17 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΣυμμετοχή τρίτων στην πολιτική δίκη: Η ανακοίνωση της δίκης

Συμμετοχή τρίτων στην πολιτική δίκη: Η ανακοίνωση της δίκης


Της Αγγελικής Μοντεσάντου,

Η ανακοίνωση της δίκης κατά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρθρο 91) αποτελεί δικαίωμα του διαδίκου και διαφέρει ουσιωδώς από την προσεπίκληση. Συγκεκριμένα, «Με την επιφύλαξη του άρθρου 238 του ΚΠολΔ, όποιος έχει έννομο συμφέρον δικαιούται να ανακοινώσει τη δίκη σε τρίτους ώσπου να εκδοθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο οριστική απόφαση για την ουσία της υπόθεσης».

Ο διάδικος με την άσκηση της ανακοινώσεως δίκης, όπως θα αναλυθεί παρακάτω, επιδιώκει να παροτρύνει τον τρίτο να ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση ή πιο σπάνια κύρια παρέμβαση στη δίκη που εκκρεμεί. Πρόκειται, δηλαδή, για μια παρότρυνση προς τον τρίτο να προσέλθει στη δίκη για να στηρίξει απλώς τις αιτήσεις του ενός από τους δύο διαδίκους (πρόσθετη παρέμβαση). Αν ο τρίτος δεν ασκήσει παρέμβαση, δεν αποκτά την ιδιότητα του διαδίκου, ακόμη κι αν προσήλθε στο δικαστήριο και κατέθεσε κοινές προτάσεις με τον διάδικο, που τον ανακοίνωσε στη δίκη.

Προϋπόθεση της ανακοινώσεως της δίκης είναι να συντρέχουν στο πρόσωπο του τρίτου οι γενικές διαδικαστικές προϋποθέσεις της δίκης, που αφορούν τους διαδίκους. Αυτές είναι η ύπαρξη και ικανότητα διαδίκου (62 ΚΠολΔ), η ικανότητα δικαστικής παραστάσεως (63-64 ΚΠολΔ) και η νομιμοποίηση. Επιπλέον, προϋποτίθεται η ύπαρξη εκκρεμούς δίκης, η ιδιότητα του λήπτη της ανακοινώσεως ως τρίτου και το έννομο συμφέρον του διαδίκου που ανακοινώνει τη δίκη.

Η ανακοίνωση της δίκης ασκείται με κατάθεση αυτοτελούς δικογράφου στη γραμματεία του δικαστηρίου της εκκρεμούς δίκης και με επίδοσή του στον τρίτο. Η έλλειψη της επίδοσης καθιστά την ανακοίνωση της δίκης ανολοκλήρωτη και ανυπόστατη. Εκτός από τα στοιχεία κάθε δικογράφου, το δικόγραφο της ανακοίνωσης δίκης πρέπει να αναφέρει ρητά την αιτία –έννομο συμφέρον– για την οποία γίνεται η ανακοίνωση και το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η δίκη.

Πηγή Εικόνας: skai.gr

Στην τακτική διαδικασία, με τις αλλαγές που επέφερε ο ν.4335/2015, η ανακοίνωση της δίκης ασκείται με κατάθεση και επίδοση δικογράφου σε όλους τους διαδίκους μέσα σε 60 ημέρες από την κατάθεση της αγωγής. Η προθεσμία παρατείνεται κατά 30 ημέρες, αν κάποιος από τους διαδίκους διαμένει στο εξωτερικό ή είναι αγνώστου διαμονής.

Στις ειδικές διαδικασίες, η ανακοίνωση της δίκης ασκείται με κατάθεση δικογράφου στη γραμματεία του δικαστηρίου που εκκρεμεί η δίκη και επίδοση στον τρίτο δέκα τουλάχιστον μέρες πριν από τη συζήτηση. Η άσκηση της ανακοίνωσης της δίκης εκτός των ανωτέρω χρονικών σημείων συνεπάγεται το απαράδεκτο αυτής, το οποίο ερευνάται και αυτεπάγγελτα από το δικαστήριο.

Η ανακοίνωση της δίκης είναι σημαντική, καθώς επιτρέπει στον τρίτο να ασκήσει παρέμβαση χωρίς να απαιτείται να επικαλεσθεί άλλο ειδικότερο έννομο συμφέρον. Ο λήπτης της ανακοίνωσης έχει πάντοτε το δικαίωμα και όχι την υποχρέωση να συμμετάσχει στην εκκρεμή δίκη. Ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί διάφορες απόψεις για τις συνέπειες που θα πρέπει να υποστεί ο λήπτης της ανακοίνωσης που απρακτεί και δεν παρεμβαίνει στην εκκρεμή δίκη. Μια γνώμη αναφέρει ότι μοναδική συνέπεια είναι η στέρηση του δικαιώματος τριτανακοπής. Άλλη γνώμη ισχυρίζεται ότι εκτός από την απώλεια του δικαιώματος να ασκήσει τριτανακοπή, απολείπεται και το δικαίωμα να προταθεί η ένσταση πλημμελούς διεξαγωγής της δίκης που ανακοινώθηκε.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Νικόλαος Θ. Νίκας, Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας, Εκδόσεις Σάκκουλα, Β΄ Έκδοση
  • “Επίδοση «σε όλους τους διαδίκους» σε παρεμβάσεις, προσεπικλήσεις, ανακοινώσεις και ανταγωγές κατά το 238 (ΚΠολΔ)”, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αγγελική Μοντεσάντου
Αγγελική Μοντεσάντου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αργοστόλι. Είναι ασκούμενη δικηγόρος, απόφοιτη της Νομικής Σχολής Αθηνών καθώς και του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Την απασχολούν ζητήματα Διοικητικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου, χωρίς όμως να παραμερίζει τους υπόλοιπους διακαιικούς κλάδους. Έχει ασχοληθεί με την μετάφραση και την εθελοντική διδασκαλία της γαλλικής. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει αστυνομική λογοτεχνία, ταξιδεύει και παίζει τένις.