24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"The Ηoliday" (2006): Η Χριστουγεννιάτικη ταινία που πρέπει να δεις

“The Ηoliday” (2006): Η Χριστουγεννιάτικη ταινία που πρέπει να δεις


Της Ειρήνης Λάττα,

Νομίζω οι περισσότεροι καταλαβαίνετε σε ποια ταινία αναφέρομαι! Όσο για εσάς που δεν καταλαβαίνετε, να ξέρετε ήμουν κι εγώ στην ίδια θέση λίγες μέρες πριν. Μόλις είδα, όμως, τη συγκεκριμένη ταινία, κατάλαβα γιατί θεωρείται μία από τις πιο δημοφιλείς χριστουγεννιάτικες ταινίες. Η συγκεκριμένη ταινία, σε σκηνοθεσία της Nancy Meyers, είναι μία φαινομενικά συνηθισμένη χριστουγεννιάτικη ρομαντική ταινία, με αρκετά κωμικά στοιχεία, τα οποία και την κάνουν ιδιαίτερα απολαυστική. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό, καθώς και καταφέρνει να μεταδώσει το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και τη μαγεία που κρύβει αυτή η όμορφη περίοδος. 

Ας ξεκινήσουμε, όμως, με το στόρι. Δύο κοπέλες, λοιπόν, άγνωστες μεταξύ τους, η Άιρις (Kate Winslet) και η Αμάντα (Cameron Diaz), την περίοδο των Χριστουγέννων καταλήγουν να μένουν μόνες τους, όντας βαθιά πληγωμένες και απογοητευμένες από το ανδρικό φύλο, αλλά και σε αναζήτηση του ίδιου τους του εαυτού. Ως εκ θαύματος, η Αμάντα βλέπει πως η Άιρις είχε βάλει το σπίτι της σε μία αγγελία ανταλλαγής σπιτιών και επικοινώνησε μαζί της για να της πει πως δέχεται να μείνει η μία στο σπίτι της άλλης για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μάλιστα, την τελική απόφαση την πήρε μόλις η Άιρις την ενημέρωσε πως εκεί δεν υπήρχαν καθόλου άνδρες. Με αυτόν τον τρόπο, θα έφευγε και εκείνη από τον τόπο της, και από το μικρό και ήσυχο βρετανικό της σπίτι, θα βρισκόταν στο μακρινό Λος Άντζελες, στην τεράστια μονοκατοικία της Αμάντα. Ήταν ό,τι ακριβώς έψαχναν και οι δύο την κατάλληλη στιγμή και, απ’ ό,τι φάνηκε, ήταν καθοριστικό και για την υπόλοιπη ζωή τους. 

Πηγή Εικόνας: IMDb.com

Όταν η Άιρις βεβαίωσε την Αμάντα πως δεν υπήρχαν άνδρες στην περιοχή όπου έμενε, φυσικά, δεν σκέφτηκε να αναφέρει τον αδερφό της, ο οποίος και την επισκέφθηκε από την πρώτη κιόλας μέρα, νομίζοντας ότι θα έβρισκε την αδερφή του. Η Αμάντα, μία θεωρητικά ψυχρή γυναίκα, η οποία ασχολείτο κυρίως με τη δουλειά και την καριέρα της, είχε ξεχάσει πώς είναι να βιώνει το βαθύ αίσθημα της πραγματικής συγκίνησης ή λύπης. Σε αυτό το σημείο της ζωής της, εμφανίστηκε ο Γκράχαμ (Jude Law), για να της υπενθυμίσει πως είναι το αίσθημα της αληθινής κατανόησης και της αγάπης, κάνοντάς τη να χαμογελάει και να εκφράζεται περισσότερο.

Από την άλλη, η Άιρις, όταν επισκέφθηκε την κατοικία της άγνωστης φίλης της, Αμάντα, δε φαντάστηκε πως ο Μάιλς (Jack Black), ο φίλος που γνώρισε εκεί, θα γινόταν ο επόμενος μεγάλος της έρωτας. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η γνωριμία της με τον Eli Wallach, τον μεγάλο σεναριογράφο που δεν αγαπούσε να βγαίνει και να μιλάει σε μεγάλο κοινό, ο οποίος όμως τη βοήθησε να μάθει περισσότερο τον εαυτό της και την αξία της, όπως και εκείνη να αναγνωρίσει το τεράστιο έργο που μόνος του έχει καταφέρει να δημιουργήσει. Όπως οι περισσότερες χριστουγεννιάτικες ρομαντικές ταινίες, έτσι και αυτή είχε happy end (αυτό έλειπε), που μπορεί να μην ήταν τόσο απρόσμενο, ήταν όμως αρκετά heart-warming, αφού πλέον όλοι έγιναν μία τεράστια παρέα, λύνοντας όσους προβληματισμούς και εμπόδια είχαν κατά τη διάρκεια της ταινίας.

Πηγή Εικόνας: IMDb.com

Γιατί τα Χριστούγεννα, οι περισσότεροι προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Προσπαθούμε να ρίχνουμε τον εγωισμό μας περισσότερο. Προσπαθούμε να δείχνουμε την αγάπη μας περισσότερο. Προσπαθούμε απλά περισσότερο. Χωρίς πολλές σκέψεις, χωρίς ανούσιους προβληματισμούς, αλλά με περισσότερη έμπρακτη αγάπη! Και η συγκεκριμένη ταινία καταφέρνει να μεταφέρει το νόημα των Χριστουγέννων, με απλό και ταυτόχρονα ανθρώπινο και ευχάριστο τρόπο, γι’ αυτό και είναι αρεστή στους περισσότερους θεατές όλων των ηλικιών!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • The Holiday (2006), IMDb.com, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη Λάττα
Ειρήνη Λάττα
Γεννήθηκε το 2001 και σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά την άθληση, τη μουσική, τη λογοτεχνία και την ποίηση. Της αρέσει πολύ να ταξιδεύει και να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους, να διαβάζει βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης και να μαθαίνει νέα πράγματα!