8.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομία«Μαχαιριά» η πανδημία για την εστίαση

«Μαχαιριά» η πανδημία για την εστίαση


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου, 

Άκρως αποθαρρυντικά είναι τα συμπεράσματα έρευνας, που είδαν το φως της δημοσιότητας, μέριμνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της ICAP, αναφορικά με τους τζίρους και την κίνηση των καταστημάτων εστίασης, δυναμικής 1 έως 9 εργαζομένων.

Σαν να μην έφτανε η πρωτόγνωρα πτωτική πορεία το 2020, όταν και έκανε την εμφάνισή της η υγειονομική κρίση στη χώρα μας αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, η ίδια τάση συνεχίστηκε και το 2021, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί με το κλείσιμο των λογαριασμών σε λιγότερο από έναν μήνα, όταν δηλαδή ολοκληρωθεί το ημερολογιακό έτος.

Σε αριθμούς επί του τζίρου, λοιπόν, η πτώση της τάξεως των 537 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις εστίασης μικρού μεγέθους, από το 2019 στο 2020, συνοδεύτηκε από τη μείωση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021. Τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε -42% και -10% επιμέρους. Αν στη συζήτηση προστεθούν και όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι κλάδοι σε επίπεδο προμηθευτών, τότε τα νούμερα αυτά γίνονται ακόμα μεγαλύτερα.

Λογική και επόμενη ήταν και η αλυσιδωτή πτώση σε επίπεδο εισοδήματος για τους εργαζόμενους στον χώρο των επιχειρήσεων εστίασης. Έτσι, συνολικά, οι εργαζόμενοι είδαν σχεδόν 140 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα να μπαίνουν στις τσέπες τους, ενώ την ίδια στιγμή το εργατικό δυναμικό συρρικνώθηκε κατά 1%, μιλώντας πάντοτε για το 2020. Τη μείωση των εργαζομένων κατά 20 περίπου χιλιάδες το 2020, έρχεται να διαδεχτεί μία, μάλλον, αισιόσοξη πρόβλεψη για αύξηση αυτών κατά 3,5% το 2021, σε μία μικρή προσπάθεια επανόδου του κλάδου γενικότερα.

Πηγή εικόνας: tovima.gr

Η αλήθεια είναι πως η πανδημία δημιούργησε τεράστια πληγή στην εστίαση, πληγή η οποία θα αργήσει πολύ να απουλωθεί, αν ποτέ τα καταφέρει. Περίπου οι μισές εγγεγραμμένες επιχειρήσεις εστίασης βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας, με ένα ακόμα 20% να δηλώνει πληττόμενο και να δέχεται την παροχή πακέτων στήριξης προερχόμενων από το κράτος. Στο σύνολό τους, πάνω από το 60% των επιχειρήσεων του κλάδου κατάφερε να ενταχθεί σε κάποιο πακέτο στήριξης και να λάβει οποιαδήποτε μορφή βοήθειας ή μέριμνας από την πολιτεία. Εν τέλει, στον απολογισμό, περίπου 1 στους 3 καταστηματάρχες θεωρεί πως τα μέτρα βοήθησαν ελάχιστα.

Σίγουρες λύσεις δεν υπάρχουν. Η άμεση επαναφορά στην κανονικότητα, στα όσα δηλαδή ήταν γνωστά ως και το 2019, παραμένει ένα άπιαστο όνειρο. Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης έχουν μεταξύ άλλων προτείνει φοροελαφρύνσεις, παράταση της επιδότησης ενοικίου, μείωση τελών, επανεξέταση επιστρεπτέας προκαβολής αλλά και ελάττωση των μέτρων που αφορούν τους πελάτες. Ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί αν κάποιο εξ’ αυτών μπορεί να έχει αποτέλεσμα και να δώσει μία ανάσα, είναι να τεθεί σε εφαρμογή, έστω και προσωρινά.

Κάπου εδώ, κλείνοντας, επισημαίνεται πως η έρευνα αφορούσε επιχειρήσεις του Νομού Αττικής, εκτός όσων βρίσκονται στον Πειραιά, τη δυτική πλευρά και τη Λαυρεωτική. Η εικόνα, με τα νούμερα προσαρμοσμένα, φυσικά, είναι παρόμοια και στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Περιμένουμε αποφάσεις με μόνη ελπίδα το 2022 να οδηγήσει όσο πιο κοντά γίνεται στο όχι και τόσο μακρινό 2019, τότε που ο όρος πανδημία υπήρχε μονάχα στα ιστορικά βιβλία.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • ΕΕΑ – ICAP: Προβλέπουν μείωση τζίρου στην εστίαση για το 2021 κατά 76,2 εκατ. ευρώ, Capital. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.