Της Μαρίας Κελεπούρη,
Ένα μικρό κορίτσι περνά τις μέρες του, περιμένοντας με ενθουσιασμό το πάρτι της αγαπημένης της φίλης. Τι γίνεται, όμως, όταν τα σχέδιά της ανακόπτονται από την απρόσμενη επίσκεψη της κυρίας Ίωσης; Τότε θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι, όσο κι αν θέλει να δει τους φίλους της. Και ίσως όλα αυτά να μη σου ακούγονται άγνωστα. Ίσως και συ, μικρέ ή μεγάλε αναγνώστη, έχεις βρεθεί στη θέση της Νεφέλης. Και τότε σίγουρα την καταλαβαίνεις. Όμως, η μικρή μας ηρωίδα μάλλον είναι πιο τυχερή από σένα, γιατί ο γιατρός της, ο κύριος Σπύρος, ξέρει τον τρόπο να της εξηγήσει γιατί πρέπει να κάνει υπομονή.
Το νέο παραμύθι της Φλώρας Κασσαβέτη και του Δρ. Σπύρου Μαζάνη, Το πάρτι της κυρίας Ίωσης, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη, απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με στόχο να ενημερώσει με έναν απλό, μα συνάμα διασκεδαστικό τρόπο, για το τι συμβαίνει όταν ένας ιός «επιτεθεί» στο σώμα μας.
Το συγγραφικό δίδυμο, μετά την επιτυχημένη του συνεργασία με τον Βόλιο Εμβόλιο, μάς παρουσιάζει το νέο του εγχείρημα, με το οποίο αφενός καθιστά κατανοητό στους μικρούς αναγνώστες πώς μια ασθένεια επηρεάζει τον οργανισμό μας και αφετέρου αποτελεί έναν οδηγό για τους γονείς. Η Φλώρα Κασσαβέτη, δημοσιογράφος υγείας και σύμβουλος αυτοβελτίωσης, έχει ασχοληθεί με παιδιατρικά θέματα ως αρχισυντάκτρια σε περιοδικά του είδους, ενώ πλέον διατηρεί την ίδια θέση σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες. Η τελευταία της συνεργασία με τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη αποτελεί το τέταρτο συγγραφικό της εγχείρημα. Ο Διδάκτωρ Ιατρικής και Χειρουργικής, Σπύρος Μαζάνης ασχολείται ενεργά με την παιδιατρική, ενώ παράλληλα μοιράζεται τις ιατρικές του γνώσεις, αρθρογραφώντας, αλλά και ως ομιλητής για θέματα υγείας σε γνωστούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Επιπλέον, έχει τιμηθεί για τη συμβολή του στο πεδίο των εμβολίων από την Ιατροχειρουργική Εταιρία Κέρκυρας και την Ιερά Μητρόπολη του νησιού.
Καταπιανόμενοι με το θέμα των ιώσεων στην παιδική ηλικία, οι δημιουργοί επιχειρούν να εξηγήσουν στους άμεσα ενδιαφερόμενους, όλα τα στάδια που περνά ένας ιός στο σώμα μας, καθώς και τα συμπτώματα που ενδεχομένως δημιουργεί. Σημασία δίνεται, επίσης, και στους τρόπους προστασίας από τους ιούς. Και όλα αυτά δια στόματος του κυρίου Σπύρου. Ποιος, λοιπόν, θα ήταν ο καλύτερος τρόπος εκτός από ένα παραμύθι; Με την εικονογράφηση της Νίκης Λεωνίδου, κάθε φράση παίρνει ζωή, προσφέροντας στα μάτια των παιδιών μια παραστατική αντίληψη των οδηγιών του γιατρού.
Πολλές φορές η εκδήλωση μιας ίωσης προκαλεί φόβο ή άγχος όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς. Το βιβλίο αυτό ως απάντηση στην άγνοια, έρχεται για να καλύψει κάθε απορία. Τα παιδιά μαθαίνουν πως ο οργανισμός μας έχει τη δύναμη να ανταπεξέλθει απέναντι στους ιούς, ενώ με αρωγό τα εμβόλια προφυλάσσεται ακόμη περισσότερο. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως προστατευόμαστε καλύτερα, όταν γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του «εχθρού».
Το ευαίσθητο αυτό θέμα, το οποίο οι συγγραφείς διαχειρίζονται με έναν ελκυστικό προς τα παιδιά τρόπο, γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον, όταν οι αναγνώστες καλούνται να λάβουν και οι ίδιοι μέρος στην ολοκλήρωσή του. Εκτός από τις ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στο τέλος του βιβλίου, οι οποίες στόχο έχουν να επιβεβαιώσουν τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις, με τη συμβολή της συγγραφέως και διδάκτορος Θεατρολογίας Ιωάννας Μενδρινού, παρέχεται, τόσο στους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς, ένα πλήθος καινοτόμων προτάσεων για πρακτική αξιοποίηση του βιβλίου. Οι νέες παιδαγωγικές μέθοδοι στρέφονται γύρω από την ενεργή συμμετοχή των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς ομαδοσυνεργατικά τα παιδιά αποκτούν εμπειρίες και έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μόνα τους τη γνώση. Το πάρτι της κυρίας Ίωσης κερδίζει αυτό το στοίχημα, καθώς μέσω των ποικίλων δραστηριοτήτων που προτείνονται, προσφέρονται ιδέες που μπορούν να γίνουν πράξη, τόσο εντός του σχολικού πλαισίου όσο και σε συνεργασία με τους γονείς.
Η ιστορία της Νεφέλης, λοιπόν, γίνεται η αφορμή, ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν πως ένα βιβλίο μπορεί να είναι μόνο η αρχή όλων αυτών των βιωματικών δραστηριοτήτων που θα ακολουθήσουν, προσφέροντας διασκέδαση, αλλά και επιτυγχάνοντας το διδακτικό σκοπό του. Επομένως, η σύνδεση θεωρητικής και πρακτικής γνώσης, όχι μόνο προάγει την φιλαναγνωσία, θέμα που συζητιέται εκτενώς στους εκπαιδευτικούς κόλπους, αλλά επίσης συμβάλλει στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης.
Το περιεχόμενο του βιβλίου αποδεικνύει την ευαισθησία των δημιουργών του, οι οποίοι χαρίζουν έμπρακτα τη βοήθειά τους, προσφέροντας τα έσοδα από τα συγγραφικά δικαιώματα στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο.