16.9 C
Athens
Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜεγάλα οικονομικά προβλήματα στις Ευρωπαϊκές ομάδες ποδοσφαίρου λόγω του κορωνοϊού

Μεγάλα οικονομικά προβλήματα στις Ευρωπαϊκές ομάδες ποδοσφαίρου λόγω του κορωνοϊού


Του Άρη Κατσίδη,

Η πανδημία του κορωνοϊού και τα lockdowns είχαν ως συνέπεια τη δημιουργία μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αλλάξουν την καθημερινότητά τους. Οι συνέπειες της πανδημίας έγιναν αισθητές και στο ποδόσφαιρο, αφού κυρίως στα μέσα της σεζόν 2019-2020 πολλά πρωταθλήματα είτε μετατέθηκαν για να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι, με κεκλεισμένων των θυρών γήπεδα, είτε ματαιώθηκαν, ενώ την επόμενη αγωνιστική χρονιά (2020-2021), οι περισσότεροι αγώνες έλαβαν χώρα χωρίς φιλάθλους. Αυτό το γεγονός πέραν του ότι δεν ανταποκρίνεται σε ό,τι είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, δημιούργησε και μεγάλα οικονομικά προβλήματα στις ομάδες, κυρίως λόγω της έλλειψης των εσόδων από τα εισιτήρια.

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, η πανδημία δημιούργησε μεγάλες οικονομικές ζημιές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια της σεζόν 2019-2020, με τα συνολικά έσοδα των ομάδων να μειώνονται, στα μεγάλα πρωταθλήματα, κατά 3.7 δις ευρώ και συνολικά περίπου κατά 25 δις ευρώ. Ακόμη και τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία) αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα.

Ήταν η πρώτη μείωση των εσόδων στις Ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες από τη σεζόν 2008-2009, όταν και εμφανίστηκε η οικονομική κρίση. Οι ομάδες βρέθηκαν σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση, αφού τα έξοδα των μισθών, της λειτουργικότητας ενός συλλόγου και του γηπέδου παρέμειναν ίδια, ενώ αυξήθηκαν και λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Παράλληλα, τα έσοδα υπέστησαν πρωτοφανή μείωση, αφού, όπως προαναφέραμε, δεν κέρδιζαν χρήματα από εισιτήρια λόγω των αγώνων που ήταν κεκλεισμένων των θυρών.

dw.com

Πιο αναλυτικά, το πρωτάθλημα της Bundesliga αναδείχθηκε ως το πιο ανθεκτικό, αφού η μείωση των εσόδων ήταν της τάξης του 4%, με τη La Liga στην Ισπανία να σημειώνει μείωση της τάξης του 8% (2.7 δις λίρες Αγγλίας).

Το Γαλλικό πρωτάθλημα υπενθυμίζουμε ότι ματαιώθηκε και για αυτό τα έσοδα του έπεσαν κατά 16%, ενώ η Ιταλική Serie A, παρότι ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική χρονιά το καλοκαίρι του 2020, έχοντας αστέρια στις ομάδες της όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, έπεσε στο 18%. Για το λόγο αυτό, η Deloitte υπογραμμίζει, για αυτά τα δύο πρωταθλήματα, ότι είχαν τα περισσότερα οικονομικά προβλήματα λόγω των εξελίξεων των διαπραγματεύσεων με τα ΜΜΕ που αγόρασαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα, κάτι που είχε συνέπεια και στις πληρωμές.

Σχετικά με την Premier League τη σεζόν του 2018-2019 που σημειώθηκε ρεκόρ εσόδων με 5.2 δις λίρες Αγγλιας, ακολούθησε η πρώτη χρονιά που το πρωτάθλημα εμφάνισε έλλειμμα (4.5 δις λίρες Αγγλίας), με τις περισσότερες ομάδες να αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, την περσινή σεζόν, η Premier League ανέβηκε και πάλι στα οικονομικά της προ κορονοϊού εποχής (4.8 δις λίρες Αγγλίας), ενώ την επόμενη σεζόν αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο λόγω της μεγάλης ακροαματικότητας, του πολύ καλού ποιοτικά πρωταθλήματος, αλλά και των γηπέδων που έχουν ανοίξει για τους φιλάθλους.

Ο συνεργάτης και επικεφαλής του τμήματος Sport Business της Deloitte, Dan Jones, δήλωσε ότι: «Θα περάσουν αρκετά χρόνια προτού διαπιστωθεί πλήρως ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του COVID-19 στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Έχουμε, όμως, ήδη ξεκινήσει να βλέπουμε το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων που είχε η πανδημία στους ευρωπαϊκούς συλλόγους». Ακόμη, ο ίδιος πρόσθεσε πως τα στοιχεία περιπλέκονται από το γεγονός ότι τα οικονομικά έτη διαφέρουν μεταξύ των πρωταθλημάτων, όπως και πόσοι αγώνες έχουν αναβληθεί, μεταφέροντας τους από τη μία χρονιά στην άλλη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • Η Ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου δέχεται πλήγμα για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία, www2.deloitte.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.