Της Ελπίδας Καλαμαράκη,
Όλοι μας βλέπουμε όνειρα. Άλλοι περισσότερα, άλλοι λιγότερα. Άλλοτε ευχάριστα, άλλοτε δυσάρεστα. Άλλωστε, όπως λένε οι ειδικοί, ο ύπνος αποτελεί περίπου το 1/3 της ζωής μας. Είναι, λοιπόν, ένα κομμάτι μείζονος σημασίας για όλους μας και ιδιαίτερα προσωπικό, καθώς είναι μια ώρα χαλάρωσης, αφιερωμένη στον εαυτό μας, κατά την οποία μπορούμε να φανταστούμε ό,τι θέλουμε. Πολλοί συγγραφείς έχουν προσπαθήσει να περιγράψουν τη μαγεία και τη σπουδαιότητα των ονείρων. Θα μπορούσαμε να πούμε πως τα όνειρα αποτελούν μια de facto συμφωνία μεταξύ των ανθρώπων. Όλοι γνωρίζουν τι είναι, αλλά κανείς δε μπορεί να τα εξηγήσει. Τι γίνεται, όμως, όταν κάποιος δεν έχει ονειρευτεί ποτέ;
Τη μαγεία των ονείρων, μεταξύ άλλων, προσπαθεί να περιγράψει και το βιβλίο του Πέτρου Δημητρίου με τίτλο Κόνγκο – Ο σαμουράι στα σπίτια με τις στέγες, που κυκλοφόρησε το Μάιο του 2021 από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα, ενδεχομένως, όμως να είναι και μια αρχή για επόμενα. Η αλήθεια είναι πως αυτή η πρώτη του απόπειρα είναι πολλά υποσχόμενη και μας κάνει να αδημονούμε για τις μελλοντικές του εμπνεύσεις.
Πριν προχωρήσουμε, λοιπόν, στην πλοκή, ας τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Ο Πέτρος Δημητρίου γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 22 Αυγούστου του 1991 και μεγάλωσε στην Αθηένου, ένα χωριό της Κύπρου της τάξης των 5 χιλιάδων κατοίκων. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και στη συνέχεια, μετακόμισε στη Σουηδία, και συγκεκριμένα στο Όρεμπρο, ώστε να ειδικευτεί στη Νευρολογία. Μιλάει Ελληνικά, Αγγλικά και Σουηδικά. Η πρώτη του επαφή με τη λογοτεχνία ήταν στο Γυμνάσιο, όπου τον γοήτευσε ιδιαιτέρως και ξεκίνησε να γράφει στο Λύκειο. Άρχισε με μικρά κείμενα, διηγήματα, αλλά και ποιήματα, τα οποία συνήθως τα κρατούσε για τον εαυτό του, αλλά, όταν έβρισκε το θάρρος, τα δημοσίευε σε ένα ιστολόγιο. Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε τη συγγραφή του πρώτου μεγάλου διηγήματός του, το οποίο, όπως αναφέρει και ο ίδιος, έχει ως στόχο να βάλει τον αναγνώστη σε μία διαδικασία συζήτησης με τον εαυτό του.
Το βιβλίο Κόνγκο – Ο σαμουράι στα σπίτια με τις στέγες περιγράφει τη ζωή ενός 17χρονου αγοριού -του Κόνγκο, ιδιαίτερο έτσι;- που ζει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, χωρίς να προσδιορίζει ακριβώς το πού. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει πού θα τοποθετήσει τον πρωταγωνιστή. Μια μέρα, εντελώς αναπάντεχα, ανακαλύπτει ότι είναι διαφορετικός σε σχέση με τους άλλους. Συγκεκριμένα, ανακαλύπτει ότι δεν έχει κοιμηθεί ποτέ του. Μέχρι τότε, πίστευε πως οι άνθρωποι το βράδυ απλώς ξαπλώνουν και περιμένουν το ξημέρωμα. Έκπληκτος από αυτό το γεγονός, αρχίζει να περιφέρεται τη νύχτα μέσα στην πόλη, περνώντας από στέγη σε στέγη, παρατηρώντας τους ανθρώπους που κοιμούνται. Όταν αποφασίζει να το εκμυστηρευτεί στους γονείς του, εκείνοι, καθώς τρομοκρατήθηκαν, αρχίζουν μια σειρά από θεραπείες και εξετάσεις που δεν έχει τελειωμό.
Καταλήγουν, εν τέλει, σε μια μάντισσα, η οποία θα του δώσει τον χρησμό, ώστε να ξεκινήσει τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα γνωρίσει νέα άτομα, θα ερωτευτεί, θα έρθει αντιμέτωπος με τρελούς επιστήμονες και άγρια ζώα. Κάποια στιγμή, ο κόσμος της πραγματικότητας θα «μπερδευτεί» με εκείνο των ονείρων και θα αρχίσουν να ξεπροβάλλουν Ινδιάνοι ιθαγενείς και πολεμιστές σαμουράι – όσο αντιφατικό και παράδοξο κι αν σας ακούγεται. Άραγε, όλη αυτή η περιπέτεια θα πετύχει το σκοπό της; Ο ήρωάς μας θα καταφέρει να ονειρευτεί; Θα ανακαλύψει τι ήταν αυτό που τον εμπόδιζε; Θα γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν με την ανάγνωση του βιβλίου!
Προχωρώντας σε μια διεξοδικότερη ανάλυση, ας εξετάσουμε τα βαθύτερα νοήματα που κρύβονται πίσω από αυτή την ιδιαίτερη ιστορία. Καταρχάς, η ηλικία των 17 έχει επιλεγεί διότι είναι μια από τις κρισιμότερες περιόδους της ζωής μας. Είναι η περίοδος κατά την οποία πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, καθώς οδεύουμε προς την ενηλικίωση. Επομένως, τότε είναι που πρέπει να κάτσουμε να συλλογιστούμε και να ανακαλύψουμε το ποιοι πραγματικά είμαστε και να αποδεχτούμε τις όποιες ιδιαιτερότητές μας. Ο χρησμός αντιπροσωπεύει την αφορμή που όλοι χρειαζόμαστε, ώστε να ξεκινήσουμε τις δικές μας «περιπέτειες». Επιπλέον, τα άγρια ζώα, οι σαμουράι και οι Ινδιάνοι καθρεπτίζουν τις διαφορετικές πτυχές του εαυτού μας.
Όλοι μας έχουμε διαφορετικές, ίσως και αντικρουόμενες, συμπεριφορές και χαρίσματα. Ωστόσο, πρέπει να τις αφήνουμε να αλληλοσυγκρούονται για να επικρατήσει μία ή να προσπαθήσουμε να τις συνδυάσουμε, με στόχο την αρμονική λειτουργία τους; Τέλος, κατά τη διάρκεια μιας περιπέτειας, είναι ανάγκη να υπάρχει και η φωνή της λογικής, για να μη μπλέκουμε με μπελάδες (και τρελούς επιστήμονες). Στην περίπτωση του Κόνγκο, αυτή είναι η Κλέλια, μια εκ διαμέτρου αντίθετη προσωπικότητα από τον ίδιο, που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να περάσει μαζί της το καλοκαίρι. Περισσότερα, όμως, για τη δική της ιστορία θα διαβάσετε στο ίδιο το βιβλίο!
Το βιβλίο του Πέτρου Δημητρίου αντιπροσωπεύει την τέλεια αρμονία μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ευανάγνωστο και εύκολο στην κατανόηση, αλλά ταυτόχρονα μας προβληματίζει και μας θέτει ερωτήματα, τα οποία ενδεχομένως υπό άλλες συνθήκες να αψηφούσαμε. Η πλοκή του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αναπάντεχη και μέσω αυτής ξεδιπλώνονται και διάφορες απόψεις του ίδιου του συγγραφέα. Αν είσαι άτομο που του αρέσει το παράδοξο και θέλει να απολαύσει ένα ανάλαφρο βιβλίο, που κρύβει βαθύτερα νοήματα, αποτελεί μια ιδανική επιλογή. Και πού ξέρεις; Ίσως ένα βράδυ ο Κόνγκο είχε παρατηρήσει και εσένα να κοιμάσαι από κάποια διπλανή στέγη.