17.1 C
Athens
Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΓιατί δεν πρέπει να λέμε ψέματα στα παιδιά μας

Γιατί δεν πρέπει να λέμε ψέματα στα παιδιά μας


Της Μαρίας Λεβέντη,

Η περίπτωση να έχει συμβεί ένα δυσάρεστο γεγονός και να πρέπει να εξηγηθεί το εν λόγω γεγονός στα παιδιά χωρίς να στεναχωρηθούν ή να οδηγηθούν σε δύσκολη θέση, δεν είναι σπάνια και σίγουρα θα έχει συμβεί έστω μια φορά στους περισσότερους γονείς. Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα για το αν πρέπει να ειπωθεί κάποιο ψέμα στα παιδιά. Ωστόσο, σύμφωνα και με τη γνώμη των ειδικών, το να συμβεί αυτό είναι κάτι το οποίο θα ήταν καλό να αποφευχθεί. Άλλωστε, για τους ειδικούς, οι γονείς θα πρέπει να λένε στα παιδιά την αλήθεια, όσο πικρή και αν είναι αυτή.

Αρχικά, με τα ψέματα, υποτιμάται η νοημοσύνη των παιδιών και καθίσταται πιο δύσκολη η εμπιστοσύνη τους προς τους γονείς, καθώς τα παιδιά συνειδητοποιούν την ελλιπή εμπιστοσύνη που τους έχουν, ενώ είναι πιθανό να πιστέψουν ότι οι γονείς τους δε τα θεωρούν αρκετά ικανά για να τους τεκμηριώσουν αυτό που άκουσαν. Επιπλέον, τα παιδιά μπορούν να εντοπίσουν το ψέμα, παραδείγματος χάριν σε μια λεπτομέρεια που ξέφυγε κατά λάθος από τον γονέα, ή αργότερα, αφού θα έχουν μεγαλώσει. Αυτό μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να προκαλέσει προβλήματα εμπιστοσύνης στο παιδί και, στη χειρότερη περίπτωση, να επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στη σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού, η οποία στη συνέχεια θα χρειαστεί καιρό για να αποκατασταθεί.

Πηγή εικόνας: indianexpress.com

Επιπροσθέτως, τα ψέματα φαίνεται να υπονομεύουν την ανάπτυξη του παιδιού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όσο δυσάρεστη και να ακούγεται μια είδηση, το να τη μάθει το παιδί χωρίς να καλύπτεται με ψέματα, γεγονός που βοηθάει το ίδιο να γίνει πιο δυνατό στο μέλλον, όταν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει μια ανάλογη είδηση. Παράλληλα, γνωρίζοντας μια κατάσταση όπως ακριβώς αυτή είναι και χωρίς ωραιοποιήσεις, θα μπορεί να βρίσκει σε παρόμοιες καταστάσεις βοήθεια από τους ίδιους του γονείς του. Έτσι, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πιο εύκολα μελλοντικές επώδυνες καταστάσεις, κάτι το οποίο τα ψέματα δεν μπορούν να το καταστήσουν δυνατόν.

Ακόμα, ακούγοντας τον γονιό να λέει ψέματα, το παιδί ίσως πιστέψει ότι το να λέει κάποια ψέματα είναι μια καλή και ορθή πράξη που δε θα το οδηγήσει εύκολα σε συνέπειες, φτάνοντας με αυτόν τον τρόπο να πιστεύει πως όλα τα ψέματα που ακούει είναι αθώα. Αυτά, σε συνδυασμό με τον προαναφερθέντα λόγο, είναι αρκετά για να προκαλέσουν ζημιά στην ανάπτυξη της συνείδησης του παιδιού και να αντιμετωπίσει, τόσο το ίδιο το παιδί όσο και οι γονείς, προβλήματα με την ειλικρίνεια.

Πηγή εικόνας: allprodad.com

Για να αποφευχθούν τα προαναφερθέντα προβλήματα, οι γονείς οφείλουν να λένε πάντα την αλήθεια στα παιδιά τους, όσο πικρή και αν είναι. Αν η είδηση αφορά κάτι πολύ δυσάρεστο, το οποίο το παιδί θα δυσκολευτεί ιδιαιτέρως να αντιμετωπίσει, όπως για παράδειγμα τον θάνατο ενός γνωστού προσώπου στην οικογένεια ή κάποιου αγαπημένου κατοικίδιου, είναι προτιμότερο να την ανακοινώσουν οι γονείς με ένα ήρεμο και ήπιο ύφος, χωρίς να υπεκφεύγουν. Έτσι, το παιδί θα νιώθει ότι ο γονέας είναι εκεί για αυτό και του συμπαραστέκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση, και έτσι θα είναι σε θέση να αναπτύξει τη συνείδηση και τα συναισθήματά του.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • Τα ψέματα των γονιών και ο ιδανικός τρόπος να ανακοινωθούν δύσκολα πράγματα στα παιδιά, psychology.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Λεβέντη
Μαρία Λεβέντη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002. Είναι πρωτοετής φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα ασχολείται με το κλασσικό μπαλέτο.