8.9 C
Athens
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΟι μεγάλες προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία

Οι μεγάλες προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία


Του Αλέξανδρου Κίφορ,

Εδώ και περίπου δυο χρόνια, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού άλλαξε την καθημερινότητά μας, αλλά επίσης άσκησε μεγάλη πίεση στις εθνικές οικονομίες και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία. Έπειτα από αρκετούς μήνες σκληρών περιορισμών ανά την υφήλιο και μετά την εκδήλωση αισιοδοξίας για το μέλλον, φαίνεται πως εμφανίζονται και πάλι γκρίζα σύννεφα στον ορίζοντα. Πιο συγκεκριμένα, ένας νέος πονοκέφαλος για την παγκόσμια οικονομία αποτελεί η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού. Βέβαια, αυτή τη φορά, ο φονικός ιός δεν είναι το μόνο πρόβλημα, καθώς έχουν εμφανιστεί και νέες προκλήσεις οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Ειδικότερα, αυτές οι νέες προκλήσεις, τις οποίες και θα παρουσιάσουμε αναλυτικότερα παρακάτω, είναι οι αποφάσεις της Fed, η μεταποίηση και ο πληθωρισμός, η επιβράδυνση η οποία παρατηρείται στην Κίνα, οι γερμανικές εκλογές και τέλος, οι νέες γεωπολιτικές εντάσεις.

Μεταποίηση και πληθωρισμός

Θα ξεκινήσουμε την ανάλυσή μας με τη μεταποίηση και τον πληθωρισμό, ο οποίος και απασχολεί έντονα την παγκόσμια οικονομία το τελευταίο διάστημα. Είναι ευρέως γνωστό το γεγονός πως ο μεταποιητικός κλάδος είναι αυτός ο οποίος συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια ανάκαμψη, αφού κατάφερε να ωθήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε άνοδο της τάξης του 70%. Ωστόσο, φαίνεται πως αυτή η άνοδος και ταυτόχρονα ο ανεβασμένος δείκτης PMI, απειλούνται από τη σταθερή άνοδο του πληθωρισμού (>2% στην Ευρωζώνη) και τη σημαντική αύξηση του κόστους των πρώτων υλών. Η γενικότερη πορεία του κλάδου, οι αντοχές του, αλλά και οι τάσεις που θα επικρατήσουν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα κριθούν από τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα το επόμενο διάστημα.

Οι αποφάσεις της Fed

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, αναμένεται η παρουσίαση του τελικού σχεδιασμού της ομοσπονδιακής τράπεζας τον Σεπτέμβριο, ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή έξοδος από τα μέτρα στήριξης. Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός, αποτελεί και η επόμενη σύνοδος της Fed, στην οποία και αναμένεται η έναρξη της σταδιακής απόσυρσης των αγορών κρατικών ομολόγων (tapering). Ένα χρονοδιάγραμμα και αποφάσεις οι οποίες φαίνεται πως θα είναι ήπιες, καθώς μεγάλοι είναι οι φόβοι για τη διατάραξη της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Πηγή εικόνας: capital.gr

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας

Με βάση στοιχεία των τελευταίων μηνών, η Κίνα φαίνεται αρκετά «πληγωμένη» όσον αφορά την οικονομία της. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, αλλά και οι πωλήσεις λιανικής, βρέθηκαν κατώτερα των προσδοκιών κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου. Μια κατάσταση η οποία και επιβεβαιώνει την επιβράδυνση της ανάκαμψης για την 2η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ωστόσο, ένα ερώτημα το οποίο απασχολεί έντονα τους επενδυτές, είναι αν η κυβέρνηση του Πεκίνου θα προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα στήριξης της ανάπτυξης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κεντρικής τράπεζας, η οποία αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της για 16ο συνεχόμενο μήνα, ενώ πολλοί είναι οι αναλυτές οι οποίοι αναμένουν νέα μέτρα νομισματικής ώθησης και τόνωσης της ρευστότητας.

Οι γερμανικές εκλογές

Με τις γερμανικές εκλογές να πλησιάζουν, οι δημοσκοπήσεις εγείρουν έντονες ανησυχίες, καθώς δείχνουν πως οι Πράσινοι έχουν χάσει έδαφος απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι και κλείνουν την ψαλίδα με τους Χριστιανοδημοκράτες. Εάν λοιπόν, επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και δούμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων (δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία), τότε αναμένεται πολύμηνη κυβερνητική και πολιτική αβεβαιότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Συνεπώς, είναι ένα γεγονός το οποίο μας απασχολεί, καθώς στο παιχνίδι βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή οικονομία και πορεία.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις

Τέλος, έχουμε τις γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες και αφορούν τα δρώμενα στο Αφγανιστάν. Η πτώση της χώρας στα χέρια των Ταλιμπάν και η ήττα της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, πέρα από σημάδια γεωπολιτικής αβεβαιότητας, φέρνει έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα και για την παγκόσμια οικονομία. Αβεβαιότητα, η οποία συνδέεται άμεσα με τις Η.Π.Α., καθώς το βασικό ερώτημα για τις αγορές είναι πόσο σοβαρά έχει πληγεί η γεωπολιτική και οικονομική οικονομία της Αμερικής.

Συνοψίζοντας, φαίνεται πως πολλές είναι οι προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία πέρα από τον φονικό ιό και τις νέες μεταλλάξεις του. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις καθώς, έστω και έμμεσα σε κάποιες περιπτώσεις, μας αφορούν.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Πέντε μεγάλες προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία, Ναυτεμπορική. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Κίφορ
Αλέξανδρος Κίφορ
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στα Διεθνή και Ευρωπαϊκά οικονομικά. Ενδιαφέρεται για οικονομικά ζητήματα, αλλά και κοινωνικά. Στόχος του, να κατανοήσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων στις οικονομικές αποφάσεις, αλλά και να προσφέρει λύσεις και ιδέες για το προσωπικό (οικονομικό) τους καλό.