11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜατιές στην ΙστορίαΗ 14η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 14η Οκτωβρίου στην Ιστορία


Του Νικόλαου–Νεκτάριου Δημητρά,

Νεκρική μάσκα της Μαρίας Στιούαρτ. Πηγή: Wikimedia

1586: Η Μαρία Α’ του Οίκου των Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκωτίας, δικάζεται για συνωμοσία εναντίον της Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας. Ονομάστηκε Συνομωσία του Ρίντολφι. Επρόκειτο για ένα σχέδιο ανατροπής της Βασίλισσας Ελισάβετ με την υποστήριξη Ισπανικών στρατευμάτων και του Δούκα του Νόρφολκ, με απώτερο στόχο την ανάρρηση της Μαρίας Α’ στον θρόνο. Ο Σερ Φράνσις Ουόλσινχαμ και ο Γουίλιαμ Σεσίλ, που έφεραν τον τίτλο του αρχιγραμματέα, στην πραγματικότητα ήταν κατάσκοποι της Ελισάβετ, παρακολουθούσαν στενά τη Μαρία και αποκάλυψαν τη συνομωσία που επρόκειτο να οργανώσει. Ο Δούκας του Νόρφολκ εκτελέστηκε. Η Μαρία συνελήφθη στις 11 Αυγούστου και δικάστηκε στις 14 Οκτωβρίου, από ένα συμβούλιο 36 ευγενών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν οι προαναφερθέντες κατάσκοποι της Ελισάβετ. Η Μαρία καταδικάστηκε σε θάνατο για έσχατη προδοσία. Οι προσπάθειές της να υποστηρίξει πως ήταν αθώα απορρίφθηκαν από το δικαστήριο. Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, η Μαρία Α’ πράγματι εκτελέστηκε στο ικρίωμα. Οι τελευταίες της λέξεις ήταν: «Στα χέρια σου, Θεέ μου, παραδίδω το πνεύμα μου». Τα ρούχα που φορούσε την ημέρα της εκτέλεσής της είχαν χρώμα βαθύ κόκκινο, όπως αυτά των χριστιανών μαρτύρων. Ο γιος της, Ιάκωβος Α’, διαδέχθηκε τη Βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον θάνατό της (24 Μαρτίου 1603).


Ο αρχιστράτηγος Νικόλα Ζέκοφ. Οδήγησε τον Βουλγαρικό στρατό μέχρι το τέλος του Πολέμου. Πηγή: Wikimedia

1915: Η Βουλγαρία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Σερβίας. Η Βουλγαρία από τις 7 Οκτωβρίου είχε εισέλθει στον πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων, αποσκοπώντας σε εδαφικά οφέλη. Η μάχη ξεκίνησε ουσιαστικά όταν η πρώτη Βουλγαρική στρατιά πέρασε τον Νότιο Μοράβα και κατευθύνθηκε προς τη Νις και την Πριστίνα. Ο Σερβικός Στρατός κατέλαβε το Προκούλπιε, προκειμένου να αμυνθεί. Οι Σερβικός Στρατός προσπάθησε ανεπιτυχώς να ενωθεί με τις αγγλογαλλικές δυνάμεις, προκειμένου να αντισταθεί, αλλά ηττήθηκε. Η Πριστίνα, ωστόσο, καταλήφθηκε από τους Βουλγάρους, οι οποίοι τελικά προωθήθηκαν με την υποστήριξη του Γερμανικού και του Αυστριακού στρατού. Η μάχη ολοκληρώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου με την κατάληψη της Δίβρης (Ντέμπαρ). Οι Σέρβοι ηττήθηκαν και έχασαν περίπου 30.000 στρατιώτες, εκατοντάδες κανόνια και αυτοκίνητα, ενώ οι Βούλγαροι ως νικητές είχαν ελάχιστες απώλειες. Ο στρατός τους υποχώρησε αρχικά στην Αλβανία και ύστερα στην Κέρκυρα. Είχε σοβαρό αριθμητικό μειονέκτημα έναντι των Βουλγάρων, οι οποίοι νίκησαν με τη βοήθεια των συμμάχων τους.


Εφημερίδα γράφει για την αποχώρηση της Γερμανίας από την Κοινωνία των Εθνών. Πηγή: Knappiky

1933: Ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοινώνει την αποχώρηση της Γερμανίας από την Κοινωνία των Εθνών. Η απόφασή του αυτή βασίστηκε στη βαθιά πεποίθησή του πως η Γερμανία έπρεπε να επεκταθεί, να αποκτήσει ζωτικό χώρο (Lebensraum) και να εγκαθιδρυθεί πλέον ως Γερμανική Αυτοκρατορία. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, χρειαζόταν στρατιωτική ισχύς, με αποτέλεσμα η κατάσταση, τελικά, να οδηγηθεί στον πόλεμο. Ωστόσο, η Κοινωνία των Εθνών, ιδρυθείσα το 1920 (δηλαδή μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο) και με μέλη από όλη την υφήλιο, είχε ως στόχο να αποφευχθεί και άλλος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η απόφαση του Χίτλερ αποτέλεσε μια διπλωματική κίνηση, η οποία δήλωνε πως η Γερμανία δε συμφωνεί και δε θα ακολουθήσει τις αρχές του διεθνούς οργανισμού. Άλλωστε, το ίδιο έτος, ο Χίτλερ είχε αποφασίσει και την αποχώρηση της Γερμανίας από τη Διάσκεψη της Γενεύης, η οποία αφορούσε τη μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών. Μετά την αποχώρησή της από την Κοινωνία των Εθνών, η Ναζιστική Γερμανία ξεκίνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα ανάπτυξης στρατιωτικής ισχύος που θα την οδηγούσε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνοντας έτσι πόσο αντίθετη ήταν με τις αρχές της Κοινωνίας των Εθνών.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Weir, Alison. Mary, Queen of Scots and the Murder of Lord Darnley.Random House, London, 2008
  • Donaldson, Gordon. Mary, Queen of Scots. English Universities Press, London, 1974
  • Lewis, Jayne Elizabeth (1999). The Trial of Mary Queen of Scots: A Brief History with Documents. Bedford/St. Martin’s., Boston
  • Mitrović, Andrej (2007). Serbia’s Great War, 1914–1918. Hurst, London, 2007
  • Nigel Thomas· Dusan Babac (2012). Armies in the Balkans 1914–18. Bloomsbury Publishing.London
  • Αδόλφος Χίτλερ, Ο αγών μου (μτφρ Λ. Προεστίδης), Κάκτος, Αθήνα 2003
  • Beevor Antony, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος (μτφρ Γ. Μπλάνας), Γκοβόστης, Αθήνα, 2018
  • Χόμπσμπαουμ Έρικ, Η εποχή των άκρων (μτφρ Β. Καπεταγιάννης), Θεμέλιο, Αθήνα, 2010

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλαος Νεκτάριος Δημητράς
Νικόλαος Νεκτάριος Δημητράς
Έχει σπουδάσει στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό ΕΚΠΑ με κατεύθυνση Ιστορίας. Αποφάσισε να σπουδάσει Ιστορία γιατί του αρέσει να μελετά τους πολιτισμούς αλλά και τα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα. Αγαπά την Ιστορία και πιστεύει πως χάρη σε αυτήν μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο το παρόν όσο και το μέλλον. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Επίσης, αγαπά τα ταξίδια, το διάβασμα, την γυμναστική και την ζωγραφική.