13.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ φιλανθρωπία ως τρόπος ζωής

Η φιλανθρωπία ως τρόπος ζωής


Της Κατερίνας Μακράκη,

Ζούμε σε έναν κόσμο, στον οποίο πολλά πράγματα δεν είναι ορθά κατανεμημένα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανισότητες -κυρίως κοινωνικές- τις οποίες κανένα κράτος δεν μπορεί να ελέγξει ουσιαστικά. Το χρήμα που άλλοι έχουν περίσσιο και ξοδεύουν αλόγιστα, άλλοι δεν το έχουν ούτε για την αγορά βασικών αγαθών, και έτσι η συσσώρευση πλούτου σε λίγα και συγκεκριμένα άτομα δημιουργεί συνθήκες φτώχειας στα υπόλοιπα.

Φυσικά, θα ήταν τουλάχιστον ουτοπικό, να μιλάμε για μία κοινωνία στην οποία όλοι ανεξαιρέτως θα έχουν ίδιο ποσό χρημάτων στην διαχείρισή τους. Δεν θα ήταν όμως παράλογο, να επιζητούμε και να προσπαθούμε για μία κοινωνία μέσω της οποίας θα μπορούσαν όλοι να έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και περιπτώσεις που ανεξαρτήτως οικονομικών πόρων, λόγω διαφόρων άλλων περιστάσεων, όπως η επέλαση κάποιων φυσικών φαινομένων (σεισμοί, πλημμύρες κλπ.), άνθρωποι πλήττονται και έχουν ανάγκη από άμεση βοήθεια, την οποία το κράτος σε πολλές περιπτώσεις αδυνατεί να παρέχει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό. Βέβαια, θα αναρωτηθεί κάποιος για ποιον λόγο να μας αφορά εμάς κάτι τέτοιο, εφόσον αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει το κράτος. Αν όχι για το κοινότυπο: «Θα μπορούσε να ήμουν εγώ στη θέση αυτή», τότε γιατί η αλληλεγγύη είναι κάτι που μας αποδίδει ένα συναίσθημα ολοκλήρωσης. Μέσα από αυτά συνειδητοποιούμε, πως αν υπάρχει μία ελπίδα για κάτι καλύτερο, αυτή είμαστε εμείς και οι πράξεις μας.

Πηγή εικόνας: adologala.gr

Ένα μεγάλο καλό που έχει καταφέρει ο άνθρωπος μέσα στα χρόνια, είναι να δημιουργεί φιλανθρωπικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, οι οποίες βοηθoύν ανθρώπους που βρίσκονται -είτε χρόνια είτε στιγμιαία- σε συνθήκες ανάγκης για βοήθεια. Μία φιλανθρωπική οργάνωση έχει ως πρωταρχικούς στόχους την φιλανθρωπία και την κοινωνική ευημερία. Τέτοιου είδους οργανώσεις μπορεί να έχουν ως στόχο την κάλυψη της σίτισης αστέγων ή την παροχή βασικών αγαθών σε ανθρώπους που δεν μπορούν να καλύψουν οι ίδιοι τις ανάγκες τους και πολλά άλλα. Γενικότερα, αυτές οι οργανώσεις συγκροτούνται από ομάδες ατόμων που έχουν μέσα τους έντονο το αίσθημα της ενσυναίσθησης και θέλουν να βοηθήσουν ενεργά στην ανάπτυξη μίας πιο υγιούς κοινωνίας.

Είναι, επομένως, μία ενασχόληση, την οποία θα μπορούσαμε όλοι να προσθέσουμε στις ζωές μας, και θα είχε θετικό αντίκτυπο πρώτα από όλα στους ίδιους μας τους εαυτούς και έπειτα στην κοινωνία. Πολύ εύκολα μέσα από κάποιες δράσεις, που δεν απαιτούν απαραίτητα οικονομική ευχέρεια θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε. Η δωρεά βιβλίων, ρούχων αλλά και γενικότερα αντικειμένων και συσκευών που δε χρειαζόμαστε πια, μπορεί για κάποιους άλλους να είναι απαραίτητα και να χρησιμοποιηθούν.

Επιπλέον, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα, για τα οποία οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε εάν μας δίνεται η ευκαιρία λόγω καλής υγείας, είναι η δωρεά αίματος αλλά και του μυελού των οστών. Τέλος, ακόμα και οι οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν χρόνο, μπορούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε κάποιες τοπικές οργανώσεις, και να περάσουν ποιοτικό αλλά και ωφέλιμο -για την κοινωνία- χρόνο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Μακράκη
Κατερίνα Μακράκη
Γεννήθηκε το 2001 και ζει στα Χανιά. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου από το 2019. Αγαπά τον αθλητισμό με τον οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά και λαμβάνει μέρος σε εθελοντικές δράσεις. Στον ελεύθερο της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, κυρίως των ανθρωπιστικών επιστημών.