10.5 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαEvergrande: H μεγαλύτερη κατασκευαστική real estate εταιρεία της Kίνας απειλείται με χρεοκοπία

Evergrande: H μεγαλύτερη κατασκευαστική real estate εταιρεία της Kίνας απειλείται με χρεοκοπία


Του Άρη Κατσίδη,

Μια από τις ειδήσεις που παγκοσμίως βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, είναι τα οικονομικά προβλήματα του κινεζικού ομίλου Evergrande, ο οποίος απειλείται με χρεοκοπία, αφού δεν είναι σε θέση να διευθετήσει το αστρονομικό του χρέος εξαιτίας της ταμιακής κρίσης του και της αδυναμίας αποπληρωμής τόκων από τα δάνεια με τα οποία χρηματοδοτούσε πολλές εργασίες του. Όλες αυτές οι ειδήσεις και οι ανησυχίες περί χρεοκοπίας, δημιουργούν μεγάλες αναταραχές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενώ οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές, όταν και θα δούμε αν η Evergrande θα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της.

Ποια είναι η Evergrande;

Η Evergrande, είναι μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του real estate, αφού εκμεταλλεύτηκε την αστικοποίηση των τελευταίων χρόνων και βρήκε ευκαιρίες, χτίζοντας σπίτια σε λαϊκές περιοχές. Το group ιδρύθηκε από τον Κινέζο εκατομμυριούχο Xu Jiayin, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της χώρας του Σινικού Τείχους,και η εταιρεία του συνολικά δραστηριοποιείται σε πάνω από 1.300 δουλειές σε 280 πόλεις, ενώ διευρύνει τους ορίζοντές της με γρήγορους ρυθμούς. Συμμετέχει στο Global 500, κάτι που σημαίνει ότι είναι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο όσον αφορά στον ισολογισμό της, έχει την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ και δραστηριοποιείται στη Σεντσέν, μια πόλη της Νότιας Κίνας, όπου εκεί απασχολεί 200.000 άτομα και βοηθά επίσης έμμεσα στη διατήρηση περισσότερων από 3,8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο. Εκτός από την πώληση κατοικιών, το group έχει επενδύσει σε δουλειές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στον αθλητισμό, σε θεματικά πάρκα, αλλά και επιχειρήσεις σχετικά με τρόφιμα και ποτά, εταιρείες εμφιαλωμένων νερών, είδη παντοπωλείου, γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα προϊόντα σε όλη την Κίνα. Το 2010, η εταιρεία αγόρασε μια ποδοσφαιρική ομάδα, γνωστή με την ονομασία Guangzhou Evergrande, στην οποία αγωνίστηκε μεταξύ άλλων και ο Ρομπίνιο, και ήθελε να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ακαδημίες παγκοσμίως, ενώ είχε κόστος 185 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, η κινεζική ομάδα αυτή τη στιγμή εργάζεται για να φτιάξει το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στον κόσμο και αναμένεται να ανοίξουν οι πόρτες του την επόμενη σεζόν στους φιλάθλους της ομάδας. Το γήπεδο κόστισε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει σχήμα ένα γιγαντιαίο λουλούδι λωτού και θα μπορεί να φιλοξενήσει 100.000 θεατές, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Επίσης, η Evergrande επικεντρώνεται και στον τουρισμό μέσω του τμήματος θεματικών πάρκων, Evergrande Fairyland, ενώ πολύ ιδιαίτερη είναι η τεράστια κατασκευή του Ocean Flower Island στην Χαϊνάν, την τροπική επαρχία στην Κίνα, που συνήθως αναφέρεται ως «Κινεζική Χαβάη». Το έργο που θέλει να δημιουργήσει είναι ένα τεχνητό νησί με εμπορικά κέντρα, μουσεία και πάρκα ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση του ομίλου, άρχισαν φέτος τουρίστες σε δοκιμαστικό πλαίσιο να επισκέπτονται το μέρος, ενώ σχεδιάζεται το πλήρες άνοιγμα του έργου «στα τέλη του 2021».

Πηγή εικόνας: ft.com

Πώς μπήκαν σε προβλήματα;

Τα τελευταία χρόνια, τα χρέη της Evergrande αυξήθηκαν ραγδαία, αφού δανείστηκε για να χρηματοδοτήσει τις διάφορες επιδιώξεις της και οι υποχρεώσεις της υπολογίζονται γύρω στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Τις τελευταίες εβδομάδες, ενημέρωσε τους επενδυτές της για ζητήματα προβλημάτων στις ταμειακές ροές, τονίζοντας ότι θα χρεοκοπήσει, εάν δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει χρήματα γρήγορα. Την προηγούμενη εβδομάδα, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ότι η Evergrande αποκάλυψε σε μια κατάθεση της στο χρηματιστήριο ότι είχε πρόβλημα να βρει αγοραστές για ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεγάλες φιλοδοξίες της εταιρείας είναι αυτές που την έβαλαν σε δύσκολη θέση, ενώ οι υπεύθυνοι προσπαθούν να βρουν λύσεις για να ξεφορτωθούν τα χρέη της πριν χτυπήσει το καμπανάκι της πτώχευσης.

Ο Κινέζος διευθυντής του Economist Intelligence Unit, Mattie Bekink, δήλωσε ότι: «Το group απομακρύνθηκε πολύ από τις βασικές του δραστηριότητες και λόγω αυτού μπήκε σε αυτήν τη δύσκολη θέση», ενώ υπογράμμισε ότι: «Το ιστορικό της Evergrande σχετίζεται με τις μεγάλες προκλήσεις της οικονομίας της Κίνας, οι οποίες έχουν σχέση με το χρέος». Οι αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν ότι: «Η εταιρεία δεν έχει φτιάξει μια ακριβή εικόνα για το πώς θα ανακάμψει», επισημαίνοντας ακόμη την πολυπλοκότητα του ομίλου Evergrande αλλά και την έλλειψη επαρκών πληροφοριών για τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της εταιρείας.

Αυτό το θέμα δεν είναι κάτι εντελώς καινούριο, αφού υπενθυμίζουμε ότι πέρσι πολλές κινεζικές κρατικές εταιρείες αθέτησαν τις δανειακές υποχρεώσεις τους, αυξάνοντας τους φόβους ότι η Ασιατική χώρα τροφοδοτείται από επενδύσεις και έτσι δημιουργεί χρέη για να στηρίξει την ανάπτυξή της.

Ο επικεφαλής της Capital Economics στην Ασία, Mark Williams, ανέφερε ότι: «Η κατάρρευση της Evergrande θα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει αντιμετωπίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας εδώ και χρόνια. Η ρίζα των προβλημάτων της Evergrande —και άλλων κατασκευαστών με μεγάλη μόχλευση— είναι ότι η ζήτηση κατοικιών στην Κίνα εισέρχεται σε μια περίοδο συνεχούς παρακμής. Η συνεχιζόμενη κατάρρευση της Evergrande έχει επικεντρώσει την προσοχή στον αντίκτυπο που θα είχε ένα κύμα παρακμής στην ζήτηση ακινήτων στην Κίνα».

Ποιες είναι οι ενέργειες που κάνουν για να σώσουν την κατάσταση;

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η Evergrande ανακοίνωσε ότι  έχει προσλάβει οικονομικούς συμβούλους για να εκτιμήσουν την κατάσταση και έχουν την αποστολή να διερευνήσουν «όλες τις εφικτές λύσεις» όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με το κινεζικό group να επισημαίνει ότι τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Μέχρι στιγμής, ο όμιλος έχει δυσκολευτεί για να σταματήσει τα ελλείμματα, ενώ δεν έχει  βρει αγοραστές για τμήματα των επιχειρήσεων ηλεκτρικών οχημάτων και υπηρεσιών ακινήτων. Από εκείνο το σημείωμα, δεν έχει σημειωθεί επίσημα κάποια ουσιαστική πρόοδος σχετικά με την αναζήτηση επενδυτών και «είναι αβέβαιο εάν ο όμιλος θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει οποιαδήποτε τέτοια πώληση», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η εταιρεία, επίσης, προσπαθεί να πουλήσει τον πύργο γραφείων της στο Χονγκ Κονγκ, τον οποίο αγόρασε για περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015. Αλλά ανέφερε ότι αυτό «δεν έχει ολοκληρωθεί εντός του αναμενόμενου χρονοδιαγράμματος».

Πηγή εικόνας: bbc.com

Πώς αντέδρασαν οι επενδυτές; 

Τα προβλήματα της Evergrande έγιναν περισσότερα γνωστά στον κόσμο την εβδομάδα που μας πέρασε, και η αντίδρασή του ήταν έντονη, αφού ξέσπασαν διαδηλώσεις στην έδρα της, στο Σεντζέν, αλλά και πλάνα από το Reuters, έδειξαν πολλούς διαδηλωτές να προσεγγίζουν και να διαμαρτύρονται σε έναν εκπρόσωπο της εταιρείας τη Δευτέρα (20/9). Οι μέτοχοι ήταν επιφυλακτικοί εδώ και μήνες και η μετοχή της έπεσε πάνω από το 80% της αξίας της φέτος. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Fitch και η Moody’s Investors Services υποβάθμισαν τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Evergrande, επικαλούμενοι ζητήματα ρευστότητας.

Η κατάσταση φαίνεται να ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό τους επενδυτές στην Κίνα, καθώς και ο Δείκτης Hang Seng (HSI) υποχώρησε τη Δευτέρα κατά 3,3%, έχοντας τη χειρότερη πτώση του εδώ και σχεδόν 2 μήνες, καθώς οι κινεζικές τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες εταιρείες ακινήτων, είχαν μεγάλες απώλειες.

Ενώ σχετικά με το πόσο θα έχει όλη αυτή η κατάσταση αντίκτυπο στο εξωτερικό, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Mark Zandi, ανέφερε στο CNN Business ότι: «Δεν νομίζω ότι η κατάρρευση της Evergrande και τα οικονομικά προβλήματα των Κινεζικών εταιρειών ακινήτων σε μεγαλύτερο βαθμό, θα αντηχήσουν στην αμερικανική οικονομία ή αγορές».

Τι θα συμβεί μελλοντικά;

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κινεζική κυβέρνηση αναμένεται να παρέμβει με υποστήριξη ρευστότητας για να περιορίσει τις συνέπειες, εάν η Evergrande αθετήσει για ακόμη μια φορά τις υποχρεώσεις της, ενώ οι Αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, προσπαθώντας να ηρεμήσουν την κατάσταση.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • Evergrande: Από Κινεζικό success story μετατρέπεται σε νέα Lehman Brothers, radar.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.