση στη Νέα Ορλεάνη δέκα μέρες πιο μετά. Έχοντας διασφαλίσει την πρόσβαση στη λίμνη, όντας πλέον νικητές είχαν την ελευθερία να στέλνουν πολεμικά πλοία εκεί. Η ναυμαχία αυτή ήταν μια σημαντική τομή στον Πόλεμο του 1812 και οι Βρετανοί χάρη στη νίκη τους απέκτησαν σημαντικό προβάδισμα.


Οι επαναστάτες που εξορίστηκαν στο Hong Kong εξαιτίας της συμφωνίας. Πηγή εικόνας: wikimedia.org

1897: Υπογράφεται η Συμφωνία Biak-na-Bato στις Φιλιππίνες και συγκεκριμένα, στο San Miguel. Σκοπός της συμφωνίας ήταν η ανακωχή ανάμεσα στον Fernando Primo de Rivera και τον επαναστατικό αρχηγό Emilio Aguinaldo. Σκοπός ήταν να τερματιστεί η Επανάσταση στις Φιλιππίνες (η οποία αλλιώς ονομάζεται Πόλεμος Tagalog), που είχε ξεσπάσει τον Αύγουστο του 1896. Η συμφωνία βασιζόταν σε τρεις αρχές. Πρώτον, ότι ο Aguinaldo και οι σύντροφοί του θα έφευγαν από τη χώρα. Δεύτερον, ότι ο Primo de Rivera θα έδινε στους επαναστατημένους 800.000 Μεξικάνικα Πέσο. Τρίτον, θα έδινε ακόμη 900.000 για τον άμαχο πληθυσμό που βασανίστηκε εξαιτίας της επανάστασης. Τα χρήματα αξιοποιήθηκαν για την αναχώρηση του Aguinaldo και ως μορφή αποζημίωσης προς τους επαναστατημένους. Ωστόσο, ο Aguinaldo, τηρώντας τη συμφωνία και μαζί του άλλα εικοσιπέντε μέλη, έφυγαν στο Hong Kong. Η συμφωνία πάντως δεν πέτυχε τον κύριο σκοπό της, που ήταν η ανακωχή και η αμνηστία, δεδομένου ότι οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν σποραδικά.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Donaldson, Gordon.  Mary, Queen of Scots. English Universities Press.. London, 1974

  • Marshall, Rosalind. Mary, Queen of Scots. National Museums of Scotland,  Edinburgh  2013
  • Warnicke, Retha M. Mary Queen of Scots. Routledge, New York, 2006
  • Lossing, Benson, The Pictorial Field-Book of the War of 1812. Harper & Brothers, Publishers, New York, 1868
  • Gene A. Smith, Thomas ap Catesby Jones, Commodore of Manifest Destiny, MD: Naval Institute Press, Annapolis, 2000
  • Theodore Roosevelt, The battle of New Orleans, διαθέσιμο εδώ
  • Agoncillo, Teodoro, History of the Filipino People, Garcia Publishing Company, Greenville, 1990
  • Aguinaldo, Emilio, True Version of the Philippine Revolution, Public Domain Books, Authorama, 1899
  • Zaide, Sonia M., The Philippines: A Unique Nation, All-Nations Publishing Co, Quezon City, 1994

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλαος Νεκτάριος Δημητράς
Νικόλαος Νεκτάριος Δημητράς
Έχει σπουδάσει στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό ΕΚΠΑ με κατεύθυνση Ιστορίας. Αποφάσισε να σπουδάσει Ιστορία γιατί του αρέσει να μελετά τους πολιτισμούς αλλά και τα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα. Αγαπά την Ιστορία και πιστεύει πως χάρη σε αυτήν μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο το παρόν όσο και το μέλλον. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Επίσης, αγαπά τα ταξίδια, το διάβασμα, την γυμναστική και την ζωγραφική.