10.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΣτην κουζίνα του φοιτητή

Στην κουζίνα του φοιτητή


Της Ελευθερίας Κωνστάντιου, 

Η πολυπόθητη στιγμή έχει φτάσει: ο ακαδημαϊκός δρόμος ανοίγεται μπροστά και ο πρωτοετής φοιτητής είναι έτοιμος να ζήσει πρωτόγνωρες στιγμές, τόσο σε επίπεδο σπουδών όσο και σε προσωπικό, αφού εκτός από τις παρέες και τα υπέροχα ξενύχτια, θα ζήσει και πρώτη φορά μόνος. Ο νέος φοιτητής, μακριά από την οικογενειακή εστία, είναι έτοιμος να αναλάβει ρόλους και καθήκοντα που θα τον καταστήσουν «κύριο/α του εαυτού του». Ένας από αυτούς τους ρόλους είναι και αυτός του «νοικοκύρη ή της νοικοκυράς» και για το λόγο αυτό εκτός από τις δουλειές του σπιτιού –που κουτσά-στραβά θα βρεθεί ο τρόπος για να γίνουν– σημαντικό είναι και το μαγείρεμα. Για τον λόγο αυτό γράφεται, λοιπόν, αυτό το άρθρο. Εδώ θα μιλήσουμε για πράγματα που δεν πρέπει να λείπουν από το ψυγείο και το ντουλάπι ενός φοιτητή, ενώ θα μοιραστούμε και ορισμένα tips! 

Αρχικά, δεν θα πρέπει να πανικοβάλλεται κανείς στην ιδέα της μαγειρικής. Μπορεί για κάποιους να αποτελεί ένα άχαρο «πρέπει» της καθημερινότητας, αλλά σε όλους μπορεί να βγάλει έναν καλά κρυμμένο δημιουργικό εαυτό. Κανείς ποτέ δεν θα καταφέρει να φτιάξει ένα φαγητό όπως το θυμάται από τη μαμά ή τη γιαγιά κάποιου, αφού εκεί παίζει μεγάλο ρόλο και η εμπειρία, αλλά σίγουρα μπορεί να φτιάξει κάτι αρκετά καλό για να κατευνάσει την πείνα του! Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη δωρεάν σίτιση που προσφέρουν όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, παρέχοντας τα τρία βασικά ημερήσια γεύματα και η οποία, παρά τα ήδη υπάρχοντα προβλήματά της και τα θέματα με τις ουρές λόγω κορωνοϊού, αποτελεί μια σταθερή αξία για το φοιτητικό στομάχι, αφού εκτός των άλλων είναι και ένας φοβερός τρόπος για να κοινωνικοποιηθεί κάποιος!

Πηγή Εικόνας: City Campus

Να περάσουμε στο παρασύνθημα, όμως, και να δώσουμε τη βασική συμβουλή για το τι χρειάζεται ένα φοιτητικό ψυγείο ή ντουλάπι! Δεν ξέρω, αν πρέπει να ξεκινήσω βάσει εποχικότητας των υλικών –υποθέτω πως όχι–, σίγουρα πάντως ένας φοιτητής θα χρειαστεί: 

  • Αυγά: Πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό, το αυγό είναι μια θρεπτική τροφή που εκτός των άλλων σε κρατάει και χορτάτο. Βραστά ή τηγανητά, είναι μια σταθερή αξία, ενώ κάνοντάς τα ομελέτα–η οποία δεν έχει και μεγάλο ποσοστό αποτυχίας– σίγουρα θα φας κάτι νόστιμο και δημιουργικό! 
  • Τυρί: Η φέτα, το γκούντα ή ένα μιξ τριμμένων τυριών καλό θα ήταν να μην λείπει ποτέ από το ψυγείο, αφού μπορούν να μεταμορφώσουν και τα σκέτα μακαρόνια σε κάτι που τρώγεται ευχάριστα, ειδικά αν προστεθεί και λίγο πιπεράκι! 
  • Τριμμένη ντομάτα: Είναι στην κλασική χάρτινη συσκευασία και αποτελεί ένα υλικό πασπαρτού! Κάποια στιγμή, εκτός από μια τέλεια κόκκινη σάλτσα για μακαρόνια, μπορεί να θελήσεις ένα φαγητό που τη χρειάζεται, οπότε ας μην τρέχεις στο σούπερ μάρκετ. 
  • Τορτίγιες ή ψωμί του τοστ: Καλό θα ήταν να μην λείπουν από το ντουλάπι σου, αφού εκτός του να βάλεις τυρί σε φέτες και γαλοπούλα ή ζαμπόν (ελεύθερη η προτίμηση εδώ), μπορείς να προσθέσεις και κοτομπουκιές ή απλό κοτόπουλο ψητό ή βραστό, λίγα λαχανικά (πάντα πρέπει να τρώμε και από αυτά), το τυράκι που λέγαμε πριν και κάποια sauce για να φας κάτι γευστικό και χορταστικό, το οποίο μπορείς να πάρεις και στη σχολή, σε περίπτωση που έχεις πολλές ώρες μάθημα και δεν προλαβαίνεις να πας στη σίτιση ή δεν σου αρέσει το φαγητό που έχει εκείνη την μέρα. 
  • Μακαρόνια και πατάτες: Τα πράγματα είναι απλά. Δε νοείται φοιτητής που από το ντουλάπι του λείπουν οι δύο συγκεκριμένες αμυλούχες τροφές, αφού όσο υπάρχουν αυτές, υπάρχει και φαΐ!
Πηγή Εικόνας: Irish News
  • Τόνος: Στο πατρικό ίσως τον είχες δεδομένο, αλλά ποτέ δεν είχες δει (μάλλον) και την τιμή του στο ράφι του σούπερ μάρκετ! Δεν είναι και το φθηνότερο πράγμα για το μπάτζετ ενός φοιτητή, αλλά αποτελεί μια καλή λύση για να γεμίσεις ένα σάντουιτς ή την τορτίγια σου, ειδικά αν συνοδεύεται και από λίγη μαγιονέζα, πιπέρι, αγγουράκι (καλύτερα πίκλες) και κρεμμύδι (αν δεν έχεις ραντεβού, φυσικά!). 
  • Κατεψυγμένη πίτα ή πιτάκια: Είπαμε, προσπαθούμε όσο γίνεται να τρώμε υγιεινά, αλλά κι αυτά χρειάζονται κάθε τόσο! Κατά καιρούς όλα τα σούπερ μάρκετ τα βάζουν σε προσφορά, επομένως καλό θα ήταν να προμηθεύεσαι κάποια από αυτά, αφού μπορούν να σε σώσουν είτε κάποιο βράδυ που θα γυρίσεις πεινασμένος από τη σχολή, εφόσον είναι έτοιμα σε 20-25 λεπτά είτε όταν θα έρθει η παρέα λίγο απροειδοποίητα, ειδικά όταν τα ψιλά δεν θα βγαίνουν για παραγγελία και θα θέλετε κάπως να συνοδεύσετε την κουβέντα ή το Netflix! 
  • Αντικολλητικό χαρτί ψησίματος: Νόμιζες ότι θα μιλήσουμε μόνο για τρόφιμα; Όχι, φυσικά! Είπαμε, εδώ θέλουμε να σε σώσουμε! Μην το παραλείψεις, λοιπόν, το χαρτί ψησίματος! Πάνω του μπορείς να ψήσεις ό,τι θέλεις, ενώ μετά θα γλιτώσεις και τις ατελείωτες ώρες τριψίματος του ταψιού. Μερικοί δε το χρησιμοποιούν και στην τοστιέρα (TikTok hack), για να μην μαζεύουν ψίχουλα και λιωμένα τυριά μετά! 

Τα παραπάνω έχουν σώσει πολλούς και θέλουν να σώσουν και άλλους τόσους. Οι γευστικές προτιμήσεις του καθένα είναι διαφορετικές, αλλά σε κάποια όλοι συμφωνούν. Όπως παρατήρησες, δεν υπάρχει κάποιο κρέας ή ψάρι. Δεν είναι δύσκολα να τα φτιάξει κανείς, αλλά για τα συγκεκριμένα θα ήταν καλό να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία ή κάποιον/α γνωστό/ή που μαγειρεύει καλά, ώστε να σου δώσει μια ωραία και εύκολη συνταγή. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχηθώ μια ανέμελη φοιτητική ζωή με τα ωραία και τα άσχημα που αυτή ενέχει, ενώ να υπενθυμίσω πως όλοι ξεκίνησαν από κάπου!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία Κωνστάντιου
Ελευθερία Κωνστάντιου
Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.