14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ οικονομική σημασία της μετανάστευσης εν έτει 2021

Η οικονομική σημασία της μετανάστευσης εν έτει 2021


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Όσο περισσότερο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνεχίζει τις πρωτοπόρες και καινοτόμες δράσεις και συνεργασίες της, τόσο θα αποτελεί αντικείμενο αναφοράς και μελέτης των  άρθρων της στήλης μας. Η αλήθεια είναι πως η μέχρι τώρα πορεία της μαρτυρά έναν πληρέστατο στρατηγικό σχεδιασμό που εμπεριέχει αναλυτικές τακτικές για όλα τα τρέχοντα και μελλοντικά ζητήματα που απασχολούν την οικονομική και όχι μόνο κοινότητα.

Έτσι, λοιπόν, αυτήν τη φορά, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψαν, στα μεσα της εβδομάδας που ολοκληρώνεται σήμερα, συμφωνία που στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας τους για την υποστήριξη της ασφαλούς, ανθρώπινης και τακτικής μετανάστευσης, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομική ανθεκτικότητα και την κλιματική προσαρμογή των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Μετανάστευσης (WMR 2020), από έναν παγκόσμιο πληθυσμό 7,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων το 2019, τα 272 εκατομμύρια ήταν διεθνείς μετανάστες, αριθμός και αναλογία που ξεπέρασε ήδη ορισμένες προβλέψεις για το 2050 – ναι, για σχεδόν 39 χρόνια αργότερα.

Η πενταετής εταιρική σχέση, σύμφωνα με την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, θα επικεντρωθεί στην κινητικότητα της εργασίας και την ένταξη των μεταναστών. Εκτοπισμός, ανθρωπιστική βοήθεια και αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης είναι μεταξύ άλλων οι βασικοί άξονες του σχεδίου συνεργασίας. Η κλιματική αλλαγή και ο αντίκτυπός της στη μετανάστευση και την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του COVID-19, με την παράλληλη δημιουργία ενός αναπτυξιακού, ειρηνικού δεσμού, πάντοτε με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, δεδομένων και καινοτομίας, περιγράφουν όσο καλύτερα γίνεται το πλάνο που υπάρχει.

«Ο ΔΟΜ ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ένταξη της ανθρώπινης κινητικότητας στις πολιτικές για το κλίμα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο. «Η εταιρική σχέση που υπογράφηκε με την ΕΤΕπ είναι ένα στρατηγικό βήμα προς την αναγνώριση των συνδέσεων μεταξύ της κλιματικής αλλαγής, της ανάκαμψης της πανδημίας και των ΣΒΑ και την ενίσχυση των προσπαθειών για τη διασφάλιση της εφαρμογής του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση».

Aριστερά: Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο. Δεξιά: Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Ρικάρντο Μουρίνιο Φέλιξ. Πηγή εικόνων: eib.org

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν δυσανάλογα τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες περιοχές, κοινότητες και άτομα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Ρικάρντο Μουρίνιο Φέλιξ. «Οι άνθρωποι εκτοπίζονται επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και φαγητό ή απλώς επειδή τα μέρη τους δεν είναι πλέον κατοικήσιμα. Η προσαρμογή του κλίματος θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής κοινωνίας που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Η ΕΤΕπ είναι πολύ χαρούμενη που ενώνει τις δυνάμεις της με τον ΔΟΜ και συνεισφέρει μαζί του στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ».

Τις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρείται αύξηση της ανθρώπινης κινητικότητας λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Το 2020, σχεδόν 31 εκατομμύρια νέοι εκτοπισμοί προκλήθηκαν από καταστροφές, το 98% των οποίων σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, έως το 2050, χωρίς συγκεκριμένη δράση για το κλίμα και την ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αναγκάσει περισσότερους από 216 εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν εντός των χωρών τους, κυρίως στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, γεγονός, αν μη τι άλλο, σοκαριστικό.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • IOM and EIB join forces to promote safety of migrants and resilience of affected communities, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.