Της Σοφίας – Δυσσέλιας Λίτσα,
Στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου Περιστερίου, φιλοξενείται από τις 11 Οκτώβρη και μέχρι τις 12 Νοέμβρη μια ιδιαίτερη και σπάνια συλλογή, ικανή να συναρπάσει κάθε θαυμαστή των Ολυμπιακών Αγώνων (και όχι μόνο), η συλλογή «Ολυμπιακές Δάδες 1936-2020» του κ. Στράτου Κλήμου. Η συλλογή αυτή, η οποία αποτελεί αποτέλεσμα 30ετούς έρευνας και μεγάλης αγάπης του κ. Κλήμου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συγκινεί και υπενθυμίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον άρρηκτο και αδιάσπαστο δεσμό μεταξύ της Ελλάδας, της γενέτειρας των Αγώνων, και του ολυμπιακού ιδεώδους.
Αρχικά, λίγα λόγια για τον θεσμό της Ολυμπιακής Λαμπαδηδοδρομίας: Η έναρξη κάθε Ολυμπιάδας, από το 1936 και έπειτα, σηματοδοτείται με την αφή της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Η Πρωθιέρεια ανάβει τη φλόγα από το φως του ήλιου χρησιμοποιώντας την ασημένια δάδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μεταλαμπαδεύει τη φλόγα στη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου που έχει φιλοτεχνηθεί από τη διοργανώτρια χώρα και ξεκινά η Λαμπαδηδοδρομία. Σε πρώτη φάση, εντός Ελλάδος, η φλόγα ταξιδεύει από την Αρχαία Ολυμπία ως το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και έπειτα σε όλον τον κόσμο μέχρι να φτάσει στη διοργανώτρια πόλη. Την δημιουργία της διαδρομής από την Α. Ολυμπία ως την διοργανώτρια πόλη εισηγήθηκε το 1936 ο Γερμανός Δρ. Carl Diem· η εισήγησή του έγινε δεκτή και έκτοτε καθιερώθηκε η Ολυμπιακή Λαμπαδηδοδρομία, γεγονός με βαθύ συμβολισμό. Η φλόγα, σύμφωνα με τον μύθο του Προμηθέα, συμβολίζει την ανθρώπινη εφευρετικότητα, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε πως το φως της Ολυμπίας αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ αρχαίων και σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Η συλλογή του κυρίου Κλήμου περιλαμβάνει όλες τις δάδες που χρησιμοποιήθηκαν από το 1936 ως το 2020/21, καθώς και μερικές από χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (Λέικ Πλάσιντ, Σεράγεβο, Σολτ Λέικ Σίτι, Τορίνο, Βανκούβερ, Σότσι, Πιονγκτσανγκ). Δάδες-έργα τέχνης, όπως αυτή του Σίδνεϋ 2000 που προσομοιάζει με την πασίγνωστη όπερα της πόλης, δάδες-σύμβολα, όπως αυτή της Αθήνας 2004 σε σχήμα φύλλου ελιάς, δάδες-φόροι τιμής, όπως αυτή της Ατλάντα 1996 με τα 22 καλάμια, κάθε ένα από τα οποία συμβόλιζε και μία σύγχρονη Ολυμπιάδα, δάδα της οποία τελευταίος λαμπαδηδρόμος ήταν ο θρυλικός πυγμάχος Μοχάμεντ Άλι.
Αναμφίβολα, όλες οι δάδες της Συλλογής αποτελούν έργα τέχνης και έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία, ωστόσο, στο σημείο αυτό είναι ανάγκη να γίνει ειδική μνεία σε δύο συγκεκριμένες· σε αυτή του Μεξικού 1968 καθώς και στην επετειακή δάδα 1896-1996.
Όσον αφορά την πρώτη, ο συλλέκτης έχει δηλώσει πως πρόκειται για αντικείμενο εξασφαλισμένο για 50 χρόνια ακριβώς. Όπως δηλώνει ο κύριος Κλήμου: «Η δάδα αυτή βρέθηκε στην Ισπανία από έναν φίλο συλλέκτη, με τον οποίο κάναμε μία ανταλλαγή, όπως γίνεται συνήθως μεταξύ συλλεκτών και μετά έμεινε σε εμένα, για να την πιστοποιήσω. Η δάδα αυτή ήταν αποτυπωμένη σε ένα μετάλλιο, που είχε κυκλοφορήσει για το πέρασμα της δάδας του Μεξικού από την Ισπανία. Επίσης, βρέθηκε και μία φωτογραφία του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ο οποίος κρατούσε τη συγκεκριμένη δάδα παραλαμβάνοντας τη φλόγα στη Βαρκελώνη, οπότε πιστοποιήθηκε η δάδα. Αυτή, λοιπόν, είναι ένα μοναδικό κομμάτι, το οποίο εκτίθεται για πρώτη φορά παγκοσμίως στην έκθεση εδώ στο Περιστέρι. Με έχει εξιτάρει πάρα πολύ αυτή η ανακάλυψη, η οποία είναι κυριολεκτικά μία αρχαιολογική ανακάλυψη».
Όσον αφορά την επετειακή δάδα 1896-1996, φιλοτεχνημένη από το κοσμηματοπωλείο KESSARIS, εκδόθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας στις 6 Απριλίου 1996, και πάνω της έχει χαραγμένα τα ονόματα όλων των πόλεων που φιλοξένησαν τους Αγώνες από το 1896 έως τότε. Μέρος της γιορτής αυτής ήταν και η αναπαράσταση των Αγώνων του 1896. Οι Ολυμπιονίκες και οι εκπρόσωποι όλων των πόλεων που φιλοξένησαν Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 έλαβαν μέρος στη λαμπαδηδοδρομία εντός του σταδίου. Στην συνέχεια πήραν τις Δάδες πίσω στις Ολυμπιακές πόλεις τους για την πραγματοποίηση της σχετικής τελετής.
Η έκθεση «Ολυμπιακές Δάδες 1936-2020», που πραγματοποιείται με την σημαντικότατη αρωγή του Δήμου Περιστερίου, και η οποία το 2018 είχε ταξιδέψει για 2,5 μήνες και στην Ιαπωνία, δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να έρθουν κοντά με την μαγεία του ολυμπιακού ιδεώδους, ενώ ταυτόχρονα φέρνει στην επιφάνεια την ρομαντική έννοια του συλλέκτη καθώς και την καλοσύνη του τελευταίου να κάνει προσιτά στο κοινό τα αποκτήματά του. Για όλους αυτούς τους λόγους, και κυρίως για τα 30 χρόνια προσήλωσης και υπομονής του κυρίου Στράτου Κλήμου, συγχαίρω ειλικρινά τον ίδιο και προτρέπω τους αναγνώστες να σπεύσουν να θαυμάσουν και οι ίδιοι τη συλλογή του.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Έκθεση “Ολυμπιακές Δάδες 1936-2020” στο Δήμο Περιστερίου, peristeri.gr, διαθέσιμο εδώ.