Της Ελένης Παπανικολάου,
Από τη νεαρή ηλικία του ανθρώπου ένα από τα «όνειρα» που σχεδιάζουν οι γονείς για αυτόν είναι το μέλλον του και πιο συγκεκριμένα το επάγγελμα που θα επιλέξει, έτσι ώστε να αποκτήσει μία άνετη ζωή. Εκτός, όμως, από την άνετη οικονομική ζωή, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβει υπόψιν του ένας νέος για να διαλέξει το επάγγελμα που θέλει να ακολουθήσει.
Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι οι απολαβές που θα λαμβάνει από την εργασία του, διότι, ως γνωστόν, δεν ασκούμε κάποιο επάγγελμα μόνο επειδή μας αρέσει ή επειδή δεν έχουμε τίποτε άλλο να κάνουμε. Το ασκούμε για λόγους επιβίωσης. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι οικονομικές απολαβές που λαμβάνει κανείς είναι από τους πλέον σημαντικούς και πιο καθοριστικούς παράγοντες για την επιλογή ενός επαγγέλματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αύξηση της ζήτησης για είσοδο σε στρατιωτικές σχολές, αφού εκτός από την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση εξασφαλίζεται και ένας ικανοποιητικός – για την εποχή – μισθός.
Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψει κανείς την ευκολία εύρεσης εργασίας στο αντικείμενο που πρόκειται να επιλέξει, δεδομένου ότι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να σπουδάζει κάποιος ένα αντικείμενο και μετά να διαπιστώνει ότι η αγορά εργασίας διαθέτει ένα μεγάλο ποσοστό ειδικών στο συγκεκριμένο κλάδο. Επομένως, θα πρέπει να έχει μία γενική άποψη του χώρου, στον οποίο θα κινηθεί επαγγελματικά, ώστε να γνωρίζει εκ των προτέρων τις δυσκολίες που θα συναντήσει και, εφόσον επιθυμεί να συνεχίσει προς εκείνη την κατεύθυνση, να είναι οπλισμένος και με την απαραίτητη επιμονή και υπομονή.
Επιπλέον, εκτός από τα στοιχεία που προαναφέραμε, ο σημαντικότερος παράγοντας για την καλύτερη επιλογή, θα πρέπει ο νέος να αγαπάει αυτό που θα επιλέξει να κάνει καθώς από τη στιγμή που θα κάνει το επάγγελμα που αγαπά, θα έχει την ευκαιρία να ζήσει μία ωραία ζωή και να έχει τη δυνατότητα να ανέβει όλο και πιο ψηλά, επειδή δεν θα το κάνει επειδή πρέπει να εργαστεί και συνακόλουθα να μπορέσει να επιβιώσει, αλλά επειδή το επιθυμεί και επιδιώκει να πετύχει το κάτι παραπάνω από αυτό που οι άλλοι θεωρούν αρκετό.
Κλείνοντας, λοιπόν, θα πρέπει να γνωρίζει κανείς πως ο άνθρωπος γεννιέται για να ζήσει τη δική του ζωή, να έχει τα δικά του όνειρα, το δικό του αγαπημένο επάγγελμα. Άλλωστε, κανείς δεν ήρθε στον κόσμο για να γίνει ο επόμενος επιστήμονας ή γιατρός, όπως επιθυμούν οι γονείς του. Αντιθέτως, γεννήθηκε για να είναι ικανοποιήσει τα δικά του θέλω και επιθυμίες. Συνεπώς, βλέπουμε ότι η μανία των γονιών για τις σχολές της Ιατρικής και της Νομικής είναι και ενοχικές, αλλά και σε ένα βαθμό παράλογες, άρα είναι σημαντικό ο κάθε γονιός να δώσει στο παιδί του τα φτερά της ανεξαρτησίας, αλλά και τη βεβαιότητα ότι το αγαπά και το αποδέχεται άνευ όρων.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Παράγοντες στην επιλογή επαγγέλματος, in.gr, διαθέσιμο εδώ